Tarımda çözülemeyen büyük sorun
Abone olTarlada fiyatı 70 kuruş olan çarliston biber, pazarlarda 4 liraya satılıyor. <br/>Türkiye’nin en önemli biber üretim merkezlerinden olan Bur...
Tarlada fiyatı 70 kuruş olan çarliston biber, pazarlarda 4 liraya satılıyor.
Türkiye’nin en önemli biber üretim merkezlerinden olan Bursa’nın Yenişehir ilçesinde hasat döneminin sonuna yaklaşılırken, üreticiler bu sene 70 bin ton biber topladı. Biber tarlalarında üreticiler harıl harıl hasat yaparken, tezgahlarda fiyat farkının yüksek olması vatandaşı düşündürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi halinde çarliston biberin en düşük fiyatı 2,8 lira, en yükseği ise 4 lira. Tarladaysa 70 ila 80 kuruş arasında satılan biberin fiyatının tezgaha ulaşana kadar 6 kat artması vatandaşı sıkıntıya soktu. Üreticiler fiyat artışlarının kendilerinden kaynaklanmadığını, komisyoncu ve marketçilerin fiyatı astronomik boyutlara yükselttiğini söyledi.
PAZARDA 70 KURUŞ, TEZGAHTA 4 LİRA
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yenişehir olarak biber hasadında son günleri geçirdiklerini anlatarak, "Şu andaki en büyük sıkıntımız fiyatların düşük olması. Tarlada 70 ve 80 kuruşa satılan biber, bırakın uzak şehirleri, 45 kilometre uzaklıktaki Bursa’da bulunan bir markette 4 liradan satılıyor. Aradaki fark çok büyük. Biz üretenler olarak, mahsulümüzü ucuz satıp para kazanamıyoruz. Tüketiciler pahalıktan şikayetçi. Bu parayı kazananlar çiftçi değil. Aradaki komisyoncu, tüccar ve marketçi para kazanıyor. O yüzden buna bir sistem getirilmesi için bakanlık Haller Kanunu’nda değişiklik yaptı. Ama bu kanun hala yürürlüğe girmedi. Girerse inşallah üretici malını değerine satacak. Tüketici de pahalı mal yemekten kurtulmuş olacak" diye konuştu.
DÜNYAYA BİBER İHRAÇ EDİYORLAR
Yenişehir’de üretilen biberlerin 20 bin tonunun yurt dışına ihraç edildiğini dile getiren Aktaş, "İlçemizde biber çeşitlerinin tamamı yetişiyor. Aynı zamanda Antalya ve Mersin’den sonra temmuz ayından itibaren 3,5 aylık dönem içinde ekim ayının sonuna kadar Yenişehir ilçesinde yetişen bütün biber çeşitleri Avrupa ülkeleri ve dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor. Bölgemizde ilk ekim olan biberlerden bu sene para kazanılmadı. İkinci ekimlerde çiftçilerimiz para kazandı. İlçede yetişen biber çeşitlerinin toplamı 70 bin ton civarındaydı. Bunun yaklaşık 20 onu, yurt dışına ihraç edildi. Geri kalan 50 bin ton biberi ise yurt içindeki marketlere gönderiyoruz" diye konuştu.
Üreticilerden Ahmet Şimşek ise fiyat farkının kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü belirterek, "Eskiye nazaran masraflar çok yükseldi. Kazanç düştü. İşimiz zor" dedi.
(İHA)