Suriye basını Erdoğan'a sahip çıktı
Abone olSuriye'nin önemli yayın kuruluşlarından Champress'in yazarı Ali Cemalo, bugünkü yazısında Erdoğan'a sahip çıktı.
Suriye'nin saygın internet haber sitesi "champress" yazarı Ali Cemalo, Wikileaks tarafından yayımlanan belgelere ilişkin yazısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili iddiaları eleştirdi.
Cemalo, dünyanın gündemine oturan belgelerde yer alan Başbakan Erdoğan'a ilişkin iddialar ile Türkiye'nin dış politikası arasında bir bağlantı olabileceğini belirtti.
"Türkiye'de büyük bir popülaritesi ve dünyada önemli bir desteği olan Türk lider Recep Tayyip Erdoğan'ı, 'rüşvet ve şüpheli para alan yozlaşmış bir adam' olarak yansıtmak kimlerin çıkarınadır" diye soran Cemalo, "Bunun altında, Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin özellikle Arap-İsrail uzlaşmazlığı ve Ortadoğu ülkeleri ile bölgesel işbirliği yönündeki politikasına ilişkin bir şey var mıdır" görüşünü dile getirdi.
AMAÇ NE?
Yazısında, Wikileaks'de yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmaları hakkındaki şüphelerini sıralayan Cemalo, İsrail'e ilişkin belge olmadığına dikkati çekerek, "Neden İsrail'in işgal ettiği topraklardaki insanlık dışı politikalarına, İsrail hükümetinin kurtlarının günlük öldürme, sahtekarlık ve yok etme faaliyetlerine, Mossad'ın korkunç faaliyetlerine ve İsrail'in güvenlik, politika ve etik skandallarına ilişkin dokümanlar yayınlanmadı" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde İran'ın nükleer programına ilişkin bilgisayar sisteminin ABD tarafından virüs yerleştirilerek sabote edildiği iddialarını hatırlatan Cemalo, ABD'nin Wikileaks'e engel olamamasının "garip bir durum" olduğunu kaydetti.
Yazısında, "Bu elektronik gösterinin bize ve dünyadaki bütün insanlara Amerikan güvenlik kuruluşlarının zararsız ve aslında işe yaramaz olduğunu göstermesi garip değil mi" diyen Cemalo, Julian Assange'ı ise "ABD'nin tahtını titreten, yakın zamanda evrensel yıldız haline gelmiş bir adam" şeklinde tanımladı.
Belgelerde, Arap liderlerinin İran hakkındaki görüşlerine odaklanıldığını savunan Cemalo, "Araplarla İran arasındaki husumetin büyümesi için çaba harcandığını" savundu. Bunun "ABD ve İsrail'in bölge (Ortadoğu) için hazırladığı yeni bir strateji olabileceğini" belirten Cemalo, bu şüphesine ilişkin görüşünü, "Amaç Arap-İsrail uyuşmazlığını, Arap-İran uyuşmazlığına dönüştürmek olabilir mi" iddiası ile ortaya koydu.
SURİYE'NİN KAYGISI YOK
Cemalo, Şam'da Suriye ile ilgili belgelere ilişkin kaygı duyulmadığını belirterek, "Suriye'deki karar verici mekanizmayı bildiğimden eminim ki, Şam'ın, belgelerde bildirilen politikalara, yabancı heyetlerle konuşmalara veya bölgedeki olaylara ilişkin müzakere yöntemlerine ilişkin yayımlanan belgelere dair herhangi bir kaygısı yok" diye yazdı.
Şam yönetiminin kapalı kapılar ardında söyledikleriyle toplum önünde söyledikleri arasında bir fark olmadığını vurgulayan Cemalo, "Bu belgelerin, Suriye politikasının etik yönünü daha fazla ortaya koyabileceğini" kaydetti.
... HOŞGELDİNİZ
Cemalo, "Suriye'nin geçtiğimiz yıllar boyunca çirkin ve vahşi politikalara maruz kaldığını, ancak duruşunu bozmadığını, buna karşı bazı Wikileaks belgelerinde görüldüğü gibi Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Amerikalı diplomat tarafından provoke edilmeye çalışıldığını" ifade etti.
Ali Cemalo yazısını, "Amerikanın çok diplomatik ajanlarının yazdıklarına hoşgeldiniz" cümlesiyle tamamladı.
Champress internet sitesinde köşe yazısı yazanlar arasında Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın politika ve medyadan sorumlu müsteşarı Buseyna Şaban da bulunuyor.