Takma bacakla cepheye

Abone ol

ABD ordusu, kol ve bacaklarını kaybeden askerlerine protez organlar takarak isteyenleri cepheye gönderiyor.

Amerikan ordusu, Irak ve Afganistan'da kol ve bacaklarını kaybeden askerlerine son teknolojik gelişmeler sayesinde karmaşık hareketlerin dahi yapılmasına olanak veren protez organlar takarak bunlardan isteyenleri yeniden cepheye gönderiyor.

Irak ve Afganistan'daki savaşta el, kol, bacak ve ayağını kaybeden askerlerin tedavi edildiği San Antonio'daki 50 milyon dolarlık merkezi ziyaret eden AP muhabirinin izlenimlerine göre, eskiden savaşta uzuvlarını kaybeden askerler malulen emekli edilirken, artık bu durum değişti. Cephe hattında yapılan tıbbi müdahalenin yüksek kalitesinin de etkisiyle, uzvunu kaybeden asker fonksiyonları artırılan, yüksek teknoloji ürünü prostetik protez takıldığında eski hareket yeteneğini büyük ölçüde yeniden kazanıyor.

Şimdiye kadar Irak ve Afganistan'da uzuvlarını kaybeden 600 asker bu merkezde tedavi edilirken, bunlardan 31'i aktif göreve yeniden gönderildi. Sakatlanan askerlerden hiçbiri ordudan uzaklaştırılmadı. Aktif görev verilen sakat askerlerin çoğu cephe gerisinde masa başı görevlere atanırken, bir kısmı ısrarlı talepleri göz önüne alınarak yeniden cepheye sevk edildi.  

 30 yaşındaki Çavuş Tawan Williamson, içinde bulunduğu Humvee'nin bombalanması sırasında sol bacağının koptuğunu görüp her şeyin bittiğini düşünmüş. Ama bir yıl sonra şimdi takma bacağıyla aktif göreve gidebilmesi için ordunun şart koştuğu 2 millik koşuyu rahatlıkla yapabilmiş. Williamson, "Her türlü göreve hazırım" diyor. Amerikan Ordusu İnsan Kaynakları Yetkilisi Yarbay Kevin Arata ise uzuvlarını kaybeden askerlerin deneyimli, bu nedenle yararlanılması gereken değerler olduğunu belirtti.

Günün Önemli Haberleri