Taşeron işçilere müjde 240 kişi imzayı attı
Abone olBeşiktaş Belediyesi taşeron işçi uygulamasına son veriyor. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, taşeron işçilerin sendikal haklara ve mesai ücreti hakkında kavuşcağını açıkladı.
Beşiktaş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile
taşeron firma arasında imzalan toplu iş sözleşmesi ile 240 işçi
sendikal haklarına kavuştu.
Törene Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Sendikası Yönetim kurulu Başkanı Remzi Çalışkan, çok sayıda işçi ve vatandaş katıldı. Törende kısa bir açıklama yapan Kani Beko, “Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Beşiktaş Belediyesinde iş barışını sağlayan, toplu iş sözleşmesinde emeği geçen belediye başkanımıza, genel başkanımıza, yöneticilerimize ve temsilcilerimize teşekkür ederim. Ulusal istihdam stratejisi, işçi kardeşlerimizi köle yerine koyup sömürüyorlar. Çağ dışı bir çalışma sistemi getirmek istiyorlar. Taşeron işçilerin çalışmış olduğu iş yerlerinde iş kazalarının yüzde 94. bu sahalarda yaşanıyor. 2003’ten bu yana 17 bin taşeron işçi hayatını kaybetti. Biz her zaman barıştan yana tarafız. 64. hükümetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlediği 11. Çalışma Meclisi toplantısında taleplerimizi Disk olarak açıkça söyledik. İşçilere sosyal hak talebimiz vardı. Kıdem tazminatlarını kimseye yedirmeyeceğimizi önümüzdeki dönem yapacağımız mitinglerle, yürüyüşlerle bir daha göstereceğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Ve burada bugün imzalanacak olan iş sözleşmesinden dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
BAŞKAN HAZİNEDAR’DAN TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE VE MESAJ!
Kani Beko’nun ardından konuşma yapan Başkan Hazinedar,
“Taşeron firma ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü arasındaki
toplu iş sözleşmesi törenine hoş geldiniz. Taşeron kelimesini
özellikle kullandım. Artık Beşiktaş Belediyesi’nde
önümüzde
Beşiktaş’ın derdi özgürlükçü demokratik topluma katkıda bulunmaktır. Bu değerleri Beşiktaş’tan İstanbul’a İstanbul’dan tüm Türkiye’ye aktarmak zorundayız. Herkes kendi ölçeğinde sorumluğunu yerine getirerek bu değerlere sahip çıkacak. Değerlere sahip çıkmak çok önemlidir. DİSK’i büyütmenin yolu ortaktır. Siz büyümezseniz biz büyüyemeyiz. Biz neden taşeron sistemini eleştiriyoruz, çünkü sendikal örgütlenme yok. Sendikal örgütlenme olsa zaten sıkıntı olmaz. Kamuda olan hakların orada da olsa sıkıntı olur mu olmaz. Asıl hedef hakların korunmasıdır. Gelişen teknoloji dünyada taşeron sistemini tam olarak yok etmeye izin vermez. Kurumlar zaman zaman satın alım yapabilir ama öyle bir hukuki çalışmalar yapmalıyız ki herkesin hakkını savunabilelim.
Her sisteme giren o çerçevenin altına girebilmeli.
Kurumlar herkesi bünyesine katamayabiliyor mesela biz teknik destek
alıyoruz bilgisayar sistemleri için. Orada da taşeron sistemini
kullanıyoruz. Başka çaremiz yok. O kadar insanı istihdam edemeyiz.
Zaten paralel bir yapı var içeride. Sadece paralel yapı AK Parti
belediyelerinde yok. Bizim de var paralelimiz. Parti üzerinden
kendi menfaatlerini düşündüğü için partiye gelen, nüfus eden bir
yapı var. Bunlara gereken işlemi yapacağım. Hep beraber sendikal
harekete destek olacağız. O nedenle hedefimiz bu 5 yıllık
plan dahilinde diğer taşeron işçilerimiz için de önemli adımlar
atmak istiyoruz. İşçileri sendikal örgütlenme konusunda ben
yönetecek değilim. Ama bir sorunumuz var. Ekonomik güç. Geçen yıl
verdiğimiz toplu iş sözleşmelerinde ve diğer taşeron işçilere de
biz geldiğimiz zaman temizlik işçileri de dahil yüzde 50 oranına
varan artışlar yaptık. İhaleyi alan firma bize karşı çıktı. Siz ne
yapıyorsunuz bizim tüm İstanbul da işçilerimiz var. Tüm İstanbul’un
sistemini bozuyorsunuz" dedi.
ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN YOK
Hazinedar şöyle devam etti:
"Araç ihalesinde de yüzde 40-50 arası bir artış yaptık. Biz gelene kadar bu kurumda insanlar asgari ücretten çalışıyordu. Şu anda Beşiktaş belediyesinde hiçbir birimde asgari ücretle çalışan işçi yoktur. Net 1500 liradan aşağı maaş alan çalışan yoktur. Bu yeterli değildir. Bunun bizde farkındayız. Ancak bu verdiğimiz maaşlar nedeniyle bütçemizde ciddi bir açık var. Sadece sendikal işçiler ve taşeron işçilerle bir savaş vermiyoruz. Ben sizin her zaman emrinizdeyim.
TAŞERON UYGULAMASINA SON
Biz taşeron işçilerle olan ifadelerimizi bir yıl önce kullandık. İlk imzamızı geçen yıl bir taşeron şirketle attık. O imzada bende tarafım. Sizi şirket ilgilendirmiyor. Devlette taşeron işçilerin şartları ile ilgili bir düzenleme getirmeye başlamış. Böyle bir süreç başladı. Her işçi için geçerli olmasa da teknik kadro da çok önemli sayıda kadro verilecek.
Geçen yıl toplu iş sözleşmesini imzaladıktan sonra iş verimliliğinde bir düşüş oldu. Taşeron sistemden toplu iş sözleşmesine geçecek çalışma arkadaşlarımızın geleceğini siz temsil ediyorsunuz. Burada ki başarı onların da önünü açacaktır. Sendikal örgütlenme başarısızlık için değil, başarı için bir araç olabilir. Sadece iş güvenliği açısından değil, hizmetin kalitesi açısından da bir araç olmak zorundadır. Toplu iş sözleşmelerinin böylesi kutlu bir şekilde imzalanıyor olması bunun en önemli simgesidir. Yeni dönemde iş verimliliğinde ki azalmanın olmaması için her sektörde verimlilik analizi yapıyoruz. Şikâyetleri takip ediyoruz. Amacımız başarılı olmak ve birlikte bu yolda yürümektir. Bugün şu anda 240 işçimiz ile toplu iş sözleşmesini imzalıyoruz. Toplu iş sözleşmelerinde işçilerimiz yeni haklar elde etti. Çalışma günü Pazar gününe denk gelen işçi arkadaşlarımıza ek mesai ücreti de ilave edilecektir."