Suriye muhalefeti BM'nin hareket geçmesini istedi
Abone olSuriye'de son üç günde yaşanan çatışmalarda 250 dolayında kişinin öldüğünü bildiren muhalif eylemci gruplar, BM Güvenlik Konseyi'ni âcil toplantıya çağırdı.
Suriyeli muhalif eylemciler, ülkenin kuzeybatısında tırmanan
şidddet olaylarını ele almak üzere BM Güvenlik Konseyi ile Arap
Birliği'ni âcil toplanto yapması çağrısında bulundu.
Suriye dışında üslenmiş olan Suriye Ulusal Konseyi, Pazartesi gününden bu yana 250 kadar kişinin öldüğünü belirtiyor. Konsey, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye ordusunun saldırılarına hedef olan bölgelerin çevresinde "korunmuş bölge" ilan etmesini istedi.
Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Fransa da BM bünyesinde harekete geçilmesi çağrılarını destekledi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, "Salı günü Suriye'de beklenmedik boyutlarda katliam yaşandı. BM Güvenlik Konseyi'nin derhal bu baskıya son verilmesi yolunda sert bir karar alması gerekiyor." dedi.
Bir insan hakları grubu, Suriye yetkililerini İdlib kentinde "katliam düzenlemek"le suçladı. Muhalif gruplardan ikisi, Salı günkü çatışmalarda çoğunluğu kuzeybatıdaki İdlib'de olmak üzere 84 kişinin öldüğünü savunuyor.
Bu arada, Humus kentinde bedeni bombardımanla parçalanmış bir
gencin görüntüleri internette yayınlandı.
Arap Birliği gözlemcileri, yürütülen barış girişimi çerçevesinde yarın Suriye'ye gidecek.
BM, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtı gösterilerin başladığı Mart ayından bu yana 5 binden fazla kişinin öldüğünü tahmin ediyor.
Şam yönetimi ise barışçı gösteriler yapan kitlelerle değil, silahlı gruplarla mücadele ettiğini söylüyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı, merkezi Londra'da bulunan grup, dün, çoğu ordudan firar etmiş askerler olmak üzere 110'dan fazla kişinin Kansafra köyü çevresinde öldürüldüğünü belirtti.
Bir başka muhalif grup olan Yerel Eşgüdüm Komitesi de, bugün Hama, İdlib, Humus ve Dera kentlerinde 15 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.
Son şiddet olayları Suriye-Türkiye sınırı yakınlarındaki Cebal el-Zaviye bölgesinde yaşanıyor.
Muhaliflerin yayımladıkları sayılar, gazetecilerin serbestçe Suriye'ye girmesine izin verilmemesi yüzünden doğrulanamıyor.
Ancak BBC'nin Orta Doğu muhabiri Jim Muir tüm eylemci grupların şiddet olaylarında bir artış yaşandığını bildirdiklerini belirtiyor.
Bu arada Suriye'nin hava ve deniz güçleri gerçek mermilerle yaptıkları bir tatbikatla ülkelerine karşı dışarıdan gelecek herhangi bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu mesajını vermeye çalıştı.
Suriyeli muhalifler ordunun, Arap Birliği gözlemcileri gelmeden önce İdlib gibi kentlerde baskısını artırarak muhalefeti bastırmayı hedeflediğini savunuyor.