Suriye: BM'den 'cihadist' uyarısı
Abone olBM'nin atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun Brezilyalı Başkanı, çatışma ortamının radikalleşmesi riskinin, yabancı İslamcı militanlar nedeniyle arttığı uyarısında bulundu.
BM'nin atadığı özel insan hakları komisyonu, yüzlerce yabancı
radikal İslamcı'nın Suriye'deki varlığının tehlikeli olduğu
uyarısında bulundu.
BM'nin atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro, çatışma ortamının radikalleşmesi riskinin, yabancı İslamcı militanlar nedeniyle arttığı uyarısında bulundu.
Yabancı savaşçıların Suriye'ye gittiğine ilişkin haberlerde son dönemde artış oldu.
İngiltere'de bugün ilerleyen saatlerde Şajul İslam adlı bir şüpheli hakim karşısına çıkarılacak.
26 yaşındaki şüpheli, Suriye'de Temmuz ayında bir İngiliz foto
muhabirini kaçırmakla suçlanıyor.
Şajul İslam hakkında dile getirilen suçlamalarda, John Cantlie'nin yanısıra Hollandalı gazeteci Jeroen Örlemans'ı dokuz gün boyunca iradelerinin dışında hapis aldığı iddia ediliyor.
İslam, geçen hafta Mısır'dan gelen uçaktan indikten sonra Heathrow Havalimanı'nda gözaltına alındı.
"Kendi gündemleri"
Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun bir ay aradan sonra yayımladığı ilk raporunu sunan Pinheiro "mezhep kökenli gerginliğin çok büyük bir artış kaydettiğine" işaret etti ve gerginlik içindeki rollerinde yabancı silahlı kişileri öne çıkardı.
"Bu insanlar (yabancı silahlı kişiler) demokrasi ve özgürlük mücadelesi vermiyor; kendi gündemleri için savaşıyor" diyen Pinheiro yabancı silahlı kişilerin Suriye'yi istila eden güçlü bir ordu olmadığını da söyledi.
Şam: Yabancı güçlerin komposu
Yabancı savaşçıların sayısı ile ilgili Suriye yönetiminin tahminlerini aktaran BM özel temsilcisi Lahdar Brahimi geçen ay "binlerce" ifadesini kullanmıştı.
Beşar Esad yönetimi, ülkedeki silahlı mücadelenin, ağırlıklı olarak, yabancı güçlerin "terörist grupları" destekleyerek yürüttüğü bir komplo olduğunu söylüyor.
Bayram ateşkesi önerisi
İslam dünyasında ay sonundaki Kurban Bayramı nedeniyle ateşkes girişiminde bulunan Brahimi bölge ülkelerini ziyaret etti.
Suriye dışişleri bakanlığı konuya kısmen sıcak baktığına işaret eden bir açıklama yaptı. Bakanlık öte yandan, böyle bir ateş-kesin ancak bütün tarafların uyması halinde istenilen amacına ulaşabileceğini ifade etti.
Suriye'nin sürgündeki muhalif lideri Abdel Basset Sayda AFP'ye gerillaların hükümet güçlerinin ateşkesine karşılık vereceğini söyledi.
Bu arada Vatikan, Suriye halkıyla dayanışma içinde olduğunu göstermek için gelecek hafta Şam'a bir heyet gönderecek.
Vatikan Devlet Bakanı Kardinal Tarcisio Bertone, kilise liderleri olarak "Suriye'deki trajediye seyirci kalamayacaklarını" söyledi.
New York Kardinali Timothy Dolan'ın da heyette yer alması bekleniyor.
"Savaş uçakları bombalıyor"
Suriye'nin çeşitli kesimlerinde çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.
Doğruluğu teyid edilemeyen bir görüntü kaydında savaş uçakları Halep ve İdlip'e saldırı düzenlerken görülüyor.
Suriye'den gelen haber ve bilgileri tarafsız bir şekilde aktardığını söyleyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, savaş uçaklarının saldırılarında en yoğun ateşi, birkaç gün önce muhaliflerin eline geçen Marat el-Numan kentinin aldığını bildirdi.
Marat el-Numan, Halep'i ülkenin güneyine bağlayan karayolu üzerinde bulunuyor.