'Suriye'de silahlı direniş başlıyor'
Abone olRastan kentinde süren operasyonlarda güvenlik güçlerinin ilk kez ciddi silahlı direnişle karşı karşıya kaldığı haberleri geliyor.
Suriyeli firari askerlere ait olduğu söylenen videodan bir bölüm
Suriyeli muhalifler, Rastan kentinde süren operasyonlarda güvenlik güçlerinin ilk kez ciddi silahlı direnişle karşı karşıya kaldığını söylüyor.
Bu kaynaklara göre orduyu terk eden bin kadar eski asker ve silahlı vatandaş, Suriye ordusunun keskin nişancılarına, tank ve helikopterlerine karşı savaşıyor.
Reuters ajansı ülkede altı aydır süren barışçı gösteriler ardından, göstericilere ateş açma emrine karşı gelerek firar eden askerlerin örgütlendiğini söylüyor.
Ajansa göre firari askerlerin kurduğu birliklerin büyüklüğü belli değil ama çoğu Suriye'de tarım sektörünün kalbi olarak bilinen Humus ve çevresinde örgütleniyor.
Humus ordudaki rütbesiz askerlerin çoğunu oluşturan Sünnilerin çoğunlukta olduğu bir bölge ve Rastan da burada.
Ordudaki subayların çoğu ise Esad ailesi gibi Alevi. Buna rağmen ordudan firarların kitlesel düzeye ulaşmadığı ve çoğunluğun rejime sadık kaldığı belirtiliyor.
'İlk karşılaşma'
Independent gazetesi Rastan'daki çatışmaları "firari askerler ile rejim arasındaki ilk ciddi karşılaşma" diye niteledi.
Gazete "Eğer bu iddialar doğru ise Suriye'nin Lübnan tarzı bir iç savaş sürüklendiği ve bunun bölgede ciddi bir istikrarsızlığa yol açabileceği kaygıları da artacaktır." diyor.
New York merkezli insan hakları örgütü Avaaz ve iki Suriyeli muhalif örgüte göre ordu, başkent Şam'ın yaklaşık 200 km kuzeyindeki 40 bin nüfuslu Rastan'ı savaş uçakları ile bombalıyor.
Bu kaynaklara göre tanklar sivillerin yaşadığı binaları bombalıyor, helikopterler mahalleleri makineli tüfeklerle tarıyor, kente elektrik ve su verilmiyor.
Rastan'daki bir görgü tanığı da Reuters ajansına tank ateşi yüzünden bazı binalarda yangın çıktığını söyledi.
Beşar Esad hükümeti operasyonla ilgili açıklama yapmazken, bölgeye bağımsız kaynakların girişine izin verilmediği için iddiaları doğrulatmak mümkün olmuyor.
Suriye hükümeti geçmişte ordudan firarlar olduğu iddialarını reddetmiş ve uluslararası komplo ile karşı karşıya olduklarını söylemişti.
BM kaynaklarına göre ülkede Mart ayından beri 2.700 gösterici yaşamını yitirdi.
Büyükelçiye taş ve domates
Bu arada Şam'daki Amerikan büyükelçisinin, bir muhalefet liderini ziyarete giderken hükümet yanlısı protestolarla karşılaştığı bildiriliyor.
Görgü tanıkları ile diplomatik kaynaklara dayandırılan bu haberlere göre göstericiler Büyükelçi Robert Ford'a taş ve domateslerle saldırdı.
Büyükelçi Ford son aylarda muhalif göstericileri ziyaret edip, bir eylemcinin cenazesine katılarak tepki toplamıştı.
Öte yandan Humus kentinde bir nükleer fizikçi, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
Bir muahlif kaynak başından vurulan Us Abdül Kerim Halil'in keskin nişancıya hedef olduğunu söylerken, bir başkası intikam saldırısına kurban gittiğini belirtti.
Resmi haber ajansı Sana ise nükleer fizikçinin "terör saldırısına uğradığını" söyledi.
Humus'ta bundan önce üç bilim adamı daha öldürülmüştü.