Suriyeli muhalif gazeteci Derviş 3 yıl sonra tahliye oldu
Abone olÜç yılı aşkın süredir cezaevinde olan Suriye'nin önde gelen insan hakları savunucusu Mazen Derviş'in serbest bırakıldığı eşi tarafından açıklandı. Mahkeme Derviş hakkındaki nihai kararını bu ay sonunda verecek.
Üç yılı aşkın süredir cezaevinde olan Suriye'nin önde gelen insan hakları savunucusu Mazen Derviş'in serbest bırakıldığı eşi tarafından açıklandı.
Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberinde mahkemenin Derviş hakkındaki nihai kararını bu ayın 21'inde yapılacak duruşmada bildireceği de kaydedildi.
Tanınmış Suriyeli gazeteci ve insan hakları savunucusu Derviş 2012 yılının Şubat ayında Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi'nden iki çalışma arkadaşıyla birlikte tutuklanmıştı.
Üç yıl içinde bir çok kez kaldıkları cezaevi değiştirilen ve duruşmaları sürekli ertelenen üç insan hakları savunucusu "terör eylemlerinin propagandasını yapmak" suçlamasıyla yargılanıyorlar.
Derviş'in çalışma arkadaşları Hüseyin Hreir ve Hani el Zeytani geçen ay Ramazan dolayısıyla ilan edilen bir afla serbest bırakıldılar.
Mazen Derviş yürüttüğü insan hakları çalışmaları ile Mayıs ayında UNESCO'nun 'Yılın basın özgürlüğü ödülü'ne layık görülmüş, ödülü onun adına eşi Yara Bader almıştı.
Bader, ödül töreninde, bu ödülü "Özgür bir Suriye'de büyüyecekleri umuduyla" çocuklarına ithaf ettiğini söylemişti.
Afla çıkanlar çok az
Londra merkezli muhalif gözlem kuruluşu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam hükümetinin, gözaltı merkezleri, cezaevleri ve çeşitli güvenlik binalarında yaklaşık 200 bin kişiyi tuttuğunu söylüyor.
Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçen yıl ilan ettiği af ile onbinlerce siyasi tutuklunun bırakılması bekleniyordu ama insan hakları grupları sadece bir kaç yüz kişinin bırakıldığını söylüyorlar.
İnsan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler, Suriye cezaevlerinde sistematik bir şekilde işkence yöntemine başvurulduğunu söylüyorlar.
Suriye'deki çatışmalar 2011 yılında Ortadoğu'yu saran ayaklanmaların benzeri hükümet karşıtı gösterilerin bu ülkede de yaygınlaşmasıyla başladı.
Ama hükümetin sokak gösterilerini zorla bastırmaya çalışmasıyla olaylar tırmandı ve ülke, o zamandan bu yana 240 bini aşkın kişinin öldüğü, milyonlarca insanın evinden yurdundan göçmek zorunda kaldığı bir iç savaş yaşıyor.