Suyun zararlı olabileceğini kim düşünür?
Abone olUzmanlar bu zamana kadar hep faydasını duyduğumuz suyun, zararlarının da olduğunu belirtti
Suyun vücut için gerekli olduğunu bir gerçek. Peki, suya
olan bu ihtiyacımızın nereden kaynaklanıyor? Beslenme ve
Diyet Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü kendisine yöneltilen soruları
yanıtladı;
Suyun faydaları nelerdir?
Suya, toksinlerin atılması, besin öğelerinin hücrelere
taşınması, tansiyonun dengelenmesi, vücut ısımızın kontrol altında
tutulması, eklemlerin ve organların korunması, kulak, burun ve
boğaz için gereken nemli ortamın sağlanması, gibi birçok faaliyet
için ihtiyaç vardır.
Günde ne kadar su tüketmeliyiz?
Bu kişilerin kilosuna, yaşadığı çevreye, fiziksel aktiviteye, terleme düzeyine, hastalıklarına, basınç değişikliklerine bağlı olarak değişir.
Kişi suya ihtiyaç duyduğunu nasıl anlar, vücutta nasıl
belirtiler ortaya çıkar?
Su ihtiyacının sebebi vücudun düzenli olarak su kaybediyor olmasıdır. İçmemiz gereken sıvı miktarı hesaplanırken öncelikle vücuttan kaybedilen sıvı göz önüne alınır. Sağlıklı bir insan 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleri ile olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının %20’ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Karpuz, domates gibi bazı sebze ve meyvelerin su içerikleri %90’a yakındır. Yiyeceklerden sonra kalan 2 litre için de su içtiğimizde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymuş oluruz. Bu durumda yoğun susama isteği yaşamazsınız ve idrarınız rengi berrak ve açık sarı olur. Susama hissi ve koyu renk idrar su tüketiminizin yetersiz olduğunun ve vücudunuzun dehidrate olmaya başladığının yani, fonksiyonlarını düzgün yerine getirmesi için gerekli olan su miktarının bulunmadığının göstergesidir.
İhtiyaçtan fazla bu içmenin sakıncaları neler? Fazla sıvı alınınca vücutta neler olur?
Her şeyin olduğu gibi su içmenin de fazlası zararlı olabilir. Aşırı su içilmesi durumunda vücuttan yoğun bir elektrolit kaybı meydana gelir. Bu ise hücre içi ve dışı sıvıların dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Fazla sıvı/su alma ihtiyacı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Çok fazla susama bazen bazı rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bunların arasında akla ilk gelen diyabet ve kalın barsağa yönelik emilim sorunlarıdır. Bu durumların varlığında mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Suyun kilo verdirici etkisi olduğuna yönelik yoğun bir inanış olduğundan kilosunu kontrol altında tutmaya çalışanlar ve diyet yapanlar bazen aşırı su içme psikolojisine girebilirler. Su besinlerin yerini tutamaz acıkma durumunda su içerek öğün atlamak ileride ciddi beslenme sorunlarına yol açabilir.
Hamileler ne kadar su tüketmeli?
Hamilelik boyunca ortalama 12,5 kg. alındıysa bunun yaklaşık
6,5–7,5 kg.’ı sudur.
Bebeğin gelişimi için su son derece önemlidir. Yapılan çalışmalar
annenin içtiği su miktarının direk olarak bebeği de etkilediğini
göstermiştir. Ayrıca hamilelik sırasında sıkça görülen idrar
yolları enfeksiyonu, böbrek taşı ve kabızlık gibi problemlerin de
çözümünde bol su içmek vardır. Son dönemde yapılan araştırmalarda
hamilelerin günlük tüketimlerine ek olarak 300 mililitreye yakın su
içmeleri gerektiğini ortaya çıkartmıştır. Emzirme döneminde ise süt
veriminin artması için günlük ek olarak 1-1,5 litre su alımı
önerilmiştir.
Fazla su tüketmenin ne gibi zararları vardır?
Sağlıklı bile olunsa fazla su içmenin zararlı etkileri görülebilir. Aşırı su içildiğinde kan sulanarak hacimsel olarak artar bu ise dolaşım sistemine, damarlara ve özellikle de kalbe fazladan yük bindirir. Fazla suyu atarak dolaşım sistemini rahatlatmaya çalışan böbrekler de aşırı çalışmak zorunda kaldıklarından yorulurlar. Hücrelerin içindeki ve dışındaki minerallerin de konsantrasyonu değişir. Hücre içi ve dışı sodyum dengesinin sağlanabilmesi için kandan hücrelere sıvı geçişi başlar bu ise hücrelerin şişerek ödem yapmasına sebep olur. Eğer bu şişme beyinde olursa basınç artışından dolayı baş ağrısı, hipertansiyon, beyin kanaması ve ölüme kadar giden bir dizi rahatsızlık oluşur.
Diyet yapanların suyla ilişkisi nasıl olmalı?
Suyun kilo verdirici etkisi olduğuna yönelik yoğun bir inanış olduğundan kilosunu kontrol altında tutmaya çalışanlar ve diyet yapanlar bazen aşırı su içme psikolojisine girebilirler. Elbette su içmek özellikle toksinlerin atılmasını sağlayarak olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle yemekten yarım saat önce içilecek 2 bardak su yemek saatinde tokluk hissi oluşturarak daha sakin yemek yenmesine yardımcı olur. Ancak şu da unutulmamalıdır ki su besinlerin yerini tutamaz acıkma durumunda dengeli bir ara öğün yemek yerine su içerek öğün atlamak ileride ciddi beslenme sorunlarına yol açabilir.