Tabloid meselesi yanlış anlaşılıyor

Abone ol

Zaman Gazetesi'nden Ekrem Dumanlı, 'Dünya Gazete Sahipleri' toplantısında çok tartışılan gazetelerin tabloid boya geçmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Zaman Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, " başlıklı yazısında, dünya basınında özellikle toplu taşıma araçlarında gazetelerin daha rahat okunabilmesi için boylarının küçültülmek istenmesini değerlendiriyor.

Dumanlı, gazetelerin bu değişim için duyduğu çekinceleri ise şöyle kalme alıyor:

Tabloid meselesi yanlış anlaşılıyor

'Dünya Gazete Sahipleri’ toplantısı İstanbul’da yapıldı. Faydalı da oldu. Yaklaşık 1.500 gazete üst düzey yetkilisi geldi İstanbul’a, değişik konular tartışıldı, fikir alışverişi yapıldı. Toplantının en heyecanlı tartışmalarından biri gazetelerin tabloid boya geçiş temayülü üzerineydi. Özellikle İngiltere’de böyle bir yöneliş gözleniyor.

Meselenin derinine inme yerine alelacele ve sathi bilgilere sığınma gibi bir huyu var bizim medyanın. Bu konuda da öyle yapılıyor. Tabloid boya geçişi, gazetelerin magazine kayması olarak algılıyor bazıları. Avrupalı meslektaşlarımız da zaten bundan korkuyor; o yüzden tabloid tabirinden ısrarla kaçınıyor, onun yerine combact demeyi tercih ediyor. Çünkü “tabloid gazete” gayri ciddi, güven sorunu yaşayan, dedikodu ağırlıklı gazeteler için kullanılıyor. Oysa Avrupalı meslektaşlarımız boyut değişikliğini okuma rahatlığı için (özellikle toplu taşıma araçları için) tercih ediyor. Muhtevadaki güven, kalite, doğruluktan taviz vermiyor. Zaten gazetelerin kimliğini muhteva oluşturuyor. Seviye korunduktan sonra format yenilenmiş, ne değişir? Önce dürüst ve ilkeli gazeteciliğe karar vermek gerekiyor, sonrası kolay...

Yazı: Ekrem Dumanlı
Kaynak: www.zaman.com

Günün Önemli Haberleri