Suriyeli muhalifler silah çağrısında
Abone olSuriyeli muhalifler, ABD'nin silah yardımı kararının bir an önce hayata geçmesini bekliyor.
Suriyeli muhalifler, ABD'nin silah
yardımı kararının bir an önce hayata geçmesini
bekliyor.
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Birleşik Komutanlığı Basın Koordinatörü
Luey Mikdad, Obama yönetiminin muhaliflere silah yardımında bulunma
kararını "gecikmiş ancak isabetli bir
adım" olarak nitelendirdi. Mikdad, ÖSO Birleşik
Komutanlığı, ABD ve Avrupalı yetkililer arasında yapılan
görüşmelerden edindiği izlenime göre, Suriye halkının, Esed rejimi,
Hizbullah milisleri ve İran başta olmak üzere ülke dışından gelen
militanlarla mücadelesinde yalnız bırakılmayacağından umutlu
olduğunu kaydetti.
Mikdad, Birleşik Komutanlığı'n gelecek hafta yapacağı toplantının, muhaliflerin silahlandırılması ve diğer teknik konularda belirleyici olacağını, söz konusu toplantıda bazı Avrupa ülkeleri temsilcilerinin de hazır bulunacağını söyledi. Luey Mikdad, muhaliflere verilecek silahların çeşitleri ve teslim tarihlerinin de önümüzdeki günlerde netleşeceğini vurguladı.
Esed rejimine daha fazla fırsat verilmesin
Obama yönetiminin, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasını "kırmızı çizgi" olarak nitelendirdiği açıklamasına atıfta bulunan Mikdad, uluslararası toplumu, "kırmızı çizgileri aşma" konusunda Suriye rejimine daha fazla fırsat verilmemesi için harekete geçmeye ve cesur kararlar almaya çağırdı. Mikdad, aksi halde Suriye rejiminin, konvansiyonel olmayan savaş başlıkları taşıyan Scud füzeleriyle ülkenin bütün kentlerini hedef alabileceğini ifade etti. Obama yönetiminin, Suriye rejiminin muhaliflere yönelik kimyasal silahlarla düzenlediği saldırılarda 150 kişinin hayatını kaybettiği açıklamasıyla ilgili olarak da Mikdad, "Gerçek rakamlar, ifade edilenin çok üzerinde" açıklamasında bulundu.
Suriye'de 30 bin yabancı rejim safında
savaşıyor
Özgür Suriye Ordusu'na yapılacak silah yardımlarının, binlerce insanın hayatını kurtaracağını, yapılacak yardımın tür ve miktarına göre, Suriye rejiminin ağır silahlarla ve savaş uçaklarıyla yaptığı saldırıları engelleme imkanı bulacaklarını vurgulayan Mikdad, Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesini de bir zaruret olarak gördüğünü kaydetti.
Ülke dışından gelerek Esed rejimi saflarında muhaliflere karşı savaşan milisler hakkında da bilgi veren Mikdad, Suriye'de halihazırda 30 binden fazla yabancının Esed rejimi safında çatışmalara katıldığını belirtti. Suriye'de halen 8 ila 12 bin arasında Hizbullah militanının bulunduğunu belirten Mikdad, Hizbullah'ın teşvikiyle İran, Irak, Yemen, Afganistan ve Pakistan'dan gelen Şii milislerin de çatışmalara aktif olarak katıldığını ifade etti.
Esed yönetiminin, ülke dışından getirilen "paralı askerlerin" rejimi kurtaracağı zannıyla hareket ettiğini belirten Mikdad, aynı yöntemin daha önce Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi tarafından da denendiğini ancak beklenen sonucu vermediğini sözlerine ekledi.
Suriyeli muhalifler, ABD'nin silahları çabuk göndermesini istiyor
Öte yandan, ABD yönetiminin Suriyeli muhaliflere silah da dahil askeri yardımları artırma kararını AA muhabirine değerlendiren Suriyeli muhalif grup Suriye Ulusal Konseyi’nin eski dış politika sözcüsü ve Suriye Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunun direktörü Rıdvan Ziadeh de ABD’nin Suriyeli muhalifleri silahlandırması kararını “geç kalınmış olsa da” doğru bir karar şeklinde değerlendirerek, “Geç olması, hiç gelmemesinden daha iyidir. Silahlar, muhaliflere bir an önce ulaştırılmalı. Özellikle tanksavarlar, füzesavarlar ve uçaksavarlar, Esed güçlerine karşı koyabilmeleri için sahadaki muhalefete çok hızlı bir biçimde ulaştırılmalı, aksi halde Esed, ivme kazanmayı sürdürecek" dedi.