Suriye'de 'en fazla katılım ve ölümlü' Cuma
Abone olSuriye'de cuma günü gerçekleşen hükümet karşıtı protestoların, Mart ayından bu yana gerçekleşen en geniş katılımlı, ancak aynı zamanda en fazla ölümün yaşandığı gösteriler olduğu aktarılıyor.
Suriyeli bir insan hakları örgütü, güvenlik güçlerinin Cuma günü
Hama kentinde toplanan göstericilere ateş açması sonucu en az 53
kişinin öldüğünü açıkladı.
Cuma günü yaşananların ülkedeki ayaklanmaların başından bu yana gerçekleşen en büyük ve aynı zamanda en çok ölümün yaşandığı gösteriler olduğu aktarılıyor.
Ölü sayısını bağımsız kaynaklardan teyit etmek mümkün değil.
Suriye devlet televizyonundan yapılan yayında ise, göstericilerin kamu binalarını ateşe verdiği ve yaklaşık 80 güvenlik görevlisinin yaralandığı aktarıldı.
Suriye ordusunun Rastan kentine gerçekleştirdiği saldırı ise
devam ediyor.
Son birkaç gün içerisinde, gösterileri bastırmak için şehre gönderilen askeri birlik ve tankların çok sayıda ölüme yol açtığı bildiriliyor.
BBC'ye cuma günü açıklama yapan bir kent sakini "Sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun bombardıman altındayız. Tanklar, zırhlı araçlar, makineli tüfek kullanıyorlar" dedi.
Hama'da ne oldu?
BBC'nin bölgedeki muhabiri, Cuma namazı sonrası düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerin, ayaklanmaların başladığı Mart ayından bu yana gerçekleşen en büyük protesto olduğunu söylüyor.
Hama kentinde 100 bin protestocunun toplandığı tahmin ediliyor.
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Rami Abdul Rahman, "Yaşananlar artan ölümlere ve rejimin ulusal mutabakat konusunda ciddi olmamasına karşı doğal bir tepki" söyleriyle değerlendiriyor yaşananları.
Cuma günü gerçekleşen gösterilere müdahale eden güvenlik güçlerinin eski kent merkezinde ve Assi meydanında toplanan göstericilere ateş açtığı aktarılıyor.
Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı: "Göstericilere çatılardan ateş etmeye başladılar. Assi meydanında ve çevresindeki sokaklarda yere düşenleri gördüm. Her yerde kan vardı" dedi.
Devlet televizyonu ise, göstericilerin güvenlik güçleriyle "çatışmaya çalıştığını" ve aralarında mahkemenin de olduğu kamu binalarını ateşe verdiğini söyledi.
Hama'da 1982 yılında, Beşar Esad'ın babası eski cumhurbaşkanı Hafız Esad'ın emriyle gerçekleşen müdahalede 10 bin kişi ölmüştü.
Göstericiler, Dera ve Humus kentlerinde de güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığını ve ölenler olduğunu ifade etti.
Muhalif eylemciler, gösterileri, ayaklanmaların başladığı Mart ayından bu yana öldüğü tahmin edilen 30'u aşkın çocuğa adamıştı.
Esad'a istifa çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhurbaşkanı Esad için zamanın daralmakta olduğunu söyledi.
Clinton, ABD'nin Suriye'ye baskı uygulamak için elinden geleni yaptığını belirtti; ancak yaşananlar karşısında güçlü bir uluslararası yanıtın eksikliğinden yakındı.
Beşar Esad yönetimi hafta başında muhalif gruplara af ve diyalog önerisi götürmüştü.
Esad, Çarşamba gübü "ulusal diyalog" uygulaması kapsamında yüzlerce siyasi tutukluyu serbest bırakmıştı.
Ancak Türkiye'de toplanan muhalif gruplar hükümetin önerilerini geç ve yetersiz olduğu gerekçesiyle reddetti ve Esad'dan istifa ederek demokrasiye geçişin yolunu açmasını talep etti.
Muhalifler, Esad rejimini devirmek için ellerinden geleni yapma sözü verdi.
Antalya'daki toplantı Suriyeli muhalifleri bu kadar geniş bir yelpazede bir araya getiren ilk buluşma oldu.
Ancak toplantıya katılan yaklaşık 300 temsilcinin büyük bölümü sürgündeki muhaliflerdi.
Antalya toplantısı sonunda Suriye'deki protesto hareketini desteklemek üzere komiteler oluşturuldu.
Bu komiteler protestoculara mali yardım ulaştırmanın yanı sıra, internet medyasının desteğini artırmanın da yollarını arayacak.