Suriye krizi: 'Hollanda'dan çocuklar muhaliflerin saflarında'

Abone ol

Hollanda polisi, 18 yaşından küçük Hollandalı Müslüman çocuklarının, Esad rejimine karşı savaşmak için Suriye'ye gittiğini tespit etti. 100 civarındaki çocuğun "terör planlarıyla" dönmesinden endişe ediliyor.

Hollanda güvenlik teşkilatı, ülkeden çocuk yaşta onlarca kişinin Beşar Esad yönetimine karşı muhaliflerin saflarında savaşmak üzere Suriye'ye gittiklerini duyurdu.

Ülkenin istihbarat teşkilatı, şubat ayında yaptığı açıklamada, bu çocukların geriye daha da katı ideolojilerle yüklenmiş, travmalar yaşamış ve radikalleşmiş olarak görme riski bulunduğu uyarısında bulunmuştu.

Ailelerin başvuruları üzerine başlatan soruşturmanın ilk bulguları bugün açıklandı.

Hollanda polisi Lahey bölgesinden 18 yaşından küçük 9 çocuğun Suriye'ye gitmek için evlerinden ayrıldıklarını tespit ettiklerini belirtirken, 16-17 yaşındaki çocukların Esad rejimine karşı savaşmak için gittikleri bilgisinin kesin olduğunu, ancak net sayıyı tespit edemediklerini kaydetti.

Suriye'ye giden çocukların Müslüman ailelere mensup oldukları belirtiliyor.

Terör alarmı

Hollanda Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu'nun tahminlerine göre, "cihad" için Suriye'ye giden Holandalıların sayısı 100 civarında.

Kurul, mart ayında ülkede 'terör alarmını' üst düzeye çıkarırken, bu kararına gerekçe olarak Suriye'ye giden "cihad savaşçıları" oldukları öne sürülen kişilerin "terör saldırısı planlarıyla" geri dönebilecekleri olasılığını gösterdi.

Hollanda basınında, güvenlik yetkililerine atfen yayınlanan haberlerde, kısa bir süre önce 16 yaşında bir çocuğun Suriye'ye gitmek üzere uçağa binmek üzereyken gözaltına alınarak gençlik bürosuna teslim edildiği belirtildi.

Polis aileyi eleştiriyor. Çocuğun velayetinin aileden alınmasının söz konusu olduğu da haberlerdeki ayrıntılar arasında.

Polis sözcüsü, , "Bu çocuk o bölgeden gittiği gibi dönebilir mi? Devlet, sorumluluğu almak zorunda" dedi.

Polis sözcüsü ayrıca, Suriye'den yeni dönen bir gencin de kendilerine başvurarak çeşitli bilgiler verdiğini anlattı. Ancak bu bilgilerin ayrıntıları açıklanmadı.

Şu ana kadar Lahey bölgesinde 4 ailenin, Suriye'deki rejim muhaliflerine katılmaları için çocuklarının "beyinlerinin yıkandığı" gerekçesiyle şikayette bulunduğu belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri