Suriye: Duma'daki hava saldırısında ölenlerin sayısı 100'ü aştı
Abone olSuriye ordusunun hafta sonu başkent Şam yakınındaki Duma'da bir pazar yerine düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı 100'ü aştı. Hayatını kaybedenlerin toplu mezarlara gömüldüğü belirtiliyor. BM'den ise Suriye krizi için yeni çözüm adımı geldi.
Suriye ordusunun hafta sonu başkent Şam yakınlarındaki Duma'da
bir pazar yerine düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı
100'ü aştı.
Kentte çokl sayıda yaralının da bulunduğu ve hastanelerin yetersiz kaldığı da belirtiliyor.
Duma'da yaşayan Suriyeliler, hava bombardımanlarında hayatını kaybeden sivillerin toplu mezarlara gömülmeye başlandığını da aktarıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Stephen O'Brien düzenlediği basın toplantısında yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade ederek ordunun 'insan hayatını hiçe saydığını' ifade etti.
2012'den bu yana 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği
Suriye'de tüm tarafları sivillerin güvenliğini gözetmeye çağıran
O'Brien, "Sivilleri hedef alan saldırılar kabul edilemez. Bu tür
eylemler derhal durdurulmalı" dedi.
'Kurtarma ekipleri geldiğinde saldırdılar'
Muhalif gruplara yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Pazar günü Duma kentinin pazar yerine düzenlenen saldırıda önce uçaklardan 10 adet roket atıldığını aktardı.
Gözlemevi, kurtarma ekiplerinin bölgeye gelip yaralılara müdahale etmeye başladığı sırada ise ikinci bir hava bombardımanının düzenlendiğini ifade etti.
Yeni diplomatik girişim
BM Güvenlik Konseyi ise dün aldığı bir kararla Suriye'deki iç savaşa siyasi bir çözüm bulunması için taraflarla temasların başlatılmasına karar verdi.
Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in yanı sıra 14 geçici üyenin de desteklediği yeni barış görüşmeleri için Fransa'dan 'tarihi bir adım' yorumu geldi.
Dün gece üzerinde anlaşılan barış görüşmeleri planıyla birlikte, BM Güvenlik Konseyi'nin 2013'ten bu yana Suriye hakkındaki siyasi bir metin üzerinde uzlaşmaya varmış oldu.
Planın oylanmasında sadece Venezüela çekimser kaldı. Caracas'ın BM Büyükelçisi Rafael Ramirez, Güvenlik Konseyi'nin 'tehlikeli bir yola girdiğini' ifade etti ve Suriye'deki Beşar Esad hükümetinin kendi kaderini tayin etme hakkına dikkat çekti.
Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan metinde "Suriyelilerin öncülük edeceği bir siyasi süreç başlatılmalı ve Suriye halkının meşru talepleri karşılanmalı" ifadeleri yer aldı.
Güvenlik Konseyi planı ülkede tüm yürütme yetkilerini elinde bulunduran ve taraflar arasındaki uzlaşmayla şekillenen geçici bir hükümetin kurulmasını ve devlet kurumlarının işlevlerini sürdürmesini öngörüyor.
Her ne kadar planda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yönelik bir atıf bulunmasa da özellikle Batılı ülkelerin geçici hükümette Esad'ın yeri olmaması gerektiğini savunuyor.