Suriye'de ateşkes ikinci gününde
Abone olBirleşmiş Milletler Suriye'deki ateşkesi gözlemlemek için ülkeye gözlemci göndermeye hazırlanıyor. İlk 24 saatinde ateşkese büyük oranda uyulduğu haber veriliyor.
Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmaları sona erdirmeye yönelik ateşkes ikinci gününe girdi.
BM ve Arap Birliği tarafından desteklenen barış planı doğrultusunda Güvenlik Konseyi şimdi Suriye'de ateşkesin gözlemlenmesi için gözlemcilerin gönderilmesine ilişkin bir karar tasarısını görüşmeye hazırlanıyor.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan karar tasarısının bugünün ilerleyen saatlerinde oylanması ve gözlemcilerin de hafta başında Suriye'ye gitmeleri bekleniyor.
Suriye'den gelen haberler, ikinci gününde ateşkese büyük ölçüde uyulduğunu gösteriyor.
Muhalifler Cuma namazından sonra yapılan gösteriler sırasında ateş açıldığını ve vurulanlar olduğunu söylüyorlar.
Hama, Şam, Halep ve İdlib'de Cuma namazından sonra Deyr el Zor'da da dün gece protesto gösterileri yapıldığı söyleniyor.
Güvenlik güçlerinin camiden çıkan kalabalıkları dağıtmak için havaya ateş açtıklarına ilişkin haberler geliyor.
Muhaliflerin en az bir kişinin öldürüldüğü yolundaki açıklamaları ise bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamıyor.
Bugün Cuma namazı sonrasında yapılması beklenen gösteriler ateşkes konusunda önemli bir sınav olarak görülüyordu.
BBC'nin Beyrut'daki muhabiri Jim Muir, net bir resmin ortaya çıkmasının zaman alabileceğini ama ateşkes ihlallerinin korkulduğu kadar büyük boyutlarda olmadığı izlenimini edindiğini söylüyor.
BM ve Arap Birliği özel temsilcisi ve barış planının mimarı Kofi Annan'ın sözcüsü "Durum mükemmel değil ama ateşkese göreli olarak riayet ediliyor" dedi.
Sözcü Ahmed Fewzi "Şimdi gözaltındakilerin bırakılması ve insani yardım koridorlarının açılması gerekiyor" dedi ama Suriye'nin 74 medya kuruluşuna vize verdiğine de dikkat çekti.
BM süreci hızlandı
Birleşmiş Milletler karar tasarısı Suriye hükümetini ve silahlı muhalif grupları Annan barış planına "birliklerin çekilmesi ve her türlü silahlı eyleme son verilmesi" de dahil bütün boyutlarıyla uymaya çağırıyor.
Tasarı Suriye hükümeti yükümlülüklerini yerine getirmez ise yeni önlemlere başvurulacağını da kaydediyor.
Barış planına göre 10 ila 12 kişilik bir gözlem ekibi ateşkesi izleyecek ve Suriye ordusunun barış planında öngörüldüğü gibi yerleşim yerlerinden çekilip çekilmediğini denetleyecek.
Annan'ın sözcüsü Ahmed Fewzi gözlemcilerin biran önce konuşlanmak üzere uçağa binmeye hazır olduklarını söyledi.
Bu öncü ekibi 250 kişilik daha büyük bir gözlem ekibi izleyecek.
Suriye, ülkeye BM gözlemcileri yollanmasını kabul edeceğini açıklamıştı.
Güvenlik Konseyi'ndeki tüm temsilciler de gözlemcilerin hızla sevkedilmesi çağrısına destek verdi.
Clinton: Esad gitmeli
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da ateşkes sağlanmasının önemli olduğunu ancak bunun sadece ilk adımı oluşturduğunu belirtti; insani amaçlı kuruluşlara ülkenin her yerine tam erişim olanağı verilmesini istedi.
Clinton Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevden ayrılmak durumunda olduğunu görüşünü de tekrarladı.
BM tahminlerine göre geçen yıl Mart ayında Beşar Esad rejimi aleyhindeki gösterilerin başlamasından bu yana, yaşanan çatışmalarda dokuz bin kişi öldü.
Şubat ayında, Suriye hükümeti bir açıklama yaparak olaylarda 2.493'ü sivil, 1.345'i güvenlik görevlisi olmak üzere 3.838 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
Bu konuda görüşlerinizi paylaşmak için tıklayın