Taner Yıldız frene bastı
Abone olBirini Rusya'ya diğerini Japonya-Fransa ortaklığına yaptıracak olan Türkiye, üçüncü nükleer santrali nereye ve ne zaman yaptıracak?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3. nükleer
santralle ilgili, "Onun yeri konusunda 2 yıllık bir çalışma
yapılacak. Biz şu an 3. Nükleer Güç Santrali müzakeresine ara
vermiş bulunuyoruz" dedi.
IICEC Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu'nda soruları yanıtlayan Yıldız, yatırıma dönüşmeyen santrallerin iadesiyle ilgili, eğer bir yatırımcı yatırımında, projesinde ve finansmanında ciddi ise onun önünü açacaklarını kaydetti.
Lisansın gerçekleşmesine mani bir hal olduysa o şirketlere lisanslarını iade etmelerini istediklerini aktaran Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu manada daha da devam ediyor. Ciddi de bir miktar olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılarımızın hem kendi önlerini açmak, hem de bizim özellikle kamunun önünü açmak açısından da doğru olduğuna inanıyorum. Şu ana kadar 13 bin mega watt civarında bir miktar oluştu. Biliyorsunuz Türkiye'nin 130 bin mega watt civarında toplam bir müracaat olduğunu biliyoruz. Ben gerçekçi rakamlara ulaşmak açısından çıkarttığımız kanun tasarısının kanunlaşması açısından önemli artıları olduğunu düşünüyorum. Herkes kendi işine gücüne baksın. Kamu da, özel sektör de işine gücüne baksın. Biz de yatırımcı özel sektörün önünü açıyoruz."
3. nükleer santralin yerine yönelik bir soru üzerine
Yıldız, şunları kaydetti:
"Sayın Başbakanımız'ın 3. nükleer güç santralleriyle alakalı önümüze koyduğu hedef son derece manidar ve önemlidir. Şu açıdan manidar; Sanayileşmenin geleceği seviye burada vurgulanmaktadır. 8 üniteyi yabancı ortaklarıyla birlikte gerçekleştiren bir Türkiye'nin 9. 10. 12. ünitelere kadar kendi operatörlüğünde ama yine yabancılardan aldığı bir kısım know-how ve teknik hizmetlerle beraber o projeyi gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Sayın Başbakanımız'ın önümüze koyduğu hedefe ulaşabileceğimizi bir mühendis olarak da inanıyorum. Bunun teknik olarak yapılabileceğine inanıyorum. Sanayimizin lig atlayacağını söylemiştim. Onun yeri konusunda 2 yıllık bir çalışma yapılacak. Biz şu an 3. nükleer güç santrali müzakeresine ara vermiş bulunuyoruz. Bu ikisi ile alakalı anlaşmaları uygulamaları gerçekleştirilecek bütün yapıları ve insan kaynaklarını oluşturuyoruz. Bu 2 yıllık çalışma özellikle Japonya'nın Sinop için yapacağı çalışmaların arasına alındı biliyorsunuz. Yeri ile alakalı, eğer bu 2 yıl içerisinde herhangi bir şehir duyarsanız, şu anda bunun spekülatif olduğunu söylemem lazım. Bu çalışmalar ciddi çalışmalar, zaman alıcı çalışmalar ve bütün jeolojik verilerle beraber. Türkiye bir deprem ülkesidir. Özellikle depremselliği önemsediğimizi,son derece dikkate aldığımızı söylemem gerekiyor. Bunla alakalı çalışmaları tamamladıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız."
"Kaya gazının uluslararası arenaya daha erken açılması Türkiye'nin lehine"
Bakan Yıldız, ABD'nin şeyl gazını 5 yıldan önce uluslararası piyasaya sürmeyeceği ile ilgili, "ABD'nin tespit ettiği ve büyük rezervlere ulaştığı şeyl gazı dünya piyasasına açıldığı kadar fiyattan etkilenecektir" dedi.
Arz artmadan tüketimin hemen hemen sabit kaldığını düşündüklerini aktaran Yıldız, doğal gazdaki arz artmazsa fiyatların bundan olumlu manada etkilenmeyeceğini dile getirdi.
Amaçlarının ve taleplerinin arzın artmasıyla doğal gaz fiyatlarının düşmesi ile ilgili beklentileri olduğunu anlatan Yıldız, Türkiye'nin gazının yüzde 97'sini dışardan aldığını anımsattı.
ABD ile önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde bunların da gündeme gelebileceğini vurgulayan Yıldız, "Şeyl gazıyla alakalı Türkiye'nin uygun fiyatlarla talebi olacaktır. Biz de uluslararası arenaya şeyl gazının daha erken açılmasının Türkiye'nin lehine olacağını belirtiyoruz" şeklinde konuştu.
Kaya gazının piyasaya açılması oranında diğer enerji kaynaklarının fiyatlarına etki edebileceğine dikkati çeken Yıldız, "Kaya gazının uluslararası piyasaya açıldığı kadar fiyatların değişeceğine inanıyorum. Bu anlamda petrol fiyatlarını da etkileyeceğine inanıyorum. Yani ham petrol doğal gaza bağlıdır ama aynı zamanda doğal gaz da ham petrol fiyatlarına bağlıdır. Ben her ikisinin fiyatları aşağı doğru çekme yönünde mutlaka etkileyeceğine inanıyorum" dedi.
Nükleer santrallerle ilgili kamuoyunu bilgilendirme konusunda kamu ve özel sektörün şeffaflık adına gerekli çalışmaları yaptığını aktaran Yıldız, "Tabii ki bunları vatandaşlarımıza uygun bir şekilde anlatacağız" ifadesini kullandı.
Yıldız, Batman'dan çıkan yerli petrolü Dörtyol'a ulaştıran boru hattında bir kepçe operatörünün hatasıyla meydana gelen patlamaya ilişkin şu bilgiyi verdi:
"Yaşanan bir kazaydı tabii ama onarım çalışmalarımız bitti. Ve şu anda Türkiye'nin yerli çıkarttığı petrol Batman'dan Dörtyol'a akış başladı.