Sürpiz zirvenin ayrıntıları

Abone ol

Köşk'teki Gül-Özkök görüşmesinin detaları nihayet ortaya çıktı. Görüşmeyle ilgili ilk detay Özkök Paşa'dan geldi.

Ankara'da sürpriz görüşme! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök ile bugün bir araya geldi. Köşk görüşmenin "olağan" olduğunu duyursa da haber Ankara'nın gündemine bomba gibi düştü!

Eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün bir araya geldi. Köşk'ün, Gül-Özkök görüşmesini duyurmasının ardından Ankara kulisleri kısa bir aradan sonra bir kez daha hareketlendi. Özkök Paşa, saat 11.30 sıralarında Çankaya Köşkü'ne geldi.

Cumhurbaşkanı Gül ile emekli Orgeneral Hilmi Özkük’ün bir araya geldiği yemek yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. 14.00 itibariyle Çankaya Köşkü’nden ayrılan emekli Orgeneral Özkök’e, Köşke gelirken Cumhurbaşkanlığı korumaları, çıkışta ise Genelkurmay Başkanlığı’nın korumaları eşlik etti.

Sürpriz zirveyle ilgili ilk açıklama Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ten geldi. Özkök, "Ben akil adam değilim; ancak fikir ve gözlemlerimi aktardım" sözleriyle başladığı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Gül ile yapılan görüşmenin daha çok gazeteci Fikret Bila'ya verdiği demeçle ilgili konuştuklarını söyledi. 

Özkök, Cumhurbaşkanı Gül tarafından davet edilmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu söyleyerek, ''Sayın Cumhurbaşkanım biraz daha detaylı bilgi edinmek istemiş olacaklar ki, beni davet ettiler. Memleketimizin durumu hakkında şöyle bir ufuk turu yaptık. Daha ziyade gazetede yer alan önerimle ilgili oldu.Bunun dışında Sayın Cumhurbaşkanımız, benim önerimin dışında, kendi yaptığı temaslar hakkında bana bilgi lütfettiler.'' dedi. 

Özkök, görüşmede ''Ergenekon'' soruşturmasının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, ufuk turu yaparken bu konuya değindiklerini, ancak detayına girmediklerini söyledi.

Bir gazetecinin, ''Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna Hilmi Özkök, ''Onu söyledim, ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır'' yanıtını verdi.


Özkök'ün açıklamalarından
satır başları;

(...)Son zamanlarda ülkemizde
cereyan etmekte olan olaylar
halkta büyük bir endişe
yaratmıştır.

(...)Resmi bir aktörün, daha geç
olmadan, ortaya çıkıp, ortalığa
çekidüzen verecek bir hareketi,
halkı da arkasına alarak,
gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale
gelmiştir. Kurumlar arası tesanüdü
kimin sağlayacağı Anayasa’da
açıkça belirlenmiştir.”

Köşk'ün ince hesabı
Ankara'daki senaryolara göre, Gül bu görüşmeyle özellikle CHP lideri Baykal'a karşı iyi bir gard almış oldu. Baykal'ın Cumhurbaşkanı da "akil adam değil, o da ülkedeki gerginliği düşüremez" eleştirilerine, sivil de olsa bir emekli paşayla hem de bir dönem Genel Kurmay Başkanlığı yapmış bir isimle yapılacak görüşme, akil adam arayışlarını da sonlandırmış olacak.

Özkök öneride bulunmuştu!
Eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, Ergenekon Soruşturması ve gündeme ilişkin Milliyet gazetesinden Fikret Bila'ya geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunmuştu. Özkök'ün kafalarda soru işareti bırakan bu değerlendirmesinde, sorunun çözümü için "resmi bir gücün devreye" girmesini istedi ve bu gücün arkasına halkı alması gerektiğine işaret etmişti. Tartışma yaratan bu sözlerin ardından Bila, ertesi günkü yazısında Özkök'ün sözlerinin farklı algılanmaması gerektiğine işaret etmiş ve "resmi güç" önerisinin içinde Köşk'ünde bulunabileceğini ifade etmişti.

Günün Önemli Haberleri