Suriye'de savaştan köşeyi dönenler
Abone olSuriye'de yüz bini aşkın kişinin hayatına mal olan ve milyonlarca kişinin hayatını alt üst eden iç savaç da bazıları için bir zenginleşme fırsatı oldu.
Savaşlar toplumun geniş kesimleri için büyük yıkım ve trajedi
anlamına gelir.
Ancak küçük bir kesim için savaş bir fırsat olagelmiştir.
Suriye'de yüz bini aşkın kişinin hayatına mal olan ve
milyonlarca kişinin hayatını alt üst eden iç savaç da bazıları için
bir zenginleşme fırsatı oldu.
Financial Times gazetesinde Abigail Fielding-Smith imzalı bir
haberde Suriye'de 'savaş ekonomisi' ele alınıyor.
Suriye'deki savaşın ve yaptırımların ekonomik darbe vurmasına karşın, çatışmalardan kazanç elde edenler olduğuna da dikkat çekilen haberde, moloz toplamak, ithalat ve kaçak dövizden büyük gelir sağlandığı belirtiliyor.
Hurdacılara gün doğdu
İngiliz gazetesi Suriye'de büyük bir sanayi firmasına 'yıkılan
kentlerdeki binalardan hurda metaller toplamak için ruhsat
verildiğine' dair haberler olduğunu yazıyor.
Gazete, hükümet yanlısı bir işadamının şu sözlerine yer veriyor: "Eğer halkı, savaşın bitmesini isteyenler ve kazanç sağladıkları için savaşın bitmemesini isteyenler diye ikiye ayırırsanız, çoğunluğun savaşın bitmemesinden yana olacağını tahmin ediyorum."
Moloz ve hurda toplamanın yanı sıra en büyük gelirin 'ithalattan' sağlandığı ifade ediliyor.
Financial Times, hükümetin yaptırımlar nedeniyle ödemekte zorlandığı ürünleri özel firmaların ülkeye getirdiğini, her ne kadar ithalat oranları düşse de hükümetin sübvanse ettiği tahıl, şeker ve ilaç gibi temel malzemelerin ithalatına ihtiyaç duyduğunu yazıyor.
Döviz kaçakçılığı
Gazeteye konuşan Şamlı bir bankacı, son birkaç ayda Ukrayna gibi ülkelerden, üçte biri özel sektör tarafından olmak üzere yaklaşık 4-5 milyar dolar değerinde gıda ve ilaç ithal edildiğini söylüyor.
Gıda ve ilaçlar yaptırım kapsamı dışında tutuluyor fakat bankalara uygulanan yaptırımlar nedeniyle Lübnan gibi komşu ülkelerden ithalat yapanlar genellikle özel şirketler oluyor.
Financial Times, Suriye'de döviz kaçakçılığının da büyük bir gelir kapısı oluşturmaya başladığına dikkat çekiyor.
Haberde ayrıca rejim birlikleri ve silahlı muhaliflerin çatışmaları nedeniyle yakıt kaçakçılığının da azaldığı, dolayısıyla fiyatların da arttığı belirtiliyor.