Suriyeli muhaliflerin kurduğu koalisyon destek topluyor
Abone olSuriye'deki muhaliflerin kurduğu çatı kuruluşu; Arap Birliği'nin, Batı ülkelerinin ve Türkiye'nin desteğini aldı. Irak ve Lübnan'ın itirazları, Arap Birliği'nin koalisyonu "ülkenin meşru temsilcisi" olarak tanımasını engelledi.
Suriye'deki muhalif ve isyancı grupların kurduğu yeni çatı
kuruluşu; Batı ülkelerinin, Türkiye'nin ve Irak ile Lübnan
dışındaki Arap Birliği ülkelerinin tam desteğini aldı.
Suriye Devrimi ve Muhalefeti Güçleri Koalisyonu, Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen grupların Katar'da bir hafta boyunca yürüttüğü görüşmeler sonunda dün ilan edildi.
Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim, Arap Birliği Bakanlar Konseyi'nin yeni kuruluşa "politik ve maddi destek" çağrısı yaptığını duyurdu.
Bin Casim, bölgesel ve uluslararası örgütlerden, yeni koalisyonu "Suriye halkının isteklerinin meşru temsilcisi" olarak tanımalarını talep etti.
Ancak 22 üyeli Arap Birliği, koalisyonu 'ülkenin meşru
temsilcisi' olarak tanımaktan kaçındı.
Reuters'e konuşan bir Arap Birliği yetkilisi, Irak ve Lübnan'ın "Suriye devrimini tam olarak desteklemediğini" söyledi.
Arap Birliği'nin atmadığı bu adımı, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri çekinmeden attı. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Kuveyt'ten yapılan ortak açıklamada, muhalefet koalisyonu "Suriye halkının meşru temsilcisi" diye nitelendirildi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar'da muhalefet liderleriyle görüştükten sonra, uluslararası toplumun Suriye muhalefetini desteklememek için "hiçbir mazeretinin kalmadığını" söylemişti.
Mart 2011'den bu yana devam eden muhalefet gösterileri ve isyancı saldırılarında öne çıkan Suriye Ulusal Konseyi, 60 üyeli yeni koalisyonda yalnızca 22 koltuk alabildi.
ABD ve birçok Batı ülkesi, ülke içinde yeterli desteği olmadığı gerekçesiyle Suriye Ulusal Konseyi'ne mesafeli yaklaşıyordu.
Suriye Devrimi ve Muhalefeti Güçleri Koalisyonu'nun liderliğini, Temmuz ayında ülkeden kaçan eski Ümeyye Camii imamı Şeyh Moaz el-Hatib yürütecek.
Jeofizik eğitimi de almış olan ve ılımlı bir isim olduğu iddia edilen El-Hatib,"Sünni, Alevi, İsmaili-Şii, Hıristiyan, Dürzi, Süryani olan bütün Suriye halkı için özgürlük istediklerini" söyledi.
El-Hatib'in yardımcılığını, Batı ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olan Riyad Seyf ve kadın hakları savunucusu Süheyr el-Etesi yürütecek.
Koalisyona bağlı askeri konseyde, Özgür Suriye Ordusu'nun da yer alması bekleniyor.
Rusya ve Çin'den temkinli mesajlar
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, "Esad'ın kanlı iktidarını sona erdirmeye" yönelen koalisyonu destekleyeceklerini açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, "Suriye halkının tüm farklılıklarını yansıtan geniş ve temsil gücü yüksek bir muhalefetin" oluşturulmasını kutladı.
BM Güvenlik Konseyi'nde Esad'a baskı oluşturma amaçlı tasarıları veto eden Rusya ve Çin'den temkinli açıklamalar geldi.
Rusya, yeni çatı kuruluşuna, "Suriyelilerin anlaşmazlıklarına dış müdahale olmaksızın barışçıl çözüm bulması için diyalog ve müzakere aramasını" tavsiye etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı da, "en kısa zamanda, Suriye halkının öncülüğünde bir siyasi geçişi" desteklediklerini duyurdu.