Tarım arazileri parçalanarak halı saha kadar kaldı
Abone olGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Türk tarımındaki en büyük sorunlardan birinin tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Türk tarımındaki en büyük sorunlardan birinin tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi olduğunu söyledi.
Şelli, Türkiye’de 2 milyon hektarlık bir arazinin bölüne bölüne halı saha büyüklüğüne geldiğini vurguladı.
Adana’da iki gündür devam eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toplulaştırma Çalıştayı sona erdi. Çalıştayın kapanışında söz alan Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, tarım alanlarının miras yoluyla bölünmesi konusuna dikkat çekti. Türkiye’de ortalama işletme büyüklüğünün 60 dekar olduğunu belirten Şelli, bu durumun AB’de ortalama 185, Amerika’da ise bin 500 dekar civarında olduğunun altını çizdi.
Türkiye’de 2 milyon hektarlık tarım arazilerinin zamanla bölünerek halı saha büyüklüğüne kadar geldiğinin altını çizen Şelli, "Geçen hafta Bakanlar Kurulu’ndan Meclis'e sevk ettiğimiz Miras Kanunu'ndaki değişiklik gerçekten tarihe not düşülecek bir çalışmadır. Miras Kanunu'ndaki değişiklik, önümüzdeki günlerde komisyonlarda görüşülecek ve Meclis'e gelecek." dedi.
Türkiye’nin tarımsal ekonomik büyüklükte 63 milyar dolarlık rakamla dünyada 7'nci, Avrupa'da ise ilk sırada olduğunun altını çizen Müsteşar Yardımcısı Şelli, 2023 hedefi noktasında ise dünyada ilk 5 içerisinde yer almak istediklerini açıkladı.
2023’te 63 milyar dolar olan büyüklüğü 150, bugün 11 milyar dolar olan tarımsal ihracatı da 40 milyar dolara yükseltmeyi istediklerini aktaran Şelli, "Bu hedeflerin gerçekleşmesindeki en önemli ayaklardan biri dünden beri tartıştığımız kırsal altyapı hizmetlerinin tamamlanması konusudur. 2002’ye kadar toplam 450 bin hektar alanda arazi toplulaştırma yapılmıştır. Son 10 yılda 3 milyon hektar alanda toplulaştırma tamamlandı ve 2.5 milyon hektarlık alanda da çalışmalar devam ediyor. 5.5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışması çok yakın bir zamanda tamamlanacak. Ülkemizin 24 milyon hektarlık tarım arazisi var. Çayır mera gibi alanlar çıkarıldığında şu anda arazi toplulaştırılması yapılması gereken 14 milyon hektarlık bir alan var. 14 milyon hektarın 5.5 milyon hektarı tamamlandı, 2023 yılına kadar yılda 1 milyon hektarlık alanın toplulaştırılması hedefiyle önümüzdeki 10 yılda Türkiye’deki tarım alanlarının tamamının toplulaştırılmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ise çalıştayda görüşülen konularla ilgili genel bilgilendirme ve değerlendirmeler yaptı. Türkiye’de arazi toplulaştırılmasıyla ilgili çok fazla yatırım bulunduğunun altını çizen Küsek, çalıştayda sulama ve toplulaştırmanın özelleştirme yoluyla yapılıp yapılamayacağı, çok yönlü arazi toplulaştırması ve arazi bankacılığı konusunda raporlar hazırlandığını sözlerine ekledi.
Programa, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Vali Yardımcısı Halis Aslan, akademisyenler, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.