'Suriyeli yaralılar Antakya'da tedavi görüyor'
Abone olDışişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği'nin açıklamalarına göre 35 Suriyeli yaralı Türkiye'de tedavi görüyor. BBC'nin ulaştığı yerel basın da yaralıların Antakya Devlet Hastanesi'nde olduğunu teyit etti.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in açıklamasına göre Suriye'de yaralanan 35 kişi Türkiye'de tedavi görüyor.
Bilgi aldığımız Hatay'ın Ses gazetesinden Ayşe Figen Narlı, 35 yaralının Antakya Devlet Hastanesi'nde tedavi altında olduğunu, yaralılardan bazılarının Mustafa Kemal Üniversitesi'nin hastanesine sevkedileceğini aktardı.
Suriyeli yaralı ve mültecilerin kentteki varlığının seçim gündeminin gölgesinde kaldığını belirten Narlı, 35 yaralı dışında Suriye'deki olaylardan Türkiye'ye kaçan yaklaşık 230 kişinin Kızılay'ın kampına yerleştirildiğini ifade etti.
Narlı, kamptakilerin bir kısmının Suriye'ye geri dönmek istediğini ancak aralarında Türkiye'ye iltica etmek isteyenler de olduğunu da ekledi.
İngiltere ve ABD'den tahliye ziyareti
Yerel yetkililerin AP haber ajansına yansıyan açıklamasında, Suriye'den Türkiye'ye gerçeklemesi olası bir kitlesel iltica hareketine ilişkin önlem alındığı ifade edilmişti.
Narlı da Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki ayaklanmaların ilk günlerinde kurulan Kızılay kampının 1500 kişilik kapasitesi olduğunu aktardı.
Ayşe Figen Narlı, ancak kentteki asıl hazırlığın, geçen aylarda İngiltere ve ABD elçilerinin kendi vatandaşlarının tahliyelerine ilişkin yaptıkları ziyaret olduğunu anlattı.
Bu ziyaret sırasında elçi ve konsolosların belediye başkanlarıyla görüşmeler yaptıklarını, hazırlıkların ilk gelen mültecilerin kolaylıkla karşılanmasına da olanak sağladığını söyledi.
Suriye'de paramiliter eylem tedirginliği
Yabancı basının giriş izni olmayan Suriye'de yaşananlar, genellikle göstericiler, görgü tanıkları ve hükümet kaynakları tarafından aktarılıyor ve yaşananları başka kaynaklardan teyit etmek kolay olmuyor.
Narlı'ya Hatay'daki Suriyelilerin ülkede yaşananlarla ilgili ne düşündüğünü sorduğumuzda, kenttekilerle yaptığı görüşmelerden şu izlenimlerini aktardı:
"Cizrel-Şuhur'da tam ne yaşandığını henüz buradakiler ve konuştukları Suriye'deki akrabaları da net bir şekilde yorumlayamıyor. Askerde çocukları olanlar, ordunun bölgeye yönlendirildiğini ancak tasfiye ya da imha gibi bir emir verilmediğini söylüyor. Genel kanı yaşananların paramiliter bir eylem olabileceği yönünde ve ülkede bunun yarattığı bir tedirginlik var."
Suriye'de devlet medyası silahlı çetelerin kasabada en az 120 güvenlik görevlisini öldürdükleri bildirmişti.
İnsan hakları grupları ise, hafta sonunda protesto gösterileri sırasında aralarında polislerin de olduğu 35 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.