Suriye: Denetçiler 'güvenlik' kaygısıyla bir depoya giremedi
Abone olSuriye'deki kimyasal silah denetçilerinin ziyaret etmeyi planladıkları bir depoya güvenlik kaygıları nedeniyle giremeden geri döndükleri bildirildi.
Suriye'deki kimyasal silah denetçilerinin, ziyaret etmeyi planladıkları bir depoya güvenlik kaygıları nedeniyle giremeden geri döndükleri bildirildi.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) sözcüsü, BBC'ye yaptığı açıklamada, denetçilerin Suriye'de ilk kez planlanmış bir ziyareti tamamlayamadıklarını kaydetti.
Sözcü, denetçilerin bugüne kadarki gelişmelerden memnun olduğunu ifade etti.
OPCW uzmanları, Birleşmiş Milletler kararıyla Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılması ile görevlendirilmişti.
Başkent Şam'da Ağustos ayında gerçekleşen kimyasal silahlı saldırı uluslararası düzeyde büyük tepki toplamıştı.
Bu arada Suriye devlet televizyonu, Şubat'tan bu yana kayıp olan Kanadalı bir BM görevlisinin Şam'da serbest bırakıldığını duyurdu.
Suriye hükümeti, muhaliflerin kaçırdığını belirttiği Kanadalı görevlinin bir BM temsilcisine teslim edildiğini açıkladı.
'Endişe verici'
Bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü alan OPCW'nin Suriye'deki faaliyeti, ilk kez savaş halindeki bir ülkede silahların imhasını içeriyor.
Örgüt, Suriye'deki ekibin 20'den fazla depoda denetleme ve ekipman imhası ile görevli olduğunu ve işlerinin yüzde 50'sini tamamlamış bulunduğunu belirtiyor.
BM kararı uyarınca Suriye'nin kimyasal silah üretimi ile ilgili teçhizatının 1 Kasım'a, stokunun ise 2014 ortalarına kadar imha edilmesi gerekiyor.
OPCW'nin bugünkü açıklamasında, Suriye'nin 15 Kasım'a kadar "imha planı"nı ileteceği belirtildi.
OPCW sözcüsü Michael Luhan, gelişmelere rağmen, güvenlikleri konusunda güvence verilmeyince denetçilerin bir deponun kapısından geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Sözcü, son birkaç günde güvenlikle ilgili bazı olayların "endişe verici" olduğunu ifade etti.
Denetçilerin kaldığı otel yakınlarına dün gece bir havan topu düştüğü, geçen hafta sonu ise yine otel civarlarında araçlara yerleştirilen patlayıcılar infilak etmişti.
Uluslararası konferans
Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ise bugün yaptığı açıklamada, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması amacıyla 23-24 Kasım tarihlerinde Cenevre'de uluslararası bir konferans düzenlenebileceğini belirtti.
Cemil açıklamayı, Rusya dışişleri bakanlığındaki görüşmelerin ardından yaptı.
21 Ağustos'taki kimyasal silah saldırısı konusunda Cumhurbaşkanı Beşar Esad muhalifleri suçlarken, muhaliflerle ABD ve diğer Batılı güçler de Esad'ı suçluyor.