Suudi Arabistan ve Prens İngiltere'yi karıştırdı
Abone olİngiltere Parlamentosu'nda Yemen ile ilgili oturumda Suudi Arabistan'a silah satışına ilişkin tartışma yaşandı. Satışların uluslararası insani hukuka uyumlu olmasının beklendiğinin altı çizildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Suudi Arabistan'a silah
satışlarının uluslararası insani hukuka uyumlu olmasını
beklediklerini belirtti. Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Gölge
Dışişleri Bakanı Emily Thornberry, '(Veliaht Prens Muhammed Bin
Selman) Müttefiklerini aptal yerine koyuyor' dedi.
Söz alan İskoç parlamenter Alison Thewliss, Riyad yönetiminin sadece ekim ayında Yemen'e 160 hava saldırısı düzenlediğini ve bunun yüzde 60'ının aralarında hastaneler, gıda depoları, su ve elektrik tesisatları, ulaşım gibi sivil altyapıyı hedef aldığını belirtti.
Thewliss, Bakan Hunt'a "Suudi Arabistan'a bu ay satılan silahların nasıl kullanılmasını bekliyorsunuz?" diye sordu. Bakan Hunt da, bunun üzerine tüm silah satışlarının uluslararası insani hukuka uyumlu olmasını beklediklerini söyledi.
Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan arasında stratejik ortaklık bulunduğunu kaydeden Hunt, "Fakat satışların uluslararası insani hukuka uyumlu bir şekilde yapıldığından emin olduğumuzda silah sağlayabileceğimizi çok açık bir şekilde belirttik." ifadesini kullandı.
Hunt, Yemen'deki insani durumu "hiçbir şekilde kabul edilemez"
bulduğunu" vurgulayarak, "işlenen suçlarla ilgili eksiksiz
bir araştırmaya ihtiyaç olduğunu" ifade etti.
APTAL YERİNE KOYUYOR
Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Gölge Dışişleri Bakanı Emily
Thornberry ise, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın
öldürülmesini "utanç verici bir cinayet" olarak tanımladı.
Thornberry, cinayetin emrini vermekle suçlanan Veliaht Prens
Muhammed Bin Selman'ın "müttefiklerini aptal yerine
koyduğunu" kaydetti.
Emri veren dahil cinayete karışmış kişilere yaptırım uygulaması için hükümete çağrıda bulunan Thornberry, hem mali cezalar verilmesini hem de İngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah satışını askıya almasını istedi.
Birleşmiş Milletler'e göre (BM) Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ambargosu altındaki Yemen, dünyanın en kötü insani krizini yaşıyor. Nüfusun yarısını oluşturan 14 milyon kişinin kıtlık riski ile karşı karşıya olduğu ülkede, 5 yaşının altındaki 85 bin çocuğun açlıktan öldüğüne inanılıyor.