TAKSİTLE ZEKAT olur mu?

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde, zekâtın taksitle de verilebileceği açıklandı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Sitesinde zekât ve fitre konusundaki sorulara yanıt olarak ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Bu bilgilere göre, bir yılda nisap miktarına ulaşan malın 40'ta birinin ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi demek olan zekât için belli bir ayı beklememek ve yükümlülüğü en kısa zamanda yerine getirmek gerekiyor.
Zekâtın farz olması için de nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın (ay yılı) geçmesi şart. Buna rağmen, isteyen vakti gelmeden önce de zekât verebiliyor.

Zekât, bir defada olduğu gibi taksitler halinde de verilebiliyor.
Ücretlilere yani belli bir geliri olduğu halde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekât verilebiliyor.

Hisse senedi ve takı
Borsada alınıp satılan hisse senetlerine yatırım yapan kişilerin, sahip oldukları hisse senetlerinin değeri nisap miktarına ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde 40'ta bir oranında zekâtını vermeleri gerekiyor.

Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi bulunmuyor. Altından yapılmış ziynet eşyaları, 80.18 gram veya daha fazla ve üzerinden bir yıl geçmiş ise zekâta tabi oluyor.

Ev, ev eşyası, giyecek, ulaşım ve yiyecek gibi hayatın güvenli ve sağlıklı bir şekilde devamı için gerekli olan temel ihtiyaçların karşılanması konusunda sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse bu paralardan zekât vermek gerekmiyor.

Diyanet'in internet sitesinde, verginin bir vatandaşlık görevi, zekâtın ise dini bir yükümlülük olduğu vurgulanarak, zekât ile verginin, yaptırım kaynağı, temel amaç, oran, miktar ve harcanacağı yerler bakımından birbirinden farklılık gösterdiği belirtiliyor. Bu nedenle devlete ödenen vergiler zekât yerine geçmiyor, zekâtın ayrıca verilmesi gerekiyor.

Vekâleten verilebilir
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayan ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca bulunmuyor. Zekât, bizzat elden ödenebileceği gibi, vekâlet veya havale yoluyla da verilebiliyor.

Fitre en geç bayram sabahı verilmeli

Borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı malı bulunan Müslümanların verdiği fitrenin, Ramazan Bayramı'nın birinci günü tan yeri ağarana kadar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekiyor.

Ancak bayram sabahına kadar verilmeyen fitreler, bayram günlerinde de ödenebiliyor. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitrelerin mümkün olan ilk fırsatta verilmesi uygun görülüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2006 yılı için fitre miktarını, asgari ücret, geçim standardı, gıda fiyatları gibi kriterlerle bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak, 4.5 YTL olarak belirlemişti.

Kaynak:www.milliyet.com.tr

Günün Önemli Haberleri