'Taş Atan Çocuklar Yasası' çıktı suç oranı patladı
Abone ol'Taş Atan Çocuklar Yasası'nın yürürlüğe girmesinden önceki 15 aylık süreç ile yasanın uygulanmaya başlamasının ardından geçen 15 aylık zaman dilimini kapsayan araştırmanın sonucu şoke etti.
'Taş Atan Çocuklar Yasası'nın yürürlüğe girmesinden önceki 15 aylık süreç ile yasanın uygulanmaya başlamasının ardından geçen 15 aylık zaman dilimini kapsayan araştırmaya göre, yasa ile birlikte korsan gösteri ve eylemler yüzde 214 atarken, bu olaylarda tutuklanan çocuk sayısı yüzde 87.5 oranında azaldı.
Adana İl Emniyet Müdürlüğü'nce 'Güvende Olmanız Bize Yeter' sloganı ile hazırlanan ve Adana'yı tüm yönleri ile ortaya koyan kitapta kentteki güvenlik hizmetleri ile ilgili verilere de yer verilirken, başta terör olmak üzere 'taş atan çocuk sorunu' da kaleme alınan makaleler ile değerlendirildi. Söz konusu kitapta 'Taş Atan Çocuklar Yasası'nın Uygulanmasına Yönelik Bir Değerlendirme: Adana Örneği' başlıklı yazıda çarpıcı ifade ve sonuçlara yer verildi. Yazıda meydana gelen terör ve şiddet gibi illegal olaylarda gözlerin hemen güvenlik güçlerine çevrildiği, ancak terörle mücadelenin tek başına güvenlik güçlerinin çözebileceği bir olay olmadığının altı çizildi.
"EYLEMLERİN NİTELİĞİNDE TEHLİKELİ BİR ARTIŞ VAR"
25 Temmuz 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda 'Taş Atan Çocuklar Yasası' olarak da bilinen 6008 sayılı Yasa ile Terörle Mücadele Kanunu'nun bazı maddelerinde bir takım değişiklikler yapıldığına dikkat çekilen yazıda, "Bu değişikliğin yapıldığı tarihin 15 ay öncesinde ve 15 ay sonrasında Adana'da meydana gelen bölücü terör örgütü lehine korsan gösteri, taşlı ve motolof kokteyli saldırı ve el yapımı parça tesirli düzenekler kullanılarak yapılan yasadışı eylemler incelendiğinde; eylemlerin niceliğindeki bariz artışlar ile birlikte niteliğinde de tehlikeli bir artış olduğu görülmüştür" denildi.
"TERÖR ÖRGÜTÜ YASAYI SUİSTİMAL EDİYOR"
Yasanın çıkması ile bölücü terör örgütünün istismarına uğramış tutuklu çocukların tutukluluk hallerinin kalkması ve tutuklamaların zorlaştırılmasının sağlanmasının ilk anda olumlu bir gelişme olarak algılandığı, ancak söz konusu mevzuat değişikliğinin yasadışı eylemlerde bulunan küçük yaştaki kişilerin 'Özel Yetkili Mahkemeler' yerine 'Genel Yetkili ve Çocuk Mahkemeleri'nde yargılanmalarının yanında yakalandıklarında gözaltına dahi alınmasının güçleşmesi ve ailelerine verilme durumunun ilerleyen süreçte bölücü örgüt mensuplarının konuyu suistimal etmelerine yol açtığı yorumu da makalede yer aldı.
Terör örgütünün gerektiğinde baskı ve tehdit, gerektiğinde de delikanlılık his ve heyecanlarını, kişisel hassasiyetlerini istismar ederek çocukları yasadışı eylemlerde kullanmaya devam ettiğine dikkat çekilen yazıda; yasal değişikliğin ardından bölücü örgüt mensuplarının çocukları istismar ederek suça sürüklemelerinin kolaylaştığı, yasanın caydırıcılığının azalmasının da etkisi ile parlayıcı ve patlayıcı madde kullanımlarının yoğunlaştığı, bu nedenle ciddi can ve mal kayıplarının yaşandığına dikkat çekildi. Eylemlerde yakalanan şüphelilerin yaşı küçük olması nedeniyle serbest kalmaları ve tutuklanmalarının güçlenmesine bağlı olarak örgüt mensuplarının çocuklara tutuklanmama garantisi verip ikna ederek eyleme gönderdiği ve hatta çocukların eline artık taş yerine molotof kokteyli, patlayıcı madde ve bombalar vermeye başladığı uyarısı yapıldı.
"PATLAYICI MADDE ATMA OLAYLARI YÜZDE 3 BİN 340 ORANINDA ARTTI"
'Taş Atan Çocuklar Yasası'nın yürürlüğe girmeden önceki 15 aylık dönem ile yasanın uygulanmaya başlamasının ardından geçen 15 aylık zaman diliminin de karşılaştırılmasının yapıldığı yazıda; korsan gösteri, molotoflu saldırı, araç kundaklama gibi olayların yüzde 214, söz konusu olaylarda gözaltına alınan 18 yaş altı şahısların oranının da yüzde 216 arttığı vurgulandı. Bunun yanında olaylarda kullanılan molotof kokteyli sayısının yüzde 370, havai fişek sayısının yüzde bin 743, el yapımı patlayıcı madde atılması sayısının yüzde 3 bin 340, gök bombası, maytap, torpil gibi şeylerin kullanılmasında da yüzde bin 220'lik bir artış yaşanmasına rağmen adli işlem neticesinde tutuklanan 18 yaş altı çocuk sayısının da yüzde 87.5 oranında azaldığına işaret edildi. Türkiye genelinde patlama olan iller ve meydana gelen patlama sayılarına göre Adana'nın Diyarbakır'dan sonra ikinci sırada yer aldığı hatırlatıldı.