Suriyeli isyancılar yazılı güvence vermiyor
Abone olEsad yönetimi ateşkes için muhaliflerden 'yazılı güvence' istedi; Özgür Suriye Ordusu talebi reddetti, ancak yarın silahların susacağı sözü verdi.
Suriyeli muhalif gruplar hükümetin ateşkes planının uygulanması için silah bırakacaklarına ilişkin yazılı güvence verme talebini reddetti.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği özel elçisi Kofi Annan'ın barış planı, 10 Nisan itibariyle ateşkes ilanını hedefliyordu.
Ancak tanınan sürenin dolmasına 48 saat kala, hükümet yazılı güvenceler talep etti. Ayrıca Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'dan isyancılara yardım sağlamaya son verme sözü istedi.
Suriye Dışişleri Bakanlığı isyancıların, askerlerin çekilmesinden yararlanarak toparlanıp silahlanmayacaklarından emin olmak istediklerini kaydetti.
Açıklamada "Kofi Annan henüz silahlı terör örgütlerinin her türlü şiddete son vermeyi kabul ettiklerine dair yazılı teminatlar sunmadığından, Suriye'nin 10 Nisan'da kuvvetlerini kentlerden çekeceğini söylemek doğru değil." denildi.
Hükümete karşı silahlı mücadele yürüten Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Riyad el-Esad Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı ateşkes anlaşmasını sabote etmekle suçladı.
Albay Esad, bununla birlikte kendilerinin ateşkese uyacağını söyledi. Ancak bu koşullar altında Şam yönetimi ile masaya oturmayacaklarını kaydetti.
Muhalif eylemciler Pazar günü hükümet kuvvetlerinin ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılar sonucu yaklaşık 70 kişinin öldüğünü söylüyor. Bu haberlere göre, hafta sonunda ölenlerin sayısı 180'i aştı.
Suriyeli eylemciler, Suriye birliklerinin tank ve helikopterlerin desteğinde Halep, İdlib ve Hama'ya saldırılarının sürdüğünü söylüyor.
Kofi Annan, şiddetin yeniden tırmanmasını 'kabul edilemez' diye niteledi ve hükümetten tüm taahhütlerini yerine getirmesini istedi.
Ancak bu koşullar altında ateşkes girişimlerinin başarısızlığa uğrayacağı görüşü yaygın.
13 ay önce Esad yönetimi aleyhinde başlayan eylemler sırasında dokuz binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Şiddeti dindirmek için yapılan uluslararası girişimler şimdiye dek sonuç getirmedi. BM nezdinde gündeme getirilen karar tasarılarına ise Rusya ve Çin, rejim değişikliğine yol açılmaması kaygısı doğrultusunda destek vermedi. Arap ülkelerinin ateşkes planı ve gözlemci göndermesi de şiddeti dindirmedi.
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi, "Suriye Arap gözlemcilerin geldiği dönemde, silahlı kuvvetler kentlerden çekildiğinde yaşananların tekrarına göz yummayacaktır" dedi.
Makdisi "Suriye'nin çekilme için bir planı var ve bu uygulanıyor, ancak bunu tamamlamak ve asıl hedefe ulaşmak için kesinlikle diğer taraftan ve onları destekleyenlerden teminatlar gerekiyor" dedi.
Eski BM genel sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan altı maddelik barış planı, 10 Nisan'dan itibaren ülkedeki tüm silahlı güçler ateş kesmeye başlamasını öngörüyor. Ateşkes 12 Nisan tarihinden itibaren tam olarak uygulanmaya başlanacak.