Suriye misket bombası iddiasını reddetti
Abone olİnsan Hakları İzleme Örgütü'nün suçlamasına yanıt veren Suriye ordusu, misket bombasına sahip olmadığını duyurdu. İnsan hakları örgütü, hedef ayrımı derecesini azaltan misket bombalarının seri numaralarını vermişti.
Suriye ordusu, silahlı muhalefetle savaşında misket bombası kullanıldığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını duyurdu.
Suriye ordusunun sivil-askeri hedefler arasındaki hedef ayrımı derecesini azaltan bu silahları kullandığı iddiasını İnsan Hakları İzleme Örgütü dile getirmişti.
Bu arada BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Lahdar Brahimi Suriye'de ateşkes sağlanması için İran'dan yardım istedi.
Brahimi, yaklaşan Kurban Bayramı ile bağlantılı bu çağrısını İran'daki temasları sırasında yaptı.
İnternetteki görüntüler
İnsan hakları örgütü, savaş uçaklarının yerleşim merkezlerini misket bombasıyla bombaladığını söylüyor.
Örgüt, bu bomba türünün ülkenin kuzey batısındaki Maarat el-Numan'da yoğun olarak kullanıldığını iddia etmişti.
Söz konusu iddiayı hafta sonunda dile getiren İnsan Hakları İzleme Örgütü, ordunun misket bombası kullandığını gösteren görüntülerin internet ortamında son dönemde çoğaldığını dile getirmişti.
"Temesliz iddia"
Suriye ordusunun devlet televizyonundan yayınlanan açıklamasında "elde bu tür silahlar olmadığı" ifade edildi ve iddialar "temelsiz" olarak nitelendi.
Örgüt, misket bombasının kullanıldığı pek çok saldırının, başkent Şam'ı ülkenin ikinci kenti Halep'e bağlayan ve Maarat el-Numan kentinden geçen karayolu üzerindeki yerleşim birimlerine karşı düzenlendiğini söylüyor.
Bombaların cinsi
Örgüt, Rus yapımı RBK-250 tipi misket bombası peteklerinin AO-1SCh seri numaralı parça bombacıklarla kullanıldığını tespit ettiklerini söylüyor.
2010 yılında kabul edilen uluslararası sözleşme, siviller için arz ettiği tehdit nedeniyle misket bombalarının yasaklıyor.
100 kadar ülkenin imzaladığı anlaşmayı Suriye imzalamadı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün silah kampanyası direktörü Steve Goose "sivil ve askeri hedefler arasında fark gözetmeyen ve yıllardır ölüm ve sakatlık saçan her türlü silahın kullanımını durdurması için" Suriye'ye çağrı yapmıştı.
Brahimi İran'da
BM'nin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinde Suriye'de ateşkes uygulanması için İran'ın yardımını istedi.
Brahimi, Tahran ziyareti sırasında böyle bir ateşkesin "siyasi sürecin gelişimine izin verebileceğini" belirtti.
Brahimi, Suriye'deki çatışmalara çözüm bulma çabaları çerçevesinde bölgeye yaptığı turun bir parçası olarak Tahran'da üst düzey İranlı yetkililerle görüştü.
Ziyaret sonunda yaptığı açıklamada BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Brahimi, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ateşkes ve her iki tarafa silah akışının durdurulması çağrısı"nı tekrarladı.
Brahimi "Suriye'deki krizin her geçen gün ağırlaşmakta olduğunu ve akan kanın acilen durdurulması gerektiğini" vurguladı.
Bu arada Suriye'nin Halep kentindeki en önemli cami olan Emevi Camisi, hükümet güçleri dün camiyi isyancılardan geri alırken yaşanan çatışmalarda ağır tahribata uğradı.
Türkiye ise bugün yaptığı açıklamada kabul ettiği Suriyeli mülteci sayısının 100 bini aştığını duyurdu.
BM, Suriye'de muhaliflerin Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı 2011 Mart'ında başlattığı protestolardan bu yana çatışmalarda 20 bin kişinin öldüğünü, yüzbinlerce kişinin de komşu ülkelere sığındığını belirtiyor.