Suriyeli mülteci sayısında rekor artış

Abone ol

Birleşmiş Milletler Ağustos ayında 100 bin'den fazla Suriyeli'nin ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Ağustos ayında 100 bin'den fazla Suriyeli'nin ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

Bu sayı, olayların başladığı 2011 yılının Mart ayından bu yana kayda geçen en yüksek mülteciyi temsil ediyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü ''Bu insanlar komşu ülkelere sığındı'' dedi.

Son rakamlar, Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer'in Suriye'ye yapılacak yardımlarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Esad ile görüştüğü sırada açıklandı.

Halep'te kaynaklar tükenmek üzere. Yardım kuruluşları şehrin bazı bölgelerine girişin imkansız olduğunu söylüyor.

Ülkenin kuzeyinde bugün 5, dünse 25 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Muhalifler, Salı sabahı Halep yakınlarındaki Darat Izza bölgesinin hükümet güçleri tarafından bombalandığını ve bu sırada birçok kişinin yaralandığını söyledi.

Suriye ordusundan bir komutan, Halep şehrini 10 gün içinde tamamen geri almaya yemin etti.

Halep ve Şam'da yaşanan çatışmalar, bölgedeki mülteci krizinin de büyümesine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler, Ağustos ayında, bir haftalık sürede 30 bin kişinin Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün'e göç ettiğini açıkladı.

Türkiye şimdiye dek 80 bin'den fazla mülteci kabul etti ve daha binlerce kişi Suriye sınırında giriş için bekliyor.

Ürdün ise ayaklanmaların başlamasından bu yana 183 bin Suriyeli mülteci kabul ettiğini söyledi.

Silahlı çatışmalar

Kızılhaç Uluslararası Komitesi'nin başkanı Peter Maurer bu sabah, Cumhurbaşkanı Esad'la bir saatten kısa süren bir görüşme yaptı.

Kızılhaç Başkanı diğer Suriyeli yetkililerle de görüşecek ve Şam'ın çatışmalardan etkilenen bazı yörelerini de ziyaret edecek.

Suriye devlet televizyonu daha sonra, Esad hükümetinin, Kızılhaç'ın Suriye'de yürütmek istediği yardım çalışmalarını, organizasyon ''tarafsız ve bağımsız'' kaldığı sürece, destekleyeceğini duyurdu.

Kızılhaç sözcüsü Cecilia Goin, örgütün Suriye'ye yaptığı yardımı artırmayı planladığını söyledi.

Goin ''Durumun ciddiyeti ve hassasiyeti her geçen gün artıyor, Halep ve Humus'ta sürekli silahlı çatışmalar var. Halep'in tarihi bölgelerine girmek neredeyse imkansız. Ne yazık ki çatışmaların devam ettiği bölgelerdeki insanlara yardımcı olamıyoruz'' dedi.

Kızılhaç geçen hafta 5 bin kişiye yiyecek yardımı yaptığı, 2 bin yatak ve bin temizlik gereci dağıttığını duyurmuş, ancak ülkedeki yardım ihtiyacının çok daha büyük olduğunu da kabul etmişti.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi Başkanı Maurer'in ziyareti Birleşmiş Milletler'in yeni Suriye temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin Şam'da Esad'la yapacağı görüşmeden sadece birkaç gün önce gerçekleşti.

Bugün ilerleyen saatlerde BM Genel Kurulu'na seslenecek olan Brahimi, daha önce BBC'ye, görevinin ''neredeyse imkansız'' olduğunu söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Pekin'de gerçekleştireceği görüşmeler öncesinde, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Suriye konusunda politik bir çözümün şart olduğunu söyledi.

Bakanlık sözcüsü Hong Lei, ''Durum giderek kötüleşiyor, ancak durum kötüleştikçe birliğe olan ihtiyaç da artıyor'' dedi.

Hem Çin hem de Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye ile ilgili yaptırım kararlarını veto etmişti.

Suriye muhalefeti askeri müdehale konusunda ısrarcı; ancak Pekin böyle bir karara sonuna kadar karşı çıkacağını söylüyor.

Suriye'de faaliyet gösteren muhalefet yanlısı Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıkladığı rakamlara göre, geçen ay ülkede çatışmalar sonucunda 5 bin kişi öldü.

Günün Önemli Haberleri