Suriye muhalefetine Cenevre’ye katılım çağrısı
Abone olİngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki ılımlı muhalefetin Cenevre görüşmelerine katılması gerektiğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki ılımlı
muhalefetin Cenevre görüşmelerine katılması gerektiğini
söyledi.
Hague, Suriye'nin Dostları grubunun Londra’daki toplantısı sonrasında bir açıklama yaptı.
Suriye Ulusal Konseyi, Cenevre 2 görüşmelerini boykot tehdidinde bulunmuştu.
Toplantıda, Suriye konusunda gelecek ay yapılacak barış müzakereleri değerlendirilecek.
Konsey, Beşar Esad yönetiminin temsilcileriyle görüşmekten
imtina ediyor.
Hague gün içinde erken saatlerde yaptığı açıklamada, Suriye'deki ılımlı muhalefeti desteklemenin, radikalleri iktidar dışında tutmak açısından önemli olduğunu vurguladı.
Hague, "Suriye'ye demokratik, çoğulcu, mezhep ayrımından uzak bir gelecek sağlama hedefine bağlı ılımlı muhalifleri desteklememizin nedeni şu ki, onların rol sahibi olmaması durumunda, Suriye halkının yapabileceği tek tercih Esad ile radikaller arasında olacaktır" dedi.
Zirveye katılan bakanlar, barış görüşmelerinde herhangi bir başarı sağlanabilmesi için, muhalefette birlik sağlanmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, önceki gün Suriye'yle ilgili 2. Cenevre konferansının 23 Kasım'da başlayacağını açıklamıştı.
Hague, Suriye’de çatışmaların devam ettikçe mezhepsel bir boyut kazandığını söyledi.
İngiliz Dışişleri Bakanı, ‘Cenevre 2’nin Suriye’nin Esad rejiminde uzaklaştığı bir politik geçişle ilgili olması gerektiğini’ belirtti ve bu görüşün Türkiye’nin de aralarından yer aldığı Suriye’nin Dostları grubu tarafından paylaşıldığını söyledi.
Esad: 'Hangi güçler katılacak?'
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry daha önceki açıklamasında Suriyeli muhaliflerin Cumhurbaşkanı Esad'ın görevde kalmasını istemediklerini belirtmişti.
Kerry, Esad'ın 2014 seçimlerinde aday olacağı iddialarını reddetmişti.
Fakat Lübnan'ın el Mayadin televizyonuna yaptığı açıklamada Esad'ın, gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamak için bir neden görmediğini söylediği ifade edildi.
Esad, hükümetinin Cenevre konferansına koşulsuz katılacağını, fakat burada bir anlaşmaya varılması ihtimalini şu anda zayıf gördüğünü söyledi.
Esad, "Hangi güçler katılacak? Bunların Suriye halkıyla ilişkisi nedir? Bunlar Suriye halkını mı temsil ediyor yoksa kendilerini yaratan devletleri mi?" diye sordu.
Suudi Arabistan ve Katar'ın, başta radikal İslamcı gruplar olmak üzere Suriye'deki muhalifleri finanse ettiğine inanılıyor.
İslamcı gruplarla ılımlı Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmaların Suriye'de muhalefeti daha da zayıflattığı düşünülüyor.