Tarihi davada izdiham yaşandı
Abone olİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yargılandığı dava olaylı başladı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 130 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme, sanık avukatlarının görevsizlik talebini reddetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 2'si başka suçtan olmak üzere 23'ü tutuklu toplam 130 sanık, "suç örgütü kurup yönetme", "ihaleye fesat karıştırma", "edimin ifasına fesat karıştırma", "güveni kötüyü kullanma", "yolsuzluk ve usulsüzlüğü görmezden gelerek suçu bildirmeme", "zincirleme olarak hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma", "sahte belge düzenleme", "İmar Kanunu'na aykırı inşaat yaptırma" suçlamalarından yargılanıyor.
Davanın 13 Nisan Cuma gününe kadar sürecek ilk duruşmasında sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından 324 sayfalık iddianamenin okunmasına geçilecek. Mahkemeye eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, izdiham nedeniyle adliyeye güçlükle girebildi.
Dava kimlik tespitiyle başladı. Bu davayla ilgili tutuklu yargılanan 20 sanık haricinde, hakkında yakalama kararı bulunan İsmail Yoğurtçu'nun da dün Adnan Menderes Havalimanı'nda yakalanıp duruşmaya getirildiği ortaya çıktı. Böylelikle bu davadaki tutuklu sayısı 21'e yükseldi. Davada şikayetçilerden Cevher Cem Kiraz da duruşmada hazır bulundu.
160 YILLIK BELEDİYECİLİK TARİHİNDE BİR İLK
Gazetecilere açıklama yapan Kocaoğlu, "Belediyecilik konusunda ve mevzuatlar konusunda, belediye kuruluşları konusunda mahkeme heyetine bilgi aktardım. Yarın da savunmamı yapacağım. Bu dava Türk belediyecilik tarihinin 160 yıllık sürecinde ilk defa görülen bir davadır. Suçlamalar ve belediye yapılanması 100 civarında bürokratın suçlandığı, Türk belediyecilik tarihinin ilk büyük davasıdır" dedi.
AYLIK GELİRİ 80 BİN LİRA
Duruşma salonuna eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte giren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kimlik tespiti sırasında görevini açıkladı ve aylık gelirinin 80 bin lira olduğunu söyledi. Daha sonra diğer sanıkların kimlik tespitine geçildi. Tüm sanıklar, iddianamedeki sıralamalarına göre oturtuldu.
Rahat tavırlarıyla dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, duruşma salonunda jandarmaların arasındaki tutuklular yerine genelde izleyicilerin bulunduğu anfinin ikinci sırasında Sait Ersu Hızır'la yanyana oturdu. Dışarıdaki sendikaların yaptığı müzik yayını salona ulaşınca CHP İzmir Milletvekili Alaatin Yüksel, cep telefonuyla sendikacıları arayıp müzik yayını durdurdu.
Duruşma salonunun sağ ve sol tarafına, kimlik tespiti yazılarının görünmesi için iki adet LCD televizyonlar konuldu. Mahkeme heyetinin oturduğu kürsüdeki 40 ayrı klasör de dikkat çekti. Tutuklu sanıklardan Ali Süha Sabuktay'ın annesi, oğlunu görünce duruşma salonunda gözyaşlarına boğuldu. Tutuklu diğer sanık Tülay Azeri'yi avukat eşi Emin Azeri savundu. Yoğun kalabalık nedeniyle duruşma salonundaki anfinin en üst iki sırasına, basın mensupları, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları otururken merdiven boşluklarına sanıkların yakınları oturdu.
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Mahkeme'nin kimlik tespiti sırasında ilk duruşmaya sanıklar Bülent Cankurtaran, Çağlar Haspolat, Filiz Yücesoy ve İbrahim Korkmaz'ın katılmadığı tespit edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir kimlik tespitinin tamamlanmasından sonra, görevsizlik konusunda talepleri olacağını ancak önce mahkeme salonuna kurulan barkovizyona hazırlık soruşturması ve delil toplamayla ilgili görüşlerini bilgisayarlardan yansıtarak anlatmak istediklerini söyledi. Mahkeme Başkanı önce sistemin buna uygun olmadığını belirtti. Ancak, avukatlar ısrar edince kabul etti. Avukat Ercan Demir, 55 sayfadan oluşan görüşlerinin uzun süreceği için eğer ara verilecekse verilmesini daha sonra bölünmemesini önerdi. Mahkeme Başkanı'da davaya 1.5 saat ara verdi.
"HAYATIMDA GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK ONUR"
Bu ara sırasında Kocaoğlu Adliye içinde Baro'ya ayrılan büroya giderek burada avukatlarıyla bir görüşme yaptı. Kocaoğlu bu sırada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Dışarıda bekleyen kalabalığın hatırlatılması üzerine Başkan Kocaoğlu, "Hayatımda gördüğüm, görebileceğimiz en büyük onur bizim için. Halkımız bize sahip çıktı. Kendilerine minnettarım, teşekkür ediyorum. Mahkemede bugün hakimin takdiri olması durumunda ifade vereğim" dedi. Kocaoğlu savcıya verdiği ifade ile mahkeme ifadesi arasında fark olup olmayacağı yolundaki soruya da "Ben savcıya ifade verdiğimde hangi sorularla karşılaşacağımı bilmiyorudum. Ancak şimdi elimizde iddianame var. Orada bize isnat edilen suçlara karşı bizler de gerekli savunma ve açıklamalarımızı yapacağız" dedi.
CHP'Lİ İNCE KONUŞTU
Davaya ara verildiğinde milletvekilleri, CHP'li yöneticiler, belediye başkanları dışarıda toplananlara hazırlanan kürsüden seslendi. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, yüzyılın davasının başladığını söyledi. Artık, daha çok çalışıp, cesur olmaları gerektiğini belirten İnce, "Sokak sokak Cumhuriyet düşmanlarına meydan okuyacağız. Yaptıklarını anlatacağız. Türkiye kuşatılmış olabilir, insanlar diz çöktürülmüş olabilir. Ancak hiçbir şey 1919 şartlarından daha kötü değildir. Bunu yenecek gücümüz var. Biz Başbakan Erdoğan gibi 3 bin polisle dolaşmıyoruz. Polisler yetmiyor kendisi de çakı taşıyor" dedi.
Bu sırada kürsüde işçilerden biri adaletin simgesi terazi tutarken diğeri elleri kelepçeleri olarak Büyükşehir Belediyesi soruşturmasına konu olan üreticiden alınıp okullara ve halka dağıtılan çiçek, süt ve mandalina tutarak, protesesto gösterisi yaptı. Adliye önünde toplananlara Urla Bademler Çiçek Kooperatifi bir kamyon menekşe dağıttı.
GÖREVSİZLİK TALEBİNE RET
8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma avukatları ortada bir çetenin bulunmadığını, görevsizlik kararı verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti ara karar için duruşmaya bir süre ara verdi. Daha sonra mahkeme heyeti talebin reddedildiğini açıkladı. Cumhuriyet Savcısı'nın iddianamenin özetini okuyacağı, ardından da Başkan Kocaoğlu'nun ifadesinin alınacağı belirtildi. Ardından tutuklu sanıkların ifadelerinin alınmasına geçilecek. Tutuksuz sanıklar ise perşembe günü ifade verecek.
DURUŞMADAN NOTLAR:
-Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve kardeşi İZFAŞ eski Genel Müdür Yardımcısı Taşkın Aydoğan aynı davada yargılandı.
-İZFAŞ eski Genel Müdürü Doğan İşleyen ve yeni görev gelen İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs de mahkemede yan yana yer aldı.
-Mahkeme Başkanı Cahit Kargı, kimlik tespiti sırasında çalan cep telefonları için salonda bulunanları sık sık kapatmaları veya sessize almaları konusunda uyardı. Davanın başlamasından sonra sükuneti bozan olursa ihtar etmeden dışarı çıkartacağını belirten Mahkeme Başkanı Kargı, bir ara sessize aldığı kendi cep telefonundan arama gelince kürsüden kalkarak görüşme odasına geçti
-Tutuklu sanıklardan Ali Sabuktay'ın sakallarını kestiği, Selçuk Savcı'nın ise top sakal bıraktığı görüldü
-Hakim Avukatı olmayanlara avukat isteyip istemediklerini sordu. İsteyenlere avukat temin edileceğini belirtti. Veysel Çıldır avukat istemedi. Avukatı olmayan dört kişiye mevcut avukatlar temsil etmek istediklerini açıkladılar.