Suriye krizi: BM denetçileri Şam'dan ayrıldı
Abone olBirleşmiş Milletler denetçileri, Şam yakınlarında geçen hafta gerçekleştirildiği öne sürülen "kimyasal silah saldırısı"yla ilgili araştırmasını tamamladı. ABD Başkanı Obama, Suriye'ye karşı "dar kapsamlı bir eylem" üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler denetçileri, Şam yakınlarında geçen hafta
gerçekleştirildiği öne sürülen "kimyasal silah saldırısı"yla ilgili
araştırmasını tamamladı.
BM heyeti, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye "dar kapsamlı bir eylem" üzerinde çalıştıklarını açıklamasından birkaç saat sonra Şam'dan ayrılarak komşu ülke Lübnan'a gitti.
Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry bir Amerikan istihbarat raporuna dayanarak Suriye kuvvetlerinin 21 Ağustos'ta kimyasal saldırıyla 1400'den fazla kişiyi öldürdüğünü öne sürdü.
Suriye Kerry'nin açıklamasının "yalanlarla dolu" olduğunu savundu.
'Rapor iki hafta sürebilir'
21 Ağustos'ta Şam banliyölerinde kimyasal silah kullanıldığı
iddialarını araştıran Birleşmiş Milletler denetçileri, dört günlük
incelemelerini tamamladı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun heyetin raporunu kaleme almasının iki hafta sürebileceğini açıklamıştı.
Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Kevin Connolly, heyetin Suriye'den ayrılmasınyla ABD öncülüğünde yapılacak bir operasyonun önündeki pratik ve siyasi bir engelin ortadan kalktığına dikkat çekiyor.
Muhabirimize göre BM denetçilerinin can güvenliğini tehlikeye atacak bir operasyon düzenlenmesi ve heyetin araştırmasını tamamlamadan harekete geçilmesi uygun görülmeyecekti.
Suriye'nin en önemli müttefiklerinden biri olan Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi devre dışı bırakılarak gerçekleştirilecek tek taraflı bir askeri operasyonun "uluslar arası hukukun açık bir ihlali" olacağı uyarısında bulundu.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad 'Batı saldırganlığına karşı' ülkelerini savunacaklarını söylerken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ABD'ye destek belirtti.
'Suriye'ye dünyaya meydan okudu'
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Şam'da meydana geldiği belirtilen kimyasal saldırıyı "dünyaya meydan okuma" diye nitelendirdi ve bunun ülkesinin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.
Obama "Kadınların çocukların ve masum sivillerin korkunç bir ölçekte gaz saldırısına maruz kaldığı bir dünyayı kabul edemeyiz. Dünyanın kimyasal silah kullanımını engelleyen normları koruma yükümlülüğü var" dedi.
ABD Başkanı bununla birlikte Suriye'ye karşı dar kapsamlı, sınırlı bir eylem seçeneğini değerlendirdiklerini, operasyonun uzun süreli olmayacağını ve Suriye'ye asker gönderilmesini içermeyeceğini söyledi.
Kerry: 3 gün boyunca hazırlık yapıldı
ABD Dışişleri Bakanı Kerry de, Şam'da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan olayla ilgili olarak Amerikan istihbaratının yaptığı değerlendirmeleri basın toplantısıyla duyurdu.
"Bildiğimiz şeylerden bazılarını halkla paylaşamayız ama paylaşabileceklerimiz şunlar" diyen Kerry, özetle şunları söyledi:
- Saldırıda 426'sı çocuk 1429 kişi öldü.
- Saldırı öncesinde Suriye ordusunun kimyasal silah personeli o bölgede 3 gün boyunca hazırlık yaptı.
- Uydu görüntüleri, ilk kimyasal saldırı haberinden 90 dakika önce Suriye hükümeti denetimindeki bölgelerden füze ateşlendiğine işaret ediyor.
- Saldırıya ilişkin 100 video kaydı, sinir gazına maruz kalındığını gösteriyor.
- Şam'dan üst düzey bir yetkilinin, "kimyasal silah kullanıldığını doğruladığı" ve BM denetçilerinin kanıtlara ulaşmasından endişe duyduğunu belirttiği sözleri istihbarat kayıtlarına geçti.
Kerry ellerinde zaten kanıtlar olduğunu, BM denetçilerinin dünyaya yeni bir şey söylemeyeceğini savundu.
Amerikan Dışişleri Bakanı Beşar Esad için "haydut ve cani" dedi.
Suriye'den Kerry'e tepki
Suriye hükümeti, Kerry'nin açıklamasının 'yalanlarla dolu" olduğunu savundu ve kimyasal silah saldırısını isyancıların gerçekleştirdiği iddiasını yineledi.
Resmi Sana haber ajansı, Kerry'nin açıklamalarının "teröristlerin (isyancıların) bir hafta önce yaydığı yalanlara" dayandığını öne sürdü.