Sultanbeylide Alevi protestosu

Abone ol

Alevi kuruluşları, Sultanbeyli'de yapmak istedikleri cemevine belediyenin izin vermemesini protesto etti.

Alevilerin yoğun olduğu Başaran Mahallesi'nin adının "Yavuz Selim" olarak değiştirilmesi de tepki yarattı

Sultanbeyli ilçesinde yaşayan Alevi vatandaşları, yapmak istedikleri cemevine belediyenin izin vermemesini protesto ediyor. Alevi kuruluşları, 8-9 Nisan'da düzenleyecekleri şenliklerle izin verilmemesine rağmen cemevinin temelini atacaklarını duyurdu.

Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu (AABK), Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sultanbeyli'de 1800 metrekarelik cemevi yaptırmak için harekete geçti. Yaklaşık 450 bin nüfuslu ilçede 144 cami bulunduğunu belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultanbeyli Şubesi Başkanı Sadegül Çavuş, "30 metrekarelik bir alanda ibadetimizi yapıyoruz. İlçede 20 bin Alevi var, burası yetmiyor" dedi.

Belediyenin cemevi yapılacak araziyi imar değişikliği yaparak yeşil alana dahil ettiğini ve "Cemevinizin arsası İSKİ'nin mutlak koruma alanında kalıyor" diyerek inşaata izin vermediğini söyleyen Çavuş, aynı yerde çok sayıda ev, cami, okul ve kamu binası bulunduğunu söyledi. "Belediye Başkanı'yla birkaç kez görüştük, ama arazimize cemevi yaptırmayacağını söyledi. Biz buna rağmen 8 ya da 9 Nisan'da cemevinin temelini atacağız" diye konuşan Çavuş, kullandıkları 30 metrekarelik yerin de belediye tarafından yıkılmak istendiğini ileri sürdü.

İlçede Alevilerin yoğun olduğu Başaran Mahallesi'nin adının da "Yavuz Selim" olarak değiştirildiğini söyleyen Başaran, "bir mesaj" verilmeye çalışıldığını iddia etti.

Başkan: Anlaşacağız

İnşaat alanının İSKİ'nin mutlak korumasında kaldığını belirten Belediye Başkanı Alaattin Ersoy, ancak kendilerine bir başka yer gösterileceğini söyledi. Alevilerin ihtiyaçlarının bugüne kadar karşılanmamasının bir eksiklik olduğunu ve bunu telafi etmeleri gerektiğini kaydeden Ersoy, şöyle konuştu:

"Hazine'ye ait bir yer buldum. Derneğe 100 metre yakın ve imar problemi yok. Bugün (dün) derneğe gittim, başkan yerinde olmadığı için görüşemedim. Biz bu kardeşlerimizle anlaşacağız. Yeni yer, istediklerinden daha büyük. Toplumsal barışa hepimizin ihtiyacı var. Zaten ülke bir tünelden geçiyor. Barışı bozmaya kimsenin hakkı yok."
Mevcut cemevinin yıkılmasının da söz konusu olmadığını söyleyen Ersoy, "Sultanbeyli'de bugüne kadar hukukun üstünlüğü yoktu, hukuk yoktu. Biz hukuku getirmeye çalışıyoruz. Kanunlara meydan okuyarak 'bunu yaparım' demek çok yanlış birşey" dedi.
Ersoy, Başaran Mahallesi'nin adının kendi dönemlerinde değiştirilmediğini de vurguladı.

Aleviler Yavuz Sultan Selim'i neden sevmez?

Alevilerin mahallelerine Yavuz Sultan Selim adının verilmesine gösterdiği tepkinin nedeni tarihe dayanıyor. Yavuz Sultan Selim, Anadolu'da Alevi inanışlı 40 bin kişiyi öldürttü. Safevi Devleti'ni tam olarak ortadan kaldıramadıysa da Şah İsmail'in resmi devlet dini ilan ettiği Şiiliğe karşı koyu bir İslamcılık siyaseti izleyip Sünniliğin önderliğini yaparak Şiiliğin Osmanlı topraklarında yayılmasına izin vermedi. (Kaynak: Büyük Larousse)

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri