Tampon bölge önerisine ABD ve İngiltere mesafeli
Abone olTürkiye'nin Suriye sınırında önerdiği tampon bölge fikrine Fransa'dan gelen desteğe rağmen, ABD ve İngiltere'nin dışişleri bakanları mesafeli durdu. Pentagon, konunun şu an gündemde olmadığını söylüyor.
ABD ve İngiltere dışişleri bakanları John Kery ve Philip
Hammond, Türkiye-Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturma
fikrini değerlendireceklerini söylemekle beraber mesafeli
durdular.
Fakat Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, tampon bölgenin şu an masadaki seçenekler arasında yer almadığını açıkladı.
Washington'da bir saatlik bir görüşme ardından gazetecilerin karşısına çıkan Kerry ve Hammond, Türkiye'nin sınırda Suriye toprakları içinde önerdiği tampon bölge fikri üzerinde dikkatlice düşünülüp konunun diğer ülkelere de danışılması gerektiğini söylediler.
İngiliz bakan, ''Şu aşamada tampon bölge önerisini bertaraf etmeyeceğini de'' sözlerine ekledi.
ABD Dışileri Bakanı John Kerry konunun bu hafta Amerikalı ve
Türk yetkililerin bir araya geleceği görüşmelerde gündeme
geleceğini ve ''çok dikkatlice incelenmeyi'' hak ettiğini
belirtti.
Savunma Bakanlığı Pentagon ise tampon bölgenin maliyeti yüksek, tartışmalı bir opsiyon olduğunu çünkü bu senaryo dahilinde Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin de gerekeceğini söylüyor.
Pentagon sözcüsü John Kirby, öneriyi Ankara ile görüştüklerini kaydederek, ''Bu yeni bir konu değil. Şu an gözden geçirdiğimiz askeri seçeneklerden biri olarak masada yer almıyor. Fakat bununla beraber, süregiden görüşmelerde tartışılan bir konu olduğunu düşünüyorum.'' dedi.
Fransa: Biz sıcak bakıyoruz
Bundan önceki saatlerde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın makamından yapılan açıklamada ise Fransa'nın tampon bölge önerisine destek verdiği söylendi.
Paris, tampon bölgeye evlerinden kaçmak zorunda kalan Suriyelilerin korunması için sıcak baktığını belirtiyor.
Fransız yetkililer, Hollande'ın konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu kaydettiler.
Yapılan açıklamada, ''Cumhurbaşkanı Hollande Suriye'nin kuzeyinde katliamları engelleme gerekliliğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerdiği Suriye-Türkiye sınırında mültecilerin barınıp korunabileceği bir tampon bölge oluşturma fikrine desteğini açıkladı.'' deniliyor.
Hollande'ın makamından yapılan açıklamada ayrıca Fransa ve Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a ve IŞİD'e karşı savaşan ılımlı Suriye muhalefetine daha çok destek verilmesi konusunda hemfikir olduğu belirtiliyor.
Suriye'nin Türkiye sınırından birkaç kilometre mesafedeki Kürt kenti Kobani'nin IŞİD'in kontrolü altına geçmesi olasılığı, dikkatleri Türkiye hükümetinin krize yaklaşımına çevirmiş bulunuyor.
Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşmakta isteksiz kaldığı suçlamasını reddeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD'in Kobani'den geri püskürtülmesi için hava saldırılarının yeterli olmayacağını söylüyor.
Erdoğan, Salı günü Gaziantep'te yaptığı konuşmada, "Şu anda Kobani düştü, düşüyor. Üç şey istedik. Bir, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki, o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Ve eğit donat anlayışıyla Suriye'de ve Irak'ta orada ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım" diye konuşmuştu.
Suruç'ta gelişmeleri izleyen BBC muhabiri Paul Adams'a göre Türkiye'nin Kobani'ye müdahalede bulunmadan önce koalisyon güçleriyle pazarlık ettiği üç ana koşul var: ''Uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, tampon bölge oluşturulması ve en önemlisi, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesi konusunda anlaşılması.''