Tahrir Meydanı'nda çatışmalar dördüncü gününde
Abone olMısır'ın başkenti Kahire'de askeri yönetimin görevi sivillere devretmesi talebiyle eylem yapan göstericilere müdahale edildi. Dört gündür süren çatışmaların bilançosu 12 ölü, yüzlerce yaralı.
Kahire'de askeri yönetimin istifasını isteyen eylemcilerle
güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar dördüncü gününü
doldurdu.
Bugünkü çatışmalarda resmi açıklamalara göre bir kişi ölürken cuma gününden beri yaşamını yitirenlerin sayısı on ikiye yükseldi.
Görgü tanıkları ise bugün yaşanan can kaybını en az altı olarak belirtiyorlar ve cesetlerin tümünde kurşun izi bulunduğunu söylüyorlar.
Güvenlik güçleri, Şubat ayında Hüsnü Mübarek rejimini deviren ayaklanmanın merkezi olan Tahrir Meydanı'nda bulunan kamp alanına sabaha karşı saat 03.00 sıralarında göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Polis ve askeri birliklerin müdahalesine protestocular taşlarla
karşılık verirken, çatışmalar meydanın civarındaki sokaklarda gün
boyu sürdü.
Tahrir Meydanı'ndan bildiren BBC muhabiri Yolande Knell yerlerde kan izleri bulunduğunu ve birçok yaralı eylemciyi gördüğünü belirtti.
Sağlık bakanlığından yapılan açıklamada yalnızca pazar günü 201 kişinin yaralandığı bunlardan 136'sının tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğu bildirildi.
BM'den kınama
Haftasonu Tahrir Meydanı civarında yaşanan çatışmalar sırasında güvenlik güçlerinin aşırı şiddet kullandığını gösteren videolar uluslarası yankı uyandırdı.
Bu videolardan birinde kadın bir eylemci dövüldükten sonra yerde sürükleniyor ve iç çamaşırları askerler tarafından ifşa ediliyordu.
Gelişmeler üzerine açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun güvenlik güçlerinin eylemcilere karşı aşırı güç kullanmasını kınadı.
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise askeri yönetimi eylemciler karşı güç kullanmamaya çağırdı, eylemcilerden de şiddete başvurmamalarını istedi.
Öte yandan ülkenin yönetimini elinde tutan Askeri Konsey olayları "ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışanların komplosu" olarak tanımladı.
Tahrir Meydanı'ndaki son çatışmalar altı hafta sürecek parlamento seçimlerinin ikinci aşamasında başladı.
Yüksek Askeri Konsey, gelecek yıl ortasına kadar yönetimi sivillere devredeceğini söylüyor. Başkanlık seçimlerinin Temmuz ayına kadar yapılması planlanıyor.
Eylemciler ise Mübarek rejiminin halen ayakta olduğunu ve askeri yönetim sona ermeden devrimin gerçekleşmiş olmayacağını söylüyorlar.
Askeri yönetime derhal son verilmesini isteyen protestocular, 18 Kasım'da Tahrir Meydanı'nda kamp kurmuş, sonrasında çıkan çatışmalarda 42 kişi ölmüştü.