Sütlüce'de yıkılan bina ile ilgili çarpıcı gerçek ortaya çıktı! Meğer...
Abone olBeyoğlu’nda temeli olmayan, ruhsatsız 4 katlı bina yıkıldı. Binanın 2005 yılındaki fotoğrafına ulaştı. Fotoğrafta binanın üç katlı olduğu dikkat çekiyor. Bina dün yıkılırken dört katlıydı. Futbolcu Arda Turan’ın geçen yıl aldığı arsadaki inşaatın temel kazısı nedeniyle yıkıldığı iddia edilen binanın sahibi Emin Ertürk, yaklaşık 20 gün önce binada çatlaklar oluştuğunu belirterek “Uyardık, söyledik, fotoğraflar gösterdik ama dinlemediler” dedi.
Yıkılan binanın bulunduğu Sütlüce Mahallesi, Beyoğlu’nun Haliç
sınırını oluşturuyor. Mahalle eskiden gecekondularla doluyken,
Haliç’in temizlenmesinden sonra, özellikle İmrahor Caddesi’nin
çehresi değişti.
Üniversiteler, okullar, Miniatürk, yürüyüş alanlarıyla mahalledeki
arsaların değeri arttı. Bu durum bir inşaat döngüsünü de
beraberinde getirdi.
Yıkılan kaçak binanın 13 yıl önceki fotoğrafını buldu. Belediye kayıtlarına göre 1994'te yapılan binanın 2005'te üç katlı olduğu görülüyor. 24 yıllık bina yıkılırken dört katlıydı.İmrahor Caddesi’nde geçtiğimiz aylarda başlayan inşaat çalışması, hemen üstteki Fuadiye Sokak sakinlerini rahatsız etti. Zira binaların bir çoğu temelsiz yapılmıştı.
Temel kazma çalışmaları derinlere indikçe, üstteki binalarda çatlaklar oluştu. Çatlayan binalardan biri de Emin Ertürk ve ailesinin sahip olduğu 4 katlı apartmandı. 1994 yılında yapılan bina kaçaktı ve neredeyse hiç temeli yoktu. Yaklaşık 20 gün önce binada çatlaklar oluştu. Mehmet Ertürk gidip inşaatı yapanlarla görüştü. Binasında çatlaklar oluştuğunu söyledi. Ancak kendi iddiasına göre kimse ilgilenmedi. Anneleri o binada yaşıyordu.
DEMİRCAN: 3 BİNADA TEHLİLKE YAŞIYORUZ: Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da binayı görmek için olay yerine geldi. Bu sırada boşaltılan 3 evin sahiplerinden tepki gördü. Demircan yaptığı açıklamada, “3 binada tehlike yaşıyoruz. 1994’te yapılmış, ruhsatı, iskanı olmayan bir bina, yoğun yağmurlardan dolayı istinat duvarının yıkılmasından sonra büyük bir tehlike yaşıyor” dedi.
Apartman saat 12.15’te büyük bir gürültüyle çöktü. Bu sırada neredeyse tüm televizyonlar canlı yayındaydı. Binanın yıkılmasının ardından Demircan, evi yıkılan ve tehdit altında olan ev sahipleriyle görüştükten sonra şu açıklamayı yaptı: “Sevindiğimiz tek şey, can kaybı olmadı ve kimse yaralanmadı. Teknik raporları çıktıkça neden olduğunu izah etmiş olacağız. Bizim önümüzde doğrudan ilgilendiğimiz 3, dolaylı olarak ilgilendiğimiz 6 bina var. Bu binalardan birisi çöktü. 3 binada yaşayan toplam 29 aileyi otellere yerleştirdik. Detayları süreç içerisinde sizlerle paylaşacağız.”
TURAN: TÜM İŞLEMLER YASALARA UYGUN: Arda Turan olayla ilgili şu açıklamada bulundu: ‘Araziyle ilgili yapılan tüm işlemler yasalara uygundur. Ruhsatlarımız da hukuksuz en ufak bir şey yoktur. Oraya yapacağım projeyle yıkılan binanın hiçbir alakası yok. Çalıştığımız inşaat şirketiyle de konuştuk. Bina yağan yağmur sonrası yıkılan istimlak duvarı yüzünden çökmüştür. Bu konuyla ilgili sevindiğim tek nokta kimseye bir zarar gelmemesidir.’ Bina sahibinin kendisini uyardığı iddiasıyla ilgili ise ‘Ben o kişiyle hayatım boyunca karşılaşmadım” dedi.
TMMOB: BU OLAYLARA DAHA SIK RASTLANACAK: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Tuna, Sütlüce’de 1994 yılında yapılan, ruhsatsız ve iskansı binanın, arka tarafında kontrolsüz yapılan hafriyat çalışmasında gerekli önlemler alınmayınca aşırı yağmurun tetiklemesiyle altındaki toprağın kayarak yıkıldığını söyledi. Nusret Tuna, binanın yıkılmasıyla ilgili şu tespitlerde bulundu: “Bir yerde inşaatı faaliyeti yapılıyor, yandaki bina çatladı deniliyor. Bu olay sürekli yaşanıyor. Çünkü mühendislik ve teknik değerlere önem verilmiyor. Ayrıca son günlerdeki yapı ruhsatlarındaki mühendis ve mimarların ıslak imzalarının istenmeyip kaldırılması sonucu bu olaylara daha çok rastlanacak. Eğer mühendislik önlemleri alınarak inşaata başlansaydı, böyle bir olay yaşanmazdı. “