Tahliye ol, işin garanti

Abone ol

Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlüler, açılan çeşitli atölyelerde çalışarak hem para kazanıyorlar, hem de tahliye olduktan...

Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlüler, açılan çeşitli atölyelerde çalışarak hem para kazanıyorlar, hem de tahliye olduktan sonra sürdürebilecekleri bir meslek öğreniyorlar.
İş güvenliği sigortası ile çalışan 412 hükümlü, cezaevinde bulunan demir doğrama, mobilya döşeme, tabela ve toner dolumu atölyelerinde çalışarak tahliyelerinden sonra yapacağı mesleği belirliyor. Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda sabah saat 08.00’da iş başı yaparak üretime başlayan hükümlüler, akşam saat 17.00’a kadar çalışarak Türkiye’nin dört bir yanına satılmak üzere üretim yapıyor. Ülke ekonomisine katkı sağlarken, aylık 120 ile 150 lira arasında maaş alan hükümlüler, kendi ihtiyaçlarını da maaşları ile sağlayabiliyor.

BAMBAŞKA BİR DÜNYA İÇİNDEYİZ
Bir yıldır Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü olan ve demir doğrama atölyesinde çalışan Atik Kaynar (31), ileride yapacağı mesleği burada öğrendiğini söyledi Kaynar, ‘‘Burada öğreneceğim ve öğrendiğim çok şey var. Hayatla ilgili bazı şeyler burada daha iyi anlaşılıyor. İleride atacağınız her adım sizin için daha iyi oluyor. Burada görülen her şey farklı. Yaşam, dışarıdaki hayat ve insanlara bakış açısı çok farklı. Bambaşka bir dünyanın içindeyiz. Her türlü işte insanlarla tanışıp kaynaşıyoruz’’ dedi.

KENDİ ATÖLYESİNİ KURANLAR VAR
25 yıldır demir doğrama atölyesinde çalışan ve 17 yıldır atölye şefliği yapan Veli Akutay ise, infazlarından sonra dışarıda kendi atölyesini kuran hükümlülerin bulunduğunu belirtti. Akutay, öğrettikleri işlerle hükümlüleri topluma kazandırdıklarını da ifade etti.

FABRİKADA ÇALIŞAN İŞÇİ GİBİYİZ
Mobilya döşeme atölyesinde çalışan, 2011 yılından beri açık cezaevinde bulunan hükümlü Volkan Kuzu ise, kendisini ileriye taşıdığını ve atölyelerin hükümlüleri psikolojik olarak rahatlattığını vurguladı. Kuzu, ‘‘Geçtiğimiz ay teorik kursu gördük. Dışarıda da bir yıl bu işi yapmıştım. Daha ileriye gidiyoruz. Dışarıda kereste ticareti yapıyordum, ama burada öğrendiklerimi katarak bu işle ilgilenmeyi düşünüyorum. Ailemden çok fazla destek almadan buradaki maaşımla ihtiyacımı karşılıyorum. Açık cezaevinde bulunan atölyeler psikolojik olarak da sizleri rahatlatıyor. Sadece sayımlara çıktığımızda hükümlü olduğumuzu hatırlıyoruz. Yoksa fabrikada çalışan bir işçi gibiyiz. Uzun yıl ceza alan insanlar dışarı çıktığında sıkıntı yaşar ama biz bunu aşıyoruz’’ şeklinde konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri