Suriye'liye özel 'sığınmacı kart' çıkıyor
Abone olTürkiye'ye sığınan Suriyelilere kimlik kazandırmak için akıllı kart uygulaması başlatıldı.
İşte kartın özellikleri...
Habertürk Gazetesi'nden Menekşe Ataselim'in haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü ve elektronik güvenlik sistemleri entegratörü Sensormatic'in geliştirdiği kart ile sığınmacıların kimlik bilgileri, 10 parmak izleri ve devlet tarafından verilen para yardımı tek kartta bir araya geldi.
Sistemin dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan Sensormatic Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uzelli, "Sığınmacı kamplarında ilk kez böyle bir elektronik sistem uygulanıyor. Devlet buradaki ihtiyacı iyi analiz etti. Bu kişileri tanımak için biometrik data almak gerek. Kimliklendirmenin yanında suça karışma ihtimallerini de düşünmek gerek. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre sığınmacılar, ülkelerinde işler yoluna girse de bulundukları yerde ortalama 3-5 yıl kalıyorlar. Dolayısıyla kimlik bilgileri önemli" dedi.
Elektronik kimlik uygulamasının başlangıçta 20 kampta yaklaşık 56 bin sığınmacı için faaliyete geçtiğini kaydeden Uzelli, 4-5 ay içinde 500 bin sığınmacıyı kapsayacak boyuta ulaşacağını ifade etti.
Türkiye'de 500 bin Suiyeli sığınmacı olduğu belirtilirken, resmi olmayan sayının yaklaşık 1 milyon kişiye ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için yapılan harcamanın 2 milyar dolar olduğu, bunun 135 milyon dolarının yurtdışından geldiği açıklanmıştı.
2,7 MİLYON $ YATIRIM YAPILDI
Edinilen bilgilere göre, sığınmacılara yönelik akıllı kart projesi için 2.7 milyon dolar civarında bir yatırım yapıldı.
BM DE İSTİYOR
Kartların elektronik cüzdan özelliği taşıdığını belirten Uzelli, "Devletin sığınmacılara para yardımı oluyor. Bunu nakit olarak vermek yerine karta yüklüyorlar. Kamplardaki marketlerde bu kartla alışveriş yapılıyor. Paranın doğru yerde harcandığından da emin olunuyor" diye konuştu. Uzelli, "Dünyada 40 civarında kampı olan BM ile görüşmelere başladık. Bu sistemi kendi kamplarında da kullanmak istiyorlar" dedi.
KARTIN ÖZELLİKLERİ
Sığınmacı kartlarına kişinin kimlik bilgilerinin yanı sıra 10 parmağının izi de dijital olarak kaydediliyor. Devletin yaptığı para yardımı da bu kartlara yükleniyor ve kamplardaki marketlerde kartla alışveriş yapılıyor.
'YILDA 1 MİLYON KAMERA SATILIYOR'
Devlete yapılan projelerin güvenlik sektöründeki payının yüzde 25'e çıktığını söyleyen İsmail Uzelli, "2 yıl önce bu oran yüzde 10'lardaydı. Özellikle cadde ve sokakların güvenliği için oluşturulan kamera sistemleri bunda büyük rol oynadı. İnsanlar güvenlik kamerasını benimsedi. Bilinçlenmeyle evlerde kullanım da arttı. Otel, hastane, AVM gibi yatırımların çoğalması da etken oldu" dedi. Türkiye'de yılda 1 milyon civarında kamera satıldığını kaydeden Uzelli, bu rakamın 5 yılda 2'ye katlandığını belirtti.
600 MİLYON $'LIK SEKTÖR
Türkiye'de elektronik güvenlik sektörünün büyüklüğünün 600 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. 300 bine yakın kişiyi istihdam eden elemanlı güvenlik sektörü ise 6 milyar dolarlık hacme sahip. 2011'de dünyanın en büyük güvenlik şirketlerinden İsveçli Securitas'ın yüzde 51'ini aldığı Sensormatic, 60 milyon dolar ciroyla elektronik güvenlik sektöründe pazar lideri.