Taslak laikliği koruyacak!
Abone olAdalet Bakanı Şahin, anayasa taslağının laikliği zayıflatmayacağını söyledi
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hazırlanan anayasa taslağının laikliği, demokrasiyi, sosyal hukuk devleti ilkesini zayıflatan bir nitelikte olamayacağını belirterek, "Türkiye'de sistemi ve cumhuriyeti daha da güçlendirmek, halkımızın rejime daha çok sahip çıkacağı bir anayasayı hazırlamak durumundayız" dedi.
Hakimevi'nde basın mensuplarıyla iftar yemeğinde bir araya gelen ve soruları yanıtlayan Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD'den döndükten sonra taslağın bir kez daha görüşüleceğini ve ardından kamuoyuna açıklama yapılacağını söyledi.
Taslak kamuoyuna açıklanmadan yapılan açıklamaları saygıyla karşıladığını ifade eden Şahin, taslak kamuoyuna açıklandıktan sonra eleştiri gelirse bundan memnuniyet duyacaklarını ve bu eleştirileri mutlaka değerlendireceklerini ifade etti.
Başörtüsü sorunu
Üniversitelere "başörtüsüyle" girilmesi konusundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Şahin, tasarının bir tek maddeye eklenmesi düşünülen tek cümleye indirgenmemesi gerektiğini kaydederek, "O zaman koskoca ormanı ufacık bir ağaçla, çalı parçasıyla kapatmış olursunuz" değerlendirmesinde bulundu.
Bu konuda da herkesten öneri beklediklerini söyleyen Şahin, "Eğer bir sorun varsa bu sorunu çözmek için herkes bir şey söylesin akıl için yol birdir. Gelin bu sorunu çözecek bir formül üzerinde anlaşalım" diye konuştu.
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin türbanın kamusal alanda kullanılamayacağıyla ilgili kararının" hatırlatılması üzerine Şahin, "başörtüsü veya türbanla öğretmenlik yapmak, kamuda hizmet vermek ile harcını yatırıp yüksek okullarda bilgi almaya çalışan insanların karıştırılmaması gerektiğini, bu kişilerin devlet memuru statüsüne konulamayacağını" söyledi.
Şahin, sorular üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın taslakla ilgili açıklamasını değerlendirirken, "Henüz kamuoyunun tartışmasına açılmamış taslağın eğitim ve öğrenim hakkıyla ilgili maddesine, devrim kanunlarına aykırı olmama, örf ve adete aykırı olmama koşuluyla üniversitelerde kılık kıyafetle ilgili bir düzenleme getirilmesi önerilmekte olduğunu" ifade etti.
Yargıçlara uyarılar
Yargıçların, savcıların ne yapacaklarının, ne zaman kendilerine yasaların verdiği görevleri yerine getireceklerinin mevzuatta belli olduğunu ifade eden Şahin, "O nedenle ben savcılarımızın ve hakimlerimizin kararlarıyla konuşmalarının daha isabetli olacağı düşüncesindeyim. Onların Türkiye'deki anayasa değişikliği çalışmaları bağlamındaki siyasi tartışmalara girmemelerinin daha isabetli olacağı düşüncesindeyim. Siyasi tartışmaların içine giriyormuş intibahı uyandıracak açıklamaların yapmamalarının daha doğru olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.
Rektörlere yanıt
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in Rektörler Komitesi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamayı da değerlendiren Şahin, Türkiye'de anayasa, yasa yapmanın rektörlerin veya Rektörler Komitesi'nin işi olmadığını yasa yapma işinin hükümete siyasilere verildiğini söyledi.