Suriye'de BM gözlemcilerine ateş açıldı
Abone olHaffa'ya ulaşmaya çalışan Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin arabalarına önce taş atıldı, sonra ateş açıldı.
Birleşmiş Milletler gözlemcileri, Suriye’nin kuzeyindeki Haffa şehrine ulaşmaya çalıştıkları sırada üstlerine ateş açıldığını söyledi.
Haffa’daki muhalif güçlerin konuşlandığı bölgeler hükümet askerlerince topçu ateşine tutuluyor.
Gözlemciler, taş atan kişilerin Haffa’ya gidişlerini engellediğini; geri dönmeye başladıkları sırada da arabalarına kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün başı Herve Ladsous, Suriye’deki durumun artık ‘iç savaş’ olarak nitelendirilebileceğini açıkladı.
BM’nin New York’taki merkezinde konuşan Ladsous, Suriye’nin belli kısımlarının hükümet kontrolünde olmadığını söyledi.
Ladsous, Haffa’da Birleşmiş Milletler ekibine yapılan saldırının kasti olduğunu söyledi.
Haffa’daki saldırılar, Suriye hükümetinin geçen ay gerçekleşen iki katliamla suçlanmasının ardından geldi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon daha önce Haffa’ya ulaşmalarının çok önemli olduğunu vurgulamıştı.
'Diplomasi yoğunlaşıyor'
BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın sözcüsü, Annan'ın yakında yeni bir konferans toplanmasını istediğini, ve barış planının "masadaki tek plan" olduğunu bildirdi.
Nisan ayında varılan anlaşmaya rağmen Suriye'de şiddet olayları devam ediyor.
Kuzey kenti Haffa'da yoğun top atışlarının devam ettiği bildiriliyor. Muhalifler doğudaki Der el Zur bölgesinde 10 kişinin öldüğünü söyledi.
ABD, Suriye hükümetinin Haffa'da yeni bir katliama hazırlandığı uyarısında bulunurken, bir BM raporu Suriye birliklerini muhaliflere karşı çocukları kalkan olarak kullanmakla suçladı.
Annan'ın sözcüsü Ahmet Fevzi, barış çabalarının ve diplomasinin "yoğunlaştığı"nı vurguladı.
Fevzi, altı maddeli barış planının durumunu tartışmak üzere uluslararası bir temas grubunun toplanmasını ümit ettiklerini açıkladı, fakat tarih ve katılımcılar konusunda herhangi bir bilgi vermedi.
Fevzi, "Bu grubun amacı plana güç kazandırmak ve onu bütünlüğüyle uygulama konusunda tarafları ikna etmektir - yeni bir plan yaratmak değil. Masadaki tek plan budur" dedi.
Fevzi, Suriye'ye etkisi olan ülkelerden buradaki ölümleri durdurmaları ve barış planını uygulamaları için Suriye'deki taraflar üzerindeki baskıları artırmaları yönünde Annan'ın istekte bulunduğunu söyledi.
Özellikle Suriye'nin müttefiki Rusya'ya, etkisini bu yönde kullanması için baskı yapıldığı bildiriliyor.
Ruysa Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Çarşamba günü Tahran'a bir gezi düzenleyerek İran'ın da katılacağı bir konferans çağrısında bulunacak. Ancak ABD buna şiddetle karşı çıkıyor.
Bu arada Pakistan'ı ziyaret etmekte olan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'ye dış müdahalenin söz konusu olmadığını ve barışçıl bir geçiş için bütün çabanın gösterildiğini bildirdi.
Hague, "orayı yeni bir Libya olarak görmemek lazım" dedi.