Sultanahmet’in gözdesi leblebi
Abone olSultanahmet Meydanı’nda düzenlenen Asırlık Tatlar ve Sanatlar Fuarı’na Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde üretilen 43 çeşit leblebi damgasını vu...
Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen Asırlık Tatlar ve Sanatlar Fuarı’na Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde üretilen 43 çeşit leblebi damgasını vurdu. Fuarda yaklaşık 7 ton leblebi satıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıl önce Ramazan etkinlikleri kapsamında başlattığı her yıl on binlerce kişiyi ağırlayan Asırlık Tatlar ve Sanatlar Fuarı, bu yıl da yoğun ilgi gördü. Osmanlı dönemindeki çarşıları anımsatan fuarın en çok ilgi çekenleri arasında Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine ait stant bulunuyor. Günde ortalama yüz bin kişinin ziyaret ettiği fuarda, geçmişten günümüze uzanan sanatlar ve Anadolu’da üretilen ürünler sergileniyor. Çinicilik, bakırcılık, cam üfleme, ebru gibi sanat eserlerinin yanısıra eskimeyen tatlar da tanıtılıyor. Osmanlı şerbeti, Kanlıca yoğurdu, baklava ve dondurması ile ün yapmış firmaların bulunduğu çarşıda Tavşanlı’da üretilen 43 çeşit leblebiye de yer veriliyor. Sultanahmet Meydanı’nda kavrulan leblebinin kokusunu hissedenler, taze leblebi alabilmek için standın önünde uzun kuyruk oluşturuyor. Kavrulmuş leblebinin yanısıra rengarenk leblebiler de dikkat çekiyor. Susamlı, haşhaşlı, baharatlı, şekerli, çikolatalı, tarçınlı ve nostalji gibi çeşitlerin yer aldığı stantta leblebinin anavatanı Tavşanlı’nın tanıtımı yapılıyor. Leblebi ustası İbrahim Harmancıklıoğlu, fuarın leblebicilik mesleği ve ilçe tanıtımı için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Kütahya’nın Çorum gibi leblebiyle ünlenmediğini ancak leblebiciliğin çıkış noktası olduğunu anlatan Harmancıklıoğlu, "Üç yıl önce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki hemşehrimiz Rıdvan Durgut’un girişimi sayesinde burada stant açma imkanı bulduk. Fuarın ilk açıldığı yıldan itibaren İstanbullular ve yabancı turistler bizi sevdi, biz de onları sevdik. Kavurduğumuz leblebinin sıcaklığı ve kokusu, diğer stantlara kıyasla daha fazla ilgi görmemize neden oluyor. Geçen yılki Ramazan etkinliklerinde 5 tona yakın sade leblebi, 2-3 ton da diğer çeşitler satıldı. Bir ayda ortalama 7-8 ton satışımız oldu. Bu yıl da aynı oranlara ulaştık. Yabancı turistlerin ilgisi hayli ilginç" dedi.
Kütahya çinilerinin de sergilendiği fuar, bayramın son gününe kadar ziyaret edilebilecek.
(İHA)