Talihsiz hemşirenin dramı

Abone ol

İzmir'de hastadan kan aldığı şırınga eline batan hemşire, Hepatit C'ye yakalandı.

İzmir Alsancak Devlet Hastanesinde, hastadan kan aldığı şırınga eline batan hemşire, Hepatit C'ye yakalandı. Şırınganın batmasının ardından hemen kan tahlili yaptıran ve o sırada test sonucu negatif çıkan 25 yıllık hemşire N.K'nin kan testi, 3 ay görev yaptıktan sonra pozitif çıktı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Alsancak Devlet Hastanesi Nefroloji Bölümünde görevli hemşire N.K (45), 16 Martta bir hastadan tahlil için kan aldı. Hastanın kanının içinde bulunduğu şırınga dalgınlıkla eline batan N.K, hemen elini yıkayarak herhangi bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını öğrenmek için test yaptırdı. Testi negatif çıkan N.K, hastanede çalışmaya devam etti.

İştahsızlık, halsizlik, idrar renginde değişim yaşayan N.K, 3 ay sonra kanını tekrar test ettirdi. Testi bu kez pozitif çıkan ve Hepatit C'ye yakalandığı belirlenen N.K, hastaneden izin alarak tedavisine başlandı. Hepatit C'ye yakalandığını öğrenmesiyle birlikte psikolojisinin alt üst olduğunu söyleyen N.K, ilk olarak çocuklarının aklına geldiğini belirtti. Tedavisinin Ege Üniversitesi Hastanesinde sürdüğünü belirten N.K, ''Haftada bir iğne vuruluyor. İğne sonrasında ise vücut direncim düşüyor. Hayata karşı insanın sevgi hissi kalmıyor'' dedi.

''BİR HEMŞİRE HAYATINI KAYBETTİ''-

Konuyla ilgili olarak AA muhabirinin görüştüğü Türk Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, pek çok ülkede sağlık çalışanlarının iş riskinin bulunduğunu, Türkiye'de de bu alandaki çalışanların birçok sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Doğruyol, ''Hemşireler yoğun çalıştıklarından dolayı bu tür olaylarla birebir karşı karşıyalar'' dedi. Sağlık çalışanlarının gelen vatandaşın tedavisiyle ilgilendiğini, o kişinin nasıl bir hastalık taşıdığını bilemeyeceğini belirten Doğruyol, şöyle konuştu:

''İki yıl önce görevi başında Hepatit C'ye yakalanan bir hemşire arkadaşımız hayatını kaybetti. Sağlık çalışanları hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. AIDS, Hepatit C, Tüberküloz gibi hastalıkları kapma riski her zaman yüksektir. Sağlık çalışanlarına yönelik, Sağlık Bakanlığı ve hastane idareleri tarafından koruyucu ve destekleyici yasa mevcut değil. Ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu hastalığa bulaşan bir personel kendi imkanlarıyla mücadele yönünü arıyor. O zaman raporlu ya da izinli olduğu için ek ödemeden yararlanamıyor. Hepatit C aşısı devlet tarafından ödenmiyor. Bu tür risklere karşı en azından ülkemizde asker ve polise, sağlık camiasında da sadece röntgen teknisyenlerine verilen fiili hizmet zammının bütün sağlık çalışanlarına ödenmesi gerekmektedir.''

''İŞ YOĞUNLUĞU HATA PAYINI ARTIRIYOR''

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Çiğdem Kurcan da hemşirelerin özellikle ayda 8-9 nöbet tutarak yoğun bir şekilde çalıştığını kaydetti. İzmir genelinde 7-8 bin hemşirenin bulunduğuna, ancak bu sayının yetersiz olduğuna dikkat çeken Kurcan, ''Her hastanenin hemşire açığı var. Hemşire eksikliğinden dolayı çalışma koşulları zorlaşıyor. İş yoğunluğu da hata payını artırıyor'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri