Tartışmalı roket fırlatıldı, dünya alarmda!

Abone ol

Kuzey Kore, 29 Aralık'ta uzaya göndereceğini duyurduğu roketi bugün fırlattı. dnyada endişeye sebep olan uzun menzilli roket için bölge ülkeleri alarma geçti

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kwangmyongsong-3 tipi uyduyu bugün başarıyla fırlattıklarını açıkladı. Uydunun bu sabah yerel saatle 09.51'de Pyongan Bukdo eyaletinin Cholsan kasabasındaki Sohae Uzay Merkezi'nden fırlatıldığı belirtildi.

Uydunun öngörülen yörüngeye oturduğu da ifade edildi. Roketin bir parçasının fırlatma planında olduğu gibi Filipinler açıklarında düştüğü bildirildi.

ACİL TOPLANTI DÜZENLENDİ

Washington yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkili, "Fırlatmayı fark ettik ve durumu gözlemliyoruz. Gerekli açıklamayı daha sonra yapacağız" dedi. ABD'li yetkili, füze fırlatma eylemi ile Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli balistik füze geliştirme hedefine bir adım daha yaklaştığına vurgu yaptı. Yetkili, ABD'nin roketi izlemek için 4 savaş gemisini bölgeye gönderdiğini ve mümkün olduğu takdirde füzeyi imha etmeye çalışacaklarını aktardı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, kabinesindeki bakanları acil toplantıya çağırdı. Japonya'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedi. Bağımsız kaynaklar uydunun yörüngeye yerleştirildiğini henüz doğrulamadı.

İŞTE İLK TEPKİLER

Güney Kore: "Kuzey Kore'yi şiddetli bir şekilde kınıyoruz, Kuzey Kore yönetimi BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırı hareket etmiştir."

Güney Koreli uzmanlar: "Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği füze fırlatma eylemi Güney Kore'de bu ay yapılacak olan seçimlerin sonuçlarına büyük etki yapacaktır."

Japonya: "Kuzey Kore'ye karşı yaptırımları görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi acil bir şekilde toplanmalı."

Çin medyası: "BM Güvenlik Konseyi bugün konu ile ilgili ilk acil toplantıyı gerçekleştirecek"

ABD medyası: "Kuzey Kore uluslararası kamuoyunun baskısını görmezden gelerek uzun menzilli roket fırlattı."

JAPONYA'YA FÜZE PARÇASI DÜŞMEDİ

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kwangmyongsong-3 tipi uyduyu bugün başarıyla fırlattıklarını açıkladı. Uydunun öngörülen yörüngeye oturduğu da ifade edildi. Füzenin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı da Tokyo yönetimi hazırlıklarını tamamlamıştı. Ülkenin güneyindeki Okinava'ya Patriot füzesavar sistemi yerleştirmişti. Japon yetkililer, ülke topraklarına füzeden herhangi bir parça düşmediğini kaydetti.

Komünist yönetim altındaki Kuzey Kore, geçtiğimiz Nisan ayında da benzer bir deneme yapmıştı. Ancak bu denemede roket 150 kilometre yükseldikten sonra parçalanarak dünyaya düşmüştü.

PROVAKATİF BİR EYLEM

Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini ''bölgesel güvenliği tehdit eden yüksek derecede provokatif bir eylem'' olarak niteledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yasaklamalarına rağmen uzun menzilli füze denemesinin, ''bölgesel güvenliği tehdit eden, BMGK'nın 1718 ve 1874 sayılı kararlarını doğrudan ihlal eden, Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini çiğneyen ve küresel çapta nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine zarar veren yüksek derecede provokatif bir eylem'' olduğunu belirtti.

Bu adımın, Kuzey Kore'nin ''sorumsuzca davranış'' modelinin yeni bir örneğini oluşturduğunu kaydeden Vietor, ''ABD, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında tetikte olmayı ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğine tam bağlılığını sürdürüyor'' ifadesini kullandı.

Vietor, ABD'nin, bölgesel güvenliğe yönelik bu ''mevcut tehdidi'' dikkate alarak, müttefikleri ve ortaklarıyla yakın koordinasyonunu güçlendireceği ve artıracağını, Kuzey Kore'ye karşı ''uygun eylem'' için BMGK ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağını bildirdi.

KUZEY KORE YALNIZLAŞIYOR

Uluslararası toplumun, Kuzey Kore'ye BMGK kararlarını ihlal etmesinin sonuçları olacağı yönünde net mesaj göndermek için uyumlu şekilde birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Vietor, açıklamasına şöyle devam etti:

''Kuzey Kore, bu tür provokatif eylemlerle kendini daha da yalnızlaştırıyor. Sınırlı kaynakları balistik füzelerin ve nükleer silahların geliştirilmesine harcaması, Kuzey Kore'ye güvenlik ve uluslararası toplumun kabulünü getirmedi ve hiçbir zaman da getirmeyecek. Kuzey Kore kendisini gerçek manada ancak uluslararası normlara uyarak, taahhütlerini ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek, halkını beslemek, çocuklarını eğitmek ve komşularının güvenini kazanmak için çalışarak güçlendirebilir.'

Günün Önemli Haberleri