Suriyeli muhaliflere silah sağlansın
Abone olABD Senatosu'nun önde gelen isimlerinden, 2008'de başkan adayı olan John McCain, Suriyeli muhaliflere kendilerini savunmalarına yardım etmek için uluslararası topluma silah sağlanması çağrısı yaptı.
Amerikan Senatosu'nun önde gelen isimlerinden, 2008 yılında
başkan adayı olan John McCain, Suriye'de muhaliflere kendilerini
savunmalarına yardım etmek için uluslararası topluma silah
sağlanması çağrısında bulundu.
Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan McCain düzenlediği basın toplantısında, "ABD'nin doğrudan silah sağlamasından bahsetmediğini, ancak kendilerini savunabilmeleri için insanlara silah sağlamanın bazı yolları olduğunu" söyledi.
McCain, bunun bir örneğinin Libya'daki çatışmalar sırasında görüldüğünü ekledi.
Kızılhaç'ın girişimi
Öte yandan Uluslararası Kızıl Haç Komitesi,
Suriye'de en yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelere insani yardım
ulaştırmak için hükümet güçleri ile isyancılar arasında ateşkes
sağlamaya çalıştığını söylüyor.
BBC'ye konuşan bir Kızıl Haç yetkilisi, amaçlarının Humus, Hama ve Şam'ın banliyöleri gibi en şiddetli çatışmalara sahne olan yerlere acilen insani yardım ulaştırmak olduğunu belirtti.
Kızıl Haç, bu bölgelerde ilan edilecek olası bir ateşkesin süresinin sınırlandırılıacağını tahmin ediyor.
Diplomatik kaynaklar bu sürenin belki sadece birkaç saatten ibaret olacağını söylüyor.
Çatışmaların yoğunlaştığı Humus kentinde pazartesi günü bir muhalefet sözcüsü, ağır bombardıman altındaki Baba Amr mahallesinden kadın ve çocukların tahliyesi çağrısı yaptı.
Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan muhalif sözcü Hadi Abdullah, mahallede insanların çok kötü koşullarda yaşadığını ve ölümü beklediklerini söyledi.
Muhalifler hükümet güçlerinin yüzlerce silahlı isyancının bulunduğu düşünülen Humus kenti çevresindeki kuşatmayı iyice güçlendirdiğini de söylüyorlar.
Öte yandan Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organı, Batı'yı Suriye'de iç savaş kışkırtmakla suçladı.
Halkın Günlüğü gazetesinin birinci sayfasındaki başyazıda Batı'nın Suriye muhalefetine desteğinin "büyük çaplı bir iç savaşa" yol açabileceği ve bu durumda silahlı bir müdahelenin kaçınılmaz olabileceği kaydediliyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad önümüzdeki Pazar günü ülkeyi yeni anayasa için referanduma götürmeye hazırlanıyor.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun hafta sonunda Şam'da Esad ile görüşerek referandum planını desteklediklerini bildirmişti.
Muhalif gruplar ise referandumun şiddetin bu kadar egemen olduğu koşullarda yapılamayacağını söyleyerek boykot çağrısı yapıyorlar.
Pazar günü İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague BBC'ye verdiği demeçte "uluslararası toplumun Suriye'de bir iç savaşa engel olma imkanlarının Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını veto etmesiyle akim kaldığını" söylemiş ve Esad'ı bir kez daha istifaya çağırmıştı.
Suriye'de 11 aydır devam eden ayaklanma süresince binlerce kişi öldü.
İnsan hakları örgütleri bu süre boyunca 7 bin civarında can kaybı olduğuna inanıyor. Suriye hükümeti ise en az 2 bin asker ve polisin militanlarca öldürüldüğünü açıklamıştı.