Süleyman Demirel cenaze töreni neler oldu?

Abone ol

Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor. Demirel'e ilk tören Güniz Sokak'ta yapıldı. Meclis'te düzenlenen ikinci törenin ardından Demirel'in naaşı defnedikmek için İslamköy'e gönderildi.

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlandı. Erdoğan ve son günlerde hakkındaki kitapla siyasete dönüyor yorumları yapılan Abdullah Gül yanyana resim verdi. Demirel'in cenaze törenine tüm partilerden katılım olurken sadece HDP temsilci dahi yollamadı. Demirel'in tabutunun üzerinden eksilmeyen tek şey ise meşhur şapkasıydı. 

Demirel için Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı. İkinci tören ise yıllarca görev yaptığı Meclis’te yapıldı. Demirel son kez evine gittiğinde Isparta'dan getirilen güllerle uğurlandı. Ankara Kocatepe Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Demirel'in naaşı defnedilmek için İslamköy'e gönderildi.

DEMİREL SON YOLCULUĞUNA BÖYLE UĞURLANDI

İLK VEDA GÜNİZ SOKAK'TA

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde düzenlendi. Güven Hastanesi'nden alınan Süleyman Demirel'in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak'taki evinin önüne saat 07.50'de getirildi.

Burada askeri tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı.

Naaş, Güniz Sokak'a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü. Bu sırada Demirel'in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel'in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı.

Demirel için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende konuşan, Demirel'in doktoru Aylin Cesur, uzun yıllar 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in doktorluğunu yaptığını belirtti.

DOKTORU AYLİN CESUR'DAN DUYGUSAL MESAJ

Cesur, "Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğine, insan olmak gerektiğine, muhtaç olana yardım etmek gerektiğine, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla, yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah'a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğine, Türkiye'yi sevmek gerektiğine, dünyayı sevmek gerektiğine, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim" diye konuştu. 

HİKMET ÇETİN DEMİREL'İ ANLATTI

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Süleyman Demirel'in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vuran çok önemli devlet ve siyaset adamı olduğunu belirterek, "Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu" dedi. 

Çetin, Demirel'in büyük Türkiye hayalinin bulunduğunu vurgulayarak, "Onun için büyük Türkiye sadece nüfus, sadece toprak, değildi. Onun için büyük Türkiye enerjiydi, sanayiydi, demir çelik fabrikaları, çimento ve şeker fabrikalarıydı. Çağdaş bir dünyaya, ulaşmanın yolunun buradan geçtiğini söylüyordu. Bunları bize öğrettiniz" diye konuştu.

İLHAN KESİCİ DUA ETTİ, TEKBİR GETİRDİ

Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de aile adına dua etmek istediğini belirterek, "Cenabı Allah'tan aziz Cumhurbaşkanımıza rahmet niyaz ediyorum. Bizim inancımızda ecel, vadedir. Vade geldi, ecel geldi. Bununla ilgili ayeti kerimeler var. Halkımız da buna 'vade doldu, ecel geldi' diyor. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Allah taksiratını affetsin, hasenata çevirsin" ifadelerini kullandı. 

Kesici, "Cenabı Hak cemaliyle müşerref eylesin, amin, amin, amin" dedikten sonra "Fatiha" okunmasını istedi. 

Konuşmaların ardından, Çankaya Merkez Camisi İmam Hatibi Mehmet Doruk, Demirel için duygusal bir şekilde dua okudu. 

Duanın ardından Demirel'in naaşı, tekbirler eşliğinde ve askeri tören mangasının omuzlarında cenaze arabasına alındı. Naaş,  Devlet Töreni için TBMM'ye götürüldü.

9 ÜLKEDEN DEVLET YETKİLİSİ GELDİ

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı nedeniyle Ankara'da yapılacak cenaze törenine 9 ülkeden devlet yetkilisi katılıyor. KKTC'den Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun bulunduğu törene şu isimler de katılıyor: Hırvatistan Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski Dışişleri Bakanı Mate Granic, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım-Tatar Meclisi Eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Nahçivan Başbakanı Alovsat Bakşıyev, Romanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Georghe Ciamba, Gürcistan Mülteciler ve Yerleşim Bakanı Sozar Subari.

BAHÇELİ VE KILIÇDAROĞLU YANYANA

Tören için ilk gelen lider MHP lideri Bahçeli oldu. Arkasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluda tören için yerini aldı. Yanyana duran Bahçeli ve Kılıçdaroğlu tokalaştı.

Törene katılanlar arasında Meclis açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Meclis'i açması beklenen CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakanlar, CHP ve MHP'li vekiller de yer alıyor.

ŞEVKET DEMİREL: DEMİREL NE MUTLU SANA...

TBMM’deki törende Demirel ailesi adına konuşma yapan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, “Mevtanın nüfus kayıtlarına göre sahibi benim. Fakat şu anda mevtanın sahibi devlettir. Bu akımdan devletimize, temsil eden organlara teşekkürlerimi arz ederim. Babamız 1972’de İslamköy’de ölümünde köylüler duyduğunda ‘eyvah dağ devrildi’ diye acılarını ve kayıplarını ifade etmişlerdi. Onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatını duyan köylüler ve esnaf  ‘eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik’ dediler. Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi, verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın Süleyman Demirel toplumunun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el atmıştır. Yaptıklarına karşılık şimdilik devlet onu büyük bir törenle borcunu ödemektedir. Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir” şeklinde konuştu.

"DEMİREL MİLLETİN KALBİNDE HER ZAMAN YAŞAYACAK"

“Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlere, devlet sahiplerine” diyen Şevket Demirel, şunları kaydetti:
 “Ruhun aziz olsun. Seni orada bekleyen hizmetler gene memleket için her zaman önünde olacaktır. Merak etme. Ailemiz olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin, bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Hazreti Mevlana “Benim en büyük düğün günüm ölüm günümdür” demiş. Ağlamaya, sızlamaya mecal vermeden dimdik ayakta durarak tıpkı Mevlana’da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel’i ebedi istirahatkahlarına tevdi edeceğiz. Buradan sonra cuma namazı, cuma namazından sonra da programda belirttik. Isparta’ya, İslamköy’deki kendisine hazırlanmış olan, kendisine özel olarak tahsis edilmiş olan bir tepedeki, Çalca Tepe’deki mezarına defnedeceğiz. Demirel milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Demirel ilkeleri bu memleketin her an önünde olacaktır. Yaşamının her noktasında  Demirel vardır. Ruhun şad olsun Demirel. Bu hizmeti görenlerin hepsine de teşekkür ediyorum.”

Doktoru Aylin Cesur, Süleyman Demirel'in fötr şapkasını Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada ''İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti'' dedi.

Erdoğan, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

Başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı diliyorum. Rahmetli Demirel yarım asır boyunca devlet kademesinin her  bölümünde hizmet vermiştir. Canlı bir tarihti. Yer yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler. Demirel kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı.

Isparta'dan, İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti. Milletle güçlü bir bağıydı bu... Bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan bir isimdi.

İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek  bir vecibedir.
Ülke için gittiğim bir çok yerde hizmetlerinin hizmetine rastladığımı birisimdir. Güniz Sokak'taki evi bundan sonraki nesillere onu yaşatan eserler olacaktır. Belgeleriyle adete arşiv olmuş Güniz Sokak'ta bundan sonra gençliğin hizmetine sunulacak bir gelecek herkese yol açıcı olacaktır. Bir kez daha ailesinin ve ülkemizin başı sağ olsun diyorum.

TANSU ÇİLLER: SÖYLENECEK HER ŞEY SÖYLENDİ

Törenin ardından kortej yürüyüşe geçtiği sırada Eski Başbakan Tansu Çiller, kısa bir değerlendirmede bulundu. Kendisine yakınlığı ve son dönemde yaşadığı kırgınlıklar hatırlatılarak Demirel hakkında soru yöneltilen Çiller, “Hepimizin başı sağolsun. Şimdi bugün söylenecek her şey artık söylendi. Artık dua zamanı. Mekanı cennet olsun inşallah. Allah gani gani rahmet eylesin” dedi.

TÖRENE KİMLER KATILDI?

Meclis'te düzenlenen törene, Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel'in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.

Aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis'i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu. 

Törene katılan Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, gazetecilerin sorusu üzerine, Demirel'in arkadaşı olduğunu belirterek, "Allah rahmet eylesin,  ruhu şad olsun" dedi.

NAAŞI KOCATEPE CAMİSİ'NE GÖTÜRÜLDÜ

1 yaşında yaşamını yitiren ve 6 dönem Isparta milletvekilliği yapan Süleyman Demirel için Meclis'teki törene yoğun katılım oldu. Şeref kapısı merdivenleri tamamıyla doldu, Meclis binasının pencerelerinden de töreni izleyenler olduğu görüldü.
     
Devlet törenine halkın katılmasına izin verilmezken, gelen vatandaşlar, Meclis kapısından Kocatepe Camisi'ne yönlendirildi.

Demirel'in naaşı, Meclis'de düzenlenen törenin ardından top arabasına konuldu. Siyasiler, yakınları ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan kortej eşliğinde cenaze Kocatepe Camii'ne götürüldü.

Kortej Atatürk Bulvarı, Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi güzergahını izleyerek Kocatepe Camii'ne ulaştı.

Memleketi Isparta’dan getirilen gül suyu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı için oluşturulan kortejin önündeki araçtan havaya püskürtüldü.

Öte yandan, Demirel'in naaşının geçtiği güzergahta bir seyyar satıcının fötr şapka satması dikkat çekti.

Devletin zirvesi, TBMM'den sonra Kocatepe Camii'ndeki törene de katıldı.

DEMİREL'İN CENAZE TÖRENİNDEKİ TEK HDP'Lİ KİMDİ?

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen devlet törenine, AK Parti, CHP ve MHP liderleri katılırken, HDP'den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yoktu. Törene katılan tek HDP'li ise Gaziantep Milletvekili Celal Doğan oldu.

Devletin zirvesi, TBMM'den sonra Kocatepe Camii'ndeki törene de katıldı. Demirel'in cenaze namazını eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in cenaze namazı Kocatepe Camisi'nde kılındı. Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül katıldı.

Binlerce vatandaşın katıldığı namazın ardından Demirel'in naaşı cenaze arabasına konularak Esenboğa Havalima'na doğru harekete geçti. 


 

İMSAKİYE-2015 SAHUR VE İFTAR KAÇTA?

Günün Önemli Haberleri