Tarihi cami yeniden ibadete açıldı
Abone olHacı Bayram Veli Camisi ve yıkılarak yeniden inşa edilen ek binası törenle ibadete açıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesince restorasyonu tamamlanan
Hacı Bayram Veli Camisi ve yıkılarak yeniden inşa edilen ek binası
törenle ibadete açıldı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, caminin orijinal kısmının restorasyonu tarihi dokuya bağlı kalarak yapılırken, ek yıkılarak modern, geniş ve bütünlük oluşturacak şekilde inşa edildi.
Daha önce sadece bin kişinin namaz kılabildiği caminin kapasitesi kapalı alanda 4 bin 500'e çıkarıldı. Meydan kaplamaları da namaz kılarken saf tutuş yönüne göre döşendi. Kadın ve erkek abdesthaneleri meydandan kaldırılarak yerin altına alındı.
Caminin orijinal kısımda tavan ve ahşapların üzerindeki kat kat yağlı boyalar özel bir şekilde kazınarak, buradaki nakışlar ve hatları ortaya çıkarıldı. Çalışmalar, üniversitelerden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar eşliğinde gerçekleştirildi. Ana mihrap boyaları tamamen kazındı ve bu kısmın üzerindeki mevcut olan kabartmalı hatlar yeniden ön plana çıkarıldı.
Ayrıca orijinal caminin tavan temizliğini gerçekleştirirken,
pencere doğramaları yine orijinaline sadık kalarak yenilendi. Taban
ahşapları, avizeler, halılar yenilendi. Cami ve türbenin dış duvar
tuğla kaplamaları da özel bir sistemle kumlama yapılarak
temizlendi. Ayrıca orijinal caminin çatısına dokunmadan, çatı
örtüsü ve saçaklarını da yenilendi.
EK BİNA YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Orijinal camiye ek olarak 1970'li yıllarda yapılan ek bina, yıkılarak yeniden inşa edildi. Ek bina etrafındaki tek katlı tuvaletler, abdesthaneler ve benzeri yapılar da meydanı açmak ve genişletmek için yıkılarak yerin altına alındı.
Kadın ve erkek abdesthanelerini meydandan kaldırıp, yerin altına alındı. Ayrıca tuvaletlerden camiye giriş için yerin altında ve ek binanın altında namazgah oluşturuldu. Alt kat da kadınların namaz kılması için tasarlandı.
Eskiden 100 metrekare olan bu bölüm, artık 890 metre kare olarak hizmet verebilecek. Böylece vatandaşlar abdestlerini alıp meydana çıkmadan camiye ve namaz kılma mekanlarına geçiş yapabilecek. Cuma namazları ve bayram namazlarında yoğunluğa göre burası bölümlere ayrılarak erkeklere de hizmet verebilecek.
KAPASİTE ARTIRILDI
Daha önce sadece bin kişinin namaz kılabildiği caminin kapasitesi kapalı alanda 4 bin 500'e çıkarıldı. Meydan kaplamalarını da namaz kılarken, saf tutuş yönüne göre döşendi. Ayrıca tuvaletlere özürlü vatandaşların da ulaşabilmesi için özürlü asansörü ek binanın arkasına yapıldı.
Bunun yanı sıra alt kata ve tuvaletlere inişler için de yürüyen merdivenler yapıldı. Hem orijinal caminin hem de ek binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve ses sistemlerini de yeniden düzenlendi.
''EK BİNA ÇOK METRUK VE DÖKÜK HALDEYDİ''
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Balamir Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Ulus Tarihi Kent Projesi''nin bir ölümü olan restorasyonun 12 ayda tamamlandığını söyledi.
Bölgede çalışmaların devam ettiğini, tescilli binaların restorasyonunun sürdüğünü kaydeden Gündoğdu, ''Bütün çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurulu ile birlikte yürüyor. Onlardan projelerimizi onaylatıyoruz. Onaylanan projeleri Büyükşehir Belediyesi olarak finanse ediyoruz'' dedi.
Hacı Bayram Veli Camisi'nin ek binasının çok metruk ve dökük halde olduğunu anlatan Gündoğdu, ''Camimizin kapasitesi 4 bin 500 kişiye çıktı. Eski tuvaletler aşağı indirildi. Açık ve kapalı mekanda kapasite arttı. Bugün bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek, için çok önemli bir projeydi bu. Vatandaşlar da çok memnun, camiden çıkanları görüyorum çok güzel olduğunu söylüyorlar. Hayırlı olsun diyorlar. Bu da ayrı bir mutluluk sebebi'' diye konuştu.
''CAMİYE YABANCI MİSAFİRLER DE GELİYOR''
Ankara Müftüsü Hakkı Özer Hacı Bayram-ı Veli camisinin ve civarının restorasyon ve genişletme çalışması yapılmadan önce eski bir görünümü olduğunu belirterek, restorasyonla bu görüntünün giderildiğini söyledi.
Restorasyondan önce caminin küçük olduğunu ve cemaate yetmediğini anlatan Özer, çoğu zaman cemaatin cami dışında namaz kılmak zorunda kaldığını söyledi. Genişletme çalışmalarıyla artık dışarda namaz kılınması gerekmediğini belirten Özer, ''Caminin hem dış görünüş itibariyle hem de genişletilmesiyle bu kadar güzide bir hale getirilmesi bizim için önem arz ediyor'' dedi.
Caminin özellikle cuma ve pazar sabahları çok kalabalık olduğunu, yabancı ülkelerden de buraya ziyaretler olduğunu anlatan Özer, ''Burada Hacı Bayram-ı Veli'nin türbesi de olduğu için her gün pek çok misafir buraya gelir. İnşallah, caminin yeni hali büyük bir ihtiyacı karşılar'' diye konuştu.
''HARİKA OLMUŞ''
Caminin içini ve çevresini gezdiğini ve çok beğendiğini belirten Alpaydın Kuruoğlu, caminin iç dizaynını çok beğendiğini ifade etti. Özellikle avludaki taş döşemelerin çok güzel olduğunu belirten Kuruoğlu, ''Eski ve yeni arasında çok fark var. Çevredeki binalar da restore edilmiş'' dedi.
Dursine Koçak da camide namaz kılmayı düşündüğünü dile getirerek, ''Eski halini biliyordum geliyordum. O zamanda iyiydi ama şimdi harika olmuş. Çok beğendim'' diye konuştu.