Sünni direniş çatırdıyor mu?

Abone ol

Irak'ta devrik Baas rejimi mensubu subayların bağlı olduğu gruplar, Irak El Kaidesi ile yollarını ayırdı.

İki taraf arasında çatışmalar yaşanıyor. ABD ordusunun Irak'taki kayıpları ise artıyor. Bağdat'ın doğusunda düzenlenen saldırıda bir ABD askeri öldü.

Londra merkezli El Hayat gazetesinin haberine göre, Irak'ın önde gelen Baasçı direniş gruplarından İslam Ordusu, Mücahitler Ordusu ve Raşidler Ordusu El Kaide'ye karşı ayrı bir cephe kuruyor.

Gerekçe, El Kaide'nin Irak'ın bir bölümünde İslam devleti ilan etmesi ve diğer gruplardan kendisine itaat beklemesi.

Devrik Baas rejimi bağlantılı İslam Ordusu, Irak'taki El Kaide örgütünün, kendi üyelerine suikastlar düzenlediğini ve 30 kadar mensubunu öldürdüğünü öne sürüyor.

Sünni direniş grupları, El Kaide'nin kendilerine karşı ABD ordusuna istihbarat sızdırdığını da iddia ediyor.

ABD hava saldırısı düzenledi

ABD ordusunun Irak'taki kayıpları ise artıyor. Bağdat'ın doğusunda düzenlenen saldırıda bir ABD askeri öldü.

ABD askerleri, Şii milislerle ABD-Irak güvenlik güçleri arasında şiddeti çatışmalara sahne olan Divaniye'de hava operasyonu düzenledi.

ABD ordusu, ABD askerlerinin yasa dışı silahlanmış milislere yönelik stratejik hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

Irak ordusundan bir kaynak da, hava saldırısında El Cumhuriye mahallesinde iki evin yıkıldığını açıkladı.

Operasyon sırasında 3 milisin öldüğü, 6'sının yaralandığı, 27 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Divaniye'de cuma sabahı patlak veren çatışmaların ardından ABD ve Irak kuvvetleri, Bağdat güvenlik planının bir uzantısı olan "Kara Kanat" operasyonunu başlatmıştı.

Saddam'ın ardından Irak'ta son durum

Irak'taki çatışmalar ve kaos ortamı ise bölgedeki dengeleri tehdit eder hale geldi. Şiddetin gölgesindeki Irak'ta saldırısız gün geçmiyor.

Bundan 4 yıl önce, 9 Nisan 2003'te devrilen ve hakkında açılan davalardan biri olan Şiilerin katline ilişkin Duceil davasında suçlu bulunup, 30 Aralık 2006'da asılarak idam edilen Saddam Hüseyin'in ardından kanlı mezhep çatışmalarına sahne olan Irak'ta onbinlerce kişi yaşamını yitirdi.

Rejiminin düştüğü 9 Nisan'n yıldönümü radikal Şii lider Mukteda Sadr tarafından Amerikan karşıtı büyük bir gösteri için seçildi. Saddam Hüseyin'den sonra Devlet Başkanı olan Celal Talabani de mart sonundaki bir açıklamasında, ABD'lileri açıkça zikretmeden de olsa, "Irak'ın kurtuluşunun bir işgale dönüştüğünü" dile getirdi.

Bugün bazı ABD'li yetkililer bile, yapılan hataların başında Irak ordusunun ve Baas Partisi'nin dağıtılmasının geldiğini ifade ediyor.

22 Şubat 2006'da Samarra kentinde Şii türbesine düzenlenen ve kimsenin ölmediği saldırı ise mezhepler arasındaki çatışmaların başlangıcı kabul ediliyor. Saldırının ardından patlak veren çatışmalarda geçen yıl 30 binden fazla Şii ve Sünni'nin öldüğü sanılıyor.

Şiddetin son bulması için sarf edilen son gayretlerden biri ise Irak ve Amerikan askerlerinden oluşan 80 bin kişinin, 14 Şubat'tan itibaren Bağdat ve çevresine konuşlandırılması.

Çatışmalar günlük hayatın parçası oldu...

ABD ve Irak hükümetine göre planın ilk etkileri kendini hissettirmeye başladı, ama kanlı çatışmalar gündelik yaşamın bir parçası olmaya devam ediyor.

Irak'ta gerçek ölümleri saptamak ise çok zor. Irak istatistiklerine göre 2003'ten beri 60 bin 674 sivil öldü. Askerler cephesinde de ABD'den 3 bin 263, İngiltere'den 140, koalisyon genelinde de 124 ölü bulunuyor.

Şiddet olayları yüzünden Irak'tan kaçanların sayısının 2 milyon civarında, imkanları olmadığından ülkeden kaçamayıp da ülke içinde yer değiştirenlerin sayısının ise 1.8 milyon civarında olduğu tahminleri yapılıyor.

Nüfusun üçte biri de yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Irak içindeki kaos ortamının, Irak'taki Sünnilere yardım etmeye çalışan Sünni Arap ülkeleriyle ABD tarafından Şii milisleri desteklemekle suçlanan İran arasında bölgesel krize dönüşmesinden endişeli ediliyor.

Günün Önemli Haberleri