Suriye'de en az 12 kişi daha öldürüldü
Abone olSuriye'de dünkü hükümet aleyhtarı gösteriler sırasında öldürülen kişilerin cenazeleri sırasında yeni protesto eylemleri olduğu ve en az 12 kişinin daha öldüğü bildiriliyor. Der'a kentinden iki milletvekili şiddet eylemlerini kınamak için istifa etti.
Suriye'de dünkü hükümet aleyhtarı gösteriler sırasında öldürülen
kişilerin cenazeleri sırasında yeni protesto eylemleri olduğu ve en
az 12 kişinin daha öldüğü bildiriliyor.
Görgü tanıkları başkent Şam'ın çeşitli banliyölerinde ve güneydeki Ezra köyünde düzenlenen cenaze töreninde ateş açıldığını anlatıyorlar.
Suriye'de beş haftadır süren olayların en kanlısı dün yaşandı ve gösteriler sırasında açılan ateş sırasında en az 75 kişi öldü.
Bazı gruplar ölü sayısının 100'ü bulabileceğini savunuyor. Suriye'de geçen ayın ortalarından beri süren olaylarda en az 280 kişinin öldüğüne inanılıyor.
Bugünkü cenazelere katılan büyük kalabalıkların hükümet
aleyhtarı sloganlar bağırdıkları belirtiliyor.
Reuters Haber Ajansı, cenazelere on binlerce kişinin katıldığını ve Esad yönetiminin devrilmesi yönünde çağrılarda bulunulduğunu bildiriyor.
Şiddet olaylarını kınayan Suriyeli iki milletvekili istifa etti.
Söz konusu milletvekillerinden Nasır el-Hariri El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Oğullarımı kalleş mermilerden koruyamadığıma göre, artık parlamentoda kalmamın bir anlamı yok. Görevimden ayrıldığımı böylece duyuruyorum." dedi.
AFP Ajansı, bir eylemciye dayanarak, ölen 18 kişinin cenazesine katılmak için güneydeki Der'a kentinden 150'yi aşkın otobüs kaldırıldığını aktardı.
Bir eylemci de, güvenlik güçlerinin, Ezra köyündeki cenazelere katılımı önlemek için kalabalık üzerine ateş açtığını söyledi. Yabancı gazeteciler Suriye'ye giremedikleri için görgü tanıkları, muhalif eylemciler ve insan hakları gruplarınca verilen ölü sayısının doğrulanması mümkün olmuyor.
Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Owen Bennett-Jones, hükümetin, sokakları boşaltmak ve asayiş sağlamak için hakiki mermi kullanılmasını kararlaştırmış göründüğünü belirtiyor.
Muhabirimiz, Suriye'de birçoklarının açıkça Cumhurbaşkanı Esad yönetiminin sona ermesi çağrısında bulunması yüzünden, hükümetin ayakta kalabilmek için yoğun bir çarpışma içine girdiğini kaydediyor.
Ölümlerin çoğunun ülkenin ortasındaki Humus, güneydeki Ezra ve başkent Şam'ın banliyösünde meydana geldiği haber verildi.
Suriye devlet haber ajansı, bazı illerde de sınırlı sayıda protesto eylemleri düzenlendiğini; şiddet olaylarının silahlı suç çetelerinin işi olduğunu bildirdi.
Bugün başkent Şam'ın Midan, Barzeh ve Harasta mahallelerinde de cenazeler kaldırıldı.
Bölgeden gelen video görüntülerinde ateş altında kalan göstericilerin kaçıştığı görülüyor.
Cumhurbaşkanı Beşar el Esad'ın on yıllardır süregelen olağanüstü hal uygulamasını kaldırmasından bir gün sonra meydana gelen bu olaylar yüzünden, Suriye, uluslararası düzeyde kınamalara da hedef oldu.
Eylemcilerin talepleri
Suriye'deki eylemciler dün basın kuruluşlarına gönderdikleri açıklamada, Baas Partisi'nin feshedilmesini ve yerine demokratik çok partili bir sistem kurulmasını istedi.
Güvenlik teşkilatlarının yeniden yapılandırılması ve siyasi düşünce suçlularının serbest bırakılması istendi.
Suriye muhalefetini temsil eden eden bir çatı örgütü de, "Suriyeli eylemciler ulusal kurumların yeniden ve hızlı bir şekilde yapılandırılmasından başka birşey istemiyor" dedi.
"Suriye Yerel Örgütlenme Komiteleri" adıyla yayımlanan bildiride talepler şöyle sıralandı:
- İşkence, cinayet, tutuklamalar ve şiddete son verilmesi.
- Devletin gösterilerde ölenler için üç günlük yas ilan etmesi.
- Ölümlerle ilgili soruşturma başlatılması ve bulgular ışığında adli sürecin işletilmesi.
- Tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması.
- Cumhurbaşkanının görev süresinin iki dönemle sınırlandırılması dahil Suriye Anayasası'nda değişiklikler yapılması
Ülkenin tüm organları üzerinde mutlak denetimi olan Beşar Esad, göstericilere geçmişte çok partili yaşam ve siyasi mahkumların serbest bırakılması sözleri vermişti, ancak bunlar hayata geçirilmedi.
Suriye hükümeti, göstericilerin taleplerine kulak verdiğini söylüyor.
Beşar Esad, göstericilerin talepleri doğrultusunda önceki gün 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hali kaldırmıştı. Esad ayrıca, devlet güvenlik mahkemelerini feshetmiş ve barışçıl gösterilere izin verileceğini açıklamıştı.