Suriye'de sürpriz yüzlerce Hizbullah milisi...
Abone olLübnanlı Şii muhalif gazeteci Emin, Hizbullah’ın yüzlerce savaşçısının Suriye’den çekildiğini söyledi.
Lübnanlı Şii muhalif gazeteci Ali El-Emin, "yüzlerce Hizbullah milisinin Suriye’den çekilmeye başladığını” belirtti.
Rusya Suriye operasyonu ile ne umdu, ne buldu ve neden geri çekilme kararı alındı? Bu sorulara Rusya'daki analistler farklı yanıtlar verdi.
Hizbullah’ın Suriye’den çekildiği haberini yayınlayan Cenubiye internet sitesinin kurucusu El-Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Hizbullah’a yakın birçok farklı kaynaktan öğrendiğimize göre, grup (Hizbullah) Suriye’den yüzlerce savaşçısını çekiyor. Suriye’den dönen savaşçılar üç günden beri Lübnan’daki evlerine ve köylerine ulaşıyor” dedi.
CENEVRE GÖRÜŞMELERİ ÖNCESİ
Emin, Hizbullah’ın bu hamlesinin “Rusya’nın Suriye’den çekilmesinde olduğu gibi ABD-Rusya arasındaki anlaşma” sonucunda gerçekleştiğini ve “Cenevre’de başlayacak “yeni siyasi çözüm arayışlarını güçlendirme, ateşkesin sürdürülmesi” amacı taşıdığını ileri sürdü.
ŞAM, KALAMUN VE ZEBEDANİ'DEN ÇEKİLMEYECEK
Hizbullah’ın Suriye’den kuvvetlerini büyük çapta çekeceğini ancak tamamıyla çekilmeyeceğini ve bunu resmi olarak açıklamayacağını belirten Emin, çekilmenin Halep gibi bölgelerde olacağını fakat Şam, Lübnan sınırındaki Kalamun ve Zebedani gibi bölgelerden çekilmeyeceğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, dün Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi için talimat verdiği duyurulmuştu.
Rus haber ajansı TASS'ın haberinde, Putin'in, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Suriye'deki duruma ilişkin görüştüğü, Putin'in, Şoygu'ya Suriye'deki Rus ordusunun büyük bölümün yarından itibaren çekilmeye başlaması talimatını verdiği açıklanmıştı.
Kremlin'in resmi internet sitesinde, Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in telefon görüşmesi yaparak, Suriye'deki Rus güçlerinin çekilmesi konusunda anlaştıkları bildirilmişti.
BATILI LİDERLER İHTİYATLI
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede ihtiyatlı yaklaşımı öne çıktı.
Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararının rejimin elini zorlaştıracağı ve siyasi geçiş sürecine ilişkin müzakereler konusunda daha ciddi olmaya iteceği görüşünde.
RUSYA NEDEN ÇEKİLİYOR?
BBC Rusça'ya konuşan analistlerden Igor Sutyagin, “İlk tepkim paranın bitmiş olabileceği” diyor.
Sutyagin, “Hatırlayın, bir ay önce birliklerimizin orada terörizme karşı nihai zafer kazanılana kadar kalacağı söyleniyordu. Şimdi bunu hatırlatıp soruyorlar: IŞİD’e ne oldu? Sonu getirildi mi ki? O zaman neden çekiliyorsunuz?” argümanını dile getiriyor.
Rus analist, “Ama yine de Rusya’nın üsleri sonsuza kadar kalıyor. Ağustos'ta bunun anlaşması imzalandı. Ne zaman istenirse yeniden dönülebilir” diye ekliyor.
Önde gelen analistlerden Gleb Pavlovski, Rusya’nın bu adımının ABD ve Suriye yönetimi ile anlaşma dahilinde atıldığını düşünüyor.
'RUSYA HEDEFLERİNE ULAŞTI' İDDİASI
Pavlovski, “Rusya bazı hedeflere kesinlikle ulaştı. Suriye ordusu pozisyonunu güçlendirdi. Putin Suriye politikasında şu anda kazançlı pozisyonda iken çıkarak doğru yapıyor” diyor.
Rusya'nın Suriye'den çekilme planının Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda) ile ABD'li mevkidaşı John Kerry arasındaki görüşmelerde gündeme gelmiş olabileceği ifade ediliyor.
Ayrıca Pavlosvki bir başka önemli noktaya dikkati çekiyor:
“Rusya genelde gerginliği tırmandırma sanatını iyi biliyor, gerginlikten çıkışı değil. Eğer bu sefer farklı bir şey olursa bu Ukrayna için de çıkmazdan kurtulmak için iyi bir sinyal olabilir. Çünkü orada da ilk adımın atılması lazım. Kiev bunu yapamaz.”