'Suriye barış planını kabul etmeli'
Abone olABD ile Körfez ülkeleri BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ı, Şam yönetimine barış planını kabul etmesi için belli bir tarih belirlemeye çağırdı.
Suudi Arabistan'da yapılan ve Amerikalı yetkililerle Körfez
ülkelerinden temsilcilerin katıldığı toplantı sonunda yapılan
açıklamada Suriye hükümeti protestocuları öldürmeye devam ederse
bir sonraki adımlar için tarihler belirlenmesi gerektiği
vurgulandı.
Önceki saatlerde Suriye hükümetinden, Suriye'de rejimi düşürme girişiminin "kesin olarak" başarısızlığa uğradığı yolunda bir açıklama gelmişti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdesi dün akşam bir televizyon kanalının sorularını yanıtlarken, güvenlik ve sivil barış sağlandıktan sonra Suriye ordusunun bulunduğu yerlerden çekileceğini belirtti.
Makdesi, "Suriye'de devleti düşürme savaşı kesinkes sona erdi ve şimdi bir başka savaş başlıyor, o da istikrarın sağlamlaştırılması ve yeni Suriye'nin inşası" dedi.
Suriye, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi
Annan'ın hazırladığı barış planı için işbirliği yapacağını
duyurmuştu.
Ancak hükümet güçlerinin Humus kentinin kimi yerlerini bombalamaya devam ettiği haberleri geliyor.
Muhalifler Cumartesi günü en az 20 kişinin Suriye'nin çeşitli yerlerinde düzenlenen bombalama olaylarında hayatını kaybettiğini söylüyor.
Ateşkes çağrısı
BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, dün ateşkesin derhal uygulanması çağrısı yapmıştı.
Annan sözcüsü aracılığıyla dün Şam yönetiminin üzerinde uzlaşılan altı maddelik barış planını en kısa zamanda uygulanmasını istediklerini vurgulamıştı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün açıklaması ise BM'nin Suriye barış heyetinin iyi niyet gösterisi olarak Şam'ın askerlerini çekmesi yolundaki çağrısını izliyor.
Şam hükümetinin Salı günü kabul ettiği barış planı, BM gözetiminde tüm tarafların şiddete son vermeleri çağrısı yapıyor.
Plan, askerlerin ve ağır silahların kentlerden çekilmesini, mahkumların serbest bırakılmasını Suriye'de insani yardıma ihtiyaç duyanlara bu yardımların ulaştırılmasını ve gazetecilerin serbest dolaşım hakkını içeriyor.
BM, Esad'ın rejimine karşı bir yıldır süren direniş sırasında en az 9000 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.
Kurbanların pek çoğunun hükümetin bombardımanı sırasında ölen siviller olduğu söyleniyor.