Tartışmaya hazır mısınız?

Abone ol

Ele aldığı konulara ne salt aklın ne de doğmaların penceresinden bakan Metafizik Magazin, kafa yorulmadan kabul edilegelen olgu ve kavramları tartışmaya açıyor.

 İşte bu ayın konusu: KABALA

Manevi veya yaygın deyimiyle mistik konular, bir çok disiplinin üzerinde çalışarak bilmeyi ve anlamayı sağlayan doğasından uzak bir karakter taşır. İnsanlar ne yazık ki mistik konular hakkında konuşurken fazlasıyla yönlendirilmeye ve spekülasyona açık bir mizaç sergilerler. Bir çok insan anlaşılmaz saçmalıkları kabul etmeye o kadar isteklidir ki, birilerinin çıkıp da o insanların bu zaafını istismar etmesi değil de etmemesi şaşırtıcı olurdu. İşte hakkında çok konuşulan ama az şey bilinen; dahası fazlasıyla kafa karışıklığı yaratan böylesi kavramlardan birisi de Kabala’dır.

Yazarımız Adam Kadmon karmaşık teolojik açıklamalara girmeden Yahudi mistisizminin bu son derece ilginç kavramını elden geldiğince akılcı bir şekilde ele alıyor. 

EBCED/CİFİR BİLİMİ

Arap harflerinin Ebced düzenine göre dizilişinin Adem’e dayandığı rivâyet edilir. Bu diziliş ile alfabenin kullanıldığı tarih süreci içerisinde, zamanla bu harflere sayısal değerler verilmiş; bu sayısal değerler bilginler, edebiyatçılar ve şâirler tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Şâirler ve edebiyatçılar, yazdıkları manzum ve mensur eserlerde Ebced hesabını da kullanmışlar ve harflere verdikleri rakamsal değerler ile önemli tarihleri kaydetmişler; zaman içinde bu kullanım yaygınlaşma ve gelişme karakteri göstermiş ve adına da “Ebced Hesabı” veya “Cifir İlmi” denmiştir. Serhat Mocan unutulan şifreli bir ‘dilin’ haritasını çiziyor.

SÖYLEŞİLER:

 DOHAD Üyesi Kaynak: Bilseydim tutuklanma bahasına bile olsa kıyameti koparırdım!

Depremlerin zamanının önceden belirlenebilmesi için kullanılan bilinen yöntemlerin dışında hayvan, bitki ve bazı açıklanamayan insan davranışlarının gözlemlenmesiyle de çeşitli veriler elde edilebiliyor. Bu tür sıra dışı yöntemlerle ilgili ülkemizde çalışmalar yürüten bir dernek var: Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Dernek üyesi Uğur Kaynak, “1999 depreminden bir hafta önce, Yalova’da Kaplıcaların renginin ve ısısının değiştiği ihbarı neden bana gelmedi başka yerlere gönderildi diye hâlâ üzülüyor, hâlâ Kahroluyorum!” diyor. Kocaeli Üniversitesi eski öğretim üyesi Kaynak ile deprem gerçeği üzerine...

Ülkü Ulusoy: Depremler, bilimi beklemeyecek

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ülkü Ulusoy, “Tanık olunan sıra dışı olayları sürekli olarak sorgulamak ve tartışmak bilinçlenme çabasına çok önemli katkı getirecektir” diyor ve ekliyor “Bu olayları sürekli olarak kaydeden ve canlı olarak yayınlayan, iyi organize edilmiş, ticari amaçtan uzak bir veri toplama merkezinin sürekliliğinin korunması ve ülke geneline yaygınlaştırılması gerekmektedir.”           

ARAŞTIRMA:

GÜNEŞ KÜLTÜ VE ENERJİCİLİK AKIMI

Anlayışları çok farklı olsa da felsefecilerin insan benliğinde öne çıkardıkları öz; intellekt’e zıt bir coşku, etkinlik istemi veya gücüdür. Bu güç, daha sonra doğu felsefelerinin tesiriyle ‘düşünce gücü’ veya daha açık bir ifadeyle Büyük Ego; Üst Ben gibi isimlerle anılmaya başlanmıştır. Günümüzde felsefe, gizem bilim ve parapsikoloji anlayışlarında bu esrarlı özün adeta tanrılaştırıldığını görürüz.

Her şeyden önce güneş kendi kendine bir şey vermez. Böyle olduğunu düşünmek, güneşe veya onun sembolü olan egoya ilahlık atfetmektir. Doğru düşünce şekli şu olmalıdır; Allah her kuluna farklı bir güç ve etkinlikle birlikte, orantılı bir sorumluluk da yüklemiştir. Güçlü ve etkili kimseler daha fazla sorumlu olacakları için, bunu doğru değerlendirmelidirler. Zayıf kimseler ise diğer manevi unsurlarından daha fazla yararlanabilme imkanına sahip olduklarını düşünmelidirler.

İşaretler (Aden) kitabı yazarı H. Kübra ERGİN’in kaleminden, güneş kültü ve enerjicilik akımına dair çarpıcı tespitler. Türkiye’de ilk defa MetaMag sayfalarında.

ÇOCUĞUMA ALLAH’I NASIL ANLATACAĞIM?

Soyut bir kavram olması sebebiyle, çocuğa Allah kavramının öğretilmesinde ebeveynler ve eğitimciler zorluklar yaşıyor. Her bireyin ve ailenin dini algılayış ve yaşayış biçimi farklı olduğu için çocuğa Allah'ın tanıtılması da farklı olacaktır. Bora Nebioğlu’nun kaleminden.

TEOLOJİ

KİTAB-I MUKADDES’TE ÇEVİRİ SORUNU

GEÇMİŞ VAHİYLERE İNANMAK

“İsa’nın Tanrı olduğunu iddia eden bir kitaba nasıl inanmamızı bekleyebilirsin?” diyebilirsiniz? Fakat sorun sadece kitaplarda mı? İnananlarda ve çevirenlerde hiç mi kabahat yok?” diyen yazarımız Ferdi Amca, “Ve onlar sana indirilene de senden önce indirilmiş olana da iman ederler... (Bakara 2/4) ayetinin izleğinde çeviri sorununu işliyor.

FANTASYA (Yeni bölüm)

MONSTREAUS

“Kutsal metinleri çözmek, eski yazıları çevirmek, kehanet şifrelerine boğulmak onun en büyük tutkusuydu. Fakat şimdi, bir cinayet vardı ortada. Hem de öyle sıradan bir cinayet de değildi bu... Katili her kimse, Babil’e özgü kehanetleri bilecek kadar eski yazıya, kadim medeniyetlere ve ilkçağ felsefesine vakıf biri olmalıydı... ‘Üç şifre, üç denklem’ diye geçirdi içinden... Yumdu gözlerini... Düşünmeye başladı...”

Kral Suban (Beyan Yayınları) romanının yazarı Osman Koca, MetaMag ailesine katıldı. Koca’nın Fantasya başlığı altına yayınlanacak anlatıları tüm okurlarımızın ilgisini çekebilecek denli etkileyici olacak. Nereden mi biliyoruz? İlk anlatısı bunun ip ucunu veriyor da ondan.

OKUR PLATFORMU:

TASAVVUFUN MAHİYETİ ÜZERİNE

MetaMag okurları düşüncelerini özgürce ifade ediyor. “Tasavvuf hayattan kaçmayı değil, insana dünyaya niçin geldiğini; yaşaması ve sevmesi gerektiğini öğretir.” diyen İzmirli okurumuz Prof. Dr. Mehmet Demirci, İslâm mistisizmi olarak tanımladığı tasavvuf hakkındaki görüşlerini paylaşıyor.

 

YAZI DİZİSİ:

SATANİZM

Globalizm ve teknolojinin olağanüstü geliştiği günümüzde aydın yaklaşım, eğitim, bilim ve teknolojiyle bu tür ‘batıl’ inançların sönüp yok olacağı yönündeydi. Ancak görünen bunun tam tersi olduğudur. Kuhn’un ileri sürdüğü gibi pozitif bilimler ve aydınlar, tutundukları paradigmanın tam tersine olan bu gelişme karşısında gözlerini sıkı sıkıya yummayı yeğler görünüyorlar. Çarpıcı yazı dizisi sürüyor!

 

AYIN BURCU:
TERAZİ
”Terazi burcu erkeği için en önemli şey sadakattir. Çok kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu

nedenle sürekli ilgi görmek ve aşk sözleri duymak ister. Güzel kadınlara düşkündür. Cazibesini onları etkilemek için kullanır. Çapkınlığı sayesinde ilişkilerinde yeterli deneyimi elde etmiştir. Kadın ruhuna hitap etmeyi bilir.” Terazi burcu hakkında bilmediğiniz pek çok şey bu ay yorumcu.com sitesinin katkılarıyla hazırlanan ayın burcu sayfasında.

KİTAP KURDU:

EDEBİYATTA DİN-BİLİM PARADİGMASI VE DAN BROWN

“Dinler Tarihi Hz.Âdem’le başlar... İlk insan da O’dur... Âdem, Havva’ya “Ne güzelsin!” dedi. İnsanlığın romanı başladı böylece. Dinle-bilimi kavuşturmadı ama Dan Brown. Zira inandığı din ve mezhebi buna müsait değildi. Bir yönüyle; her iki roman da paradigmanın iflasını çıkardı karşımıza. Rahipler bir yanda, bilim adamları beri tarafta... Kıyamete kadar da bu böyle sürüp gidecek anlaşılan” 

Dan Brown örneği üzerinden bir bilim-din kavramsallaştırması. Eleştirmen Oğuz Kalamış’ın kaleminden

RAFTAKİLER:

Bu sayı için tema:

ŞEYTAN, İBLİS, DEMON

Bu ay MetaMag Raftakiler’de Şeytan var! Türkçe’de şeytan üzerine yayınlanan kitapları inceliyoruz. Farklı yayınevlerinin hem konunun uzmanlarına hem de genel okuyucuya hitap eden çeviri ve telif kitapları Raftakiler’de okunmayı bekliyor. Tematik bir rehber özelliği taşıyan Raftakiler, okuyucusunu arayan kitaplar ile kitabını arayan okurlar arasında köprü kurmayı sürdürüyor. Uyarmadı demeyin, bibliyomanlar için tehlikeli olabilir!

YAZARLAR:

Konusunda uzman kalemlerin birbirinden farklı ve ilginç konuları özgürce irdeledikleri ‘kendini okutan yazılar’ arasından sizin de ilginizi çekebilecek olanlar hangileri? Ö. Cenap BAŞMAN, BAKIŞ AÇISI; Faruk ASLAN, MEHDİ ARAMIZDA YAŞIYOR; Yasemin GÜNER, ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK KADERİMİZ DEĞİL; Ferhan YÜKSEL, ÇAKRALAR; Emrullah GÖKHAN, BİYOTEKNOLOJİ İDEOLOJİLERE ALET Mİ OLUYOR?; A. Handan ÖZKAN, BİR YALNIZLIK ENSTANTANESİ

             www.metafizikmagazin.com

Günün Önemli Haberleri